Egy új kutatás szerint a terhesség alatti mogyorófogyasztás megemeli a születendő gyermekek mogyoróallergiájának valószínűségét. „ A mogyoróallergia egy komoly, általában az egész életet végigkísérő, akár halálos kimenetelű, ráadásul egyre gyakoribb jelenség”- állítja a kutatás vezetője.
Vizsgálatok
A Mount Sinai School of Medicine kutatója Scott H. Sicherer és kollégái 503, három és tizenöt hónap közötti gyermeket vizsgált, olyanokat, akiknek tej-, vagy tojásallergiájuk volt, ekcémásak voltak, illetve pozitív lett a tej-, vagy tojásallergia vizsgálatuk. Ezek mind olyan tényezők, melyek megléte esetén megnő a mogyoróallergia valószínűsége.
A kutatás eredménye
A kismamák terhesség alatti táplálkozási szokásainak felmérése kikérdezéssel történt, ráadásul csak a mogyorófélék által kiváltott allergiateszt pozitivitást vizsgálták a kutatók. Éppen ezért a szerzők megjegyzik, hogy a felmérés megbízhatósága tudományosan nem kellően megalapozott.
Az eredmények ellenőrzésére további tudományos vizsgálatokat kell végezni, a terhesség alatti táplálkozással kapcsolatban még sok felfedeznivaló van, de a kísérlet így is egy igen fontos lépés, hogy csökkenhessen a mogyoróallergiások száma. Bár már egy korábbi vizsgálat is hasonló eredményre jutott, az erre alapuló terhesség alatti táplálkozási ajánlásokat 2008-ban visszavonták, arra való hivatkozással, hogy azok nincsenek tudományosan kellőképpen alátámasztva.
Az eredményeket a Journal of Allergy and Clinical Immunology november 1-jei számában közölték le.
Forrás: Medipress
Fotó: Freepik