Terhesség és covid: Így befolyásolja a szülést és a magzat egészségét, ha a kismama koronavírusos

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Terhesség és covid: Így befolyásolja a szülést és a magzat egészségét, ha a kismama koronavírusos Hogyan hat a kismamákra és a magzatukra, ha a terhesség alatt fertőződnek meg a koronavírussal? Ezt kutatták egy brit vizsgálatban, ahol több mint négyezer covidos kismamát követtek nyomon. Hogyan hat a kismamákra és a magzatukra, ha a terhesség alatt fertőződnek meg a koronavírussal? Ezt kutatták egy brit vizsgálatban, ahol több mint négyezer covidos kismamát követtek nyomon.

Mint a brit tanulmányból kiderült, a várandós kismama koronavírus-fertőzöttsége nem növeli sem a magzat, sem az újszülött halálozási kockázatát.

Nem növeli a halálozási kockázatot, de koraszülést okozhat
Ugyanakkor a több mint 4000 igazolt vagy valószínűsített koronavírus-fertőzött várandós adatainak vizsgálatával a tudósok azt is megállapították, hogy akinek pozitív lett a tesztje, annak nagyobb eséllyel lett koraszülött a babája.Az Imperial College London kutatói brit és amerikai adatokkal dolgoztak, tanulmányuk az Ultrasound in Obstetrics and Gynecology című szakfolyóiratban jelent meg.

A 4004 vizsgált esetből 1606 származott a brit PAN-COVID adatbázisból, 2398 az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia adatbázisából. A vizsgált nők többségének nem volt krónikus alapbetegsége, mint például diabétesz vagy asztma.

Arányában több koraszülés történt a covidos kismamák között
A kutatók azt találták, hogy a vizsgált brit anyák 12 százaléka a várandósság 37. hete előtt hozta világra a gyerekét, az országos átlag 7,5 százalék. Hasonló volt az amerikai arány is.

Több császár, kevesebb spontán szülés
Az emelkedést legalább részben magyarázza, hogy az orvosok az anya és a baba egészsége miatt gyakrabban döntöttek korai császármetszés mellett - magyarázták a kutatók. A spontán koraszülések száma a vártnál alacsonyabb volt.

A halálozási arányon nem változtat a koronavírus
Már korábbi kutatások is megállapították, hogy nincs összefüggés a SARS-CoV-2, vagyis az új koronavírus anyai fertőzése és a magzat vagy az újszülött halálozása között.

A babák 2 százaléka született koronavírusosan
Az igazoltan fertőzött brit anyák babáinak 2 százalékánál bizonyult pozitívnak a koronavírusteszt, az amerikaiaknál 1,8 százalék volt az arány.

Szlávik János is hasonlókat mondott 2020 novemberében
Hasonló megállapításra jutott 2020 novemberében dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa is, aki egy podcastban elmondta, magzati károsodást ugyan nem okoz a koronavírus-fertőzés, de a várandós nőnél jelentkező tünetek és szövődmények, például a láz, a tüdőgyulladás kiválthat koraszülést vagy vetélését. Hozzátette azt is, hogy a világon volt már olyan eset, amikor átjutott a fertőzés az édesanyáról a magzatra, de ez rendkívül ritka. Korábbi cikkünkben olvashatsz erről bővebben: Koronavírus terhesség alatt »

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2021.02.24