Terhességi tünetek - amiket ciki megkérdezni

Milisitsné Tátrai Beatrix

Babavárás

Milisitsné Tátrai Beatrix


Terhességi tünetek - amiket ciki megkérdezni

A várandósság csodálatos dolog, a nők többségének leghőbb vágya, csak arra nem vagyunk felkészülve, hogy szervezetünk működése és az életünk a feje tetejére áll. A teljesség igénye nélkül néhány váratlan tünet.

A várandósság csodálatos dolog, a nők többségének leghőbb vágya - csak arra nem vagyunk felkészülve, hogy szervezetünk működése és az életünk a feje tetejére áll. A teljesség igénye nélkül 10 váratlan, esetenként kínosnak tartott tünet.

1. Émelygés, nyálcsorgás
Amikor a petesejt megtermékenyül, beágyazódik, kezdetét veszi a női szervezet átalakulása, az új élet fejlődésének biztosítása.
Hormonszintek csökkennek, hormonszintek emelkednek, amit az idegrendszer csak nehezen tud követni. A hányásközpont, egyensúlyközpont érzékenysége, labilitása okozza az émelygést. Jó a szó! Nem hányás, csak inger, amiből bármelyik percben bekövetkezhet az esemény - vagyis a hányás előjele! Jellemzője a fokozott nyálelválasztás. Amíg az émelygés jelen van, a nyálcsorgás is jellemző. Rém kényelmetlen!
Megoldás: Az esetek többségében a jelenség a  terhesség 12.- 15. hetére megszűnik, de van, akit egész várandóssága alatt elkísér.

2. Puffadás és böfögés
A várandósság elején a hányinger, hányás miatt a táplálkozás is megváltozik. Az emésztés lelassul, és nehézkessé válik, jellemző tünete a böfögés.
A méh növekedése miatt a belek helyzete megváltozik, mozgásuk lelassul. A gyomor felnyomódik a rekeszizom alá, lassul az emésztés - a lelassult emésztés, bélmozgás következménye a puffadás, szorulás.
Megoldás: rostdús ételek, és legalább 2 l folyadék fogyasztása, testmozgás.

3. Gyomorégés
A méh növekedése miatt a gyomornak egyre kevesebb helye marad, ilyenkor csak kevés ételt fogyaszthatunk a kellemetlen gyomorfeszülés elkerülésére. A gyomor mozgása (perisztaltikája) lelassul, az emésztés nehézkes, fokozódik a savtermelődés. Kellemetlen, néha fájdalmas érzés. Hányást is okozhat.
Megoldás: gyakrabban könnyű, könnyen emészthető ételek fogyasztása; savkötő készítmények alkalmazása orvossal megbeszélve.

4. Székrekedés, aranyér
Az előbbi események következménye lehet a székrekedés. A bélrendszer mozgása lelassul, ezért a salakanyag is lassan mozog, sok a folyadék-visszaszívás a belekből, és a végtermék kemény, nehezen üríthető széklet. Az erőlködés, nehéz ürítés miatt kialakulhat az aranyér.
Megoldás: rostdús táplálék, búzakorpa, zabkorpa, lenmag, folyadék fogyasztása.
Aranyér esetén helyi megoldás: gyulladáscsökkentő krémek, kúpok, orvossal megbeszélve.

5. Visszeresség, hajszálér "seprűsödés"
A várandósság alatti hormonváltozások, a súlygyarapodás, a megnövekedett keringés, és nem utolsósorban az alkati adottságok okozzák. A kialakult visszerek és hajszálérhálózatok nem múlnak el, csak elhalványodnak.
Megoldás: az alszárak felpolcolása, vénatorna, hideg-meleg vizes tusolás az alszárakon – homeopátiás készítmények, vénatámogató krémek.

6. Fokozott szőrnövekedés
A legváratlanabb tünet, amely a várandósság alatt ér egy nőt, amikor felfedez a testén néhány oda nem illő szőrszálakat. A szőrnövekedés főleg alkati adottság, de a hormonok változása is hozzájárul megjelenésükhöz. Nem mindenkire jellemző.
Megoldás: gyantázás, epilálás
Jó hír! A szülés után, a szoptatás befejeztével a szőrszálak kihullanak.

7. Izzadás és hőhullámok
Megint a hormonok! A várandósság az az időszak, amikor a terhes nő soha nem fázik. A hormonváltozások miatt (női nemi hormonok, pajzsmirigy által termelt hormon) mindig melege van és gyakori hőhullámokkal küzd.
Megoldás: nincs, át kell vészelni, mert ez az állapot a szoptatás alatt is jellemző! Segít a laza, könnyű, pamutruházat, és a minőségi tisztálkodó szer.

8. Terhességi csíkok
Alkati adottság és némi hormonális változás. Nemcsak a terhességre jellemző, hirtelen súlynövekedés is okozhat ilyen elváltozást. Várandósság alatt a súlynövekedés jelen van, és a 3. trimeszterben a méh növekedése is elég intenzív. A terhességi csíkok kialakulása a bőr nyúlási képességén múlik. Jellemzően a hason, combokon jelenik meg, de többeknél tapasztalható az emlőkön is. Visszafordíthatatlan folyamat – örökre megmarad gyöngyházfényű keskeny csíkok formájában.  
Megelőzés: a has, comb, emlők bőrének ápolása,  a 2. trimeszter után  tápláló krémekkel, olajokkal (olivaolaj is megfelelő a célra).

9. Bővebb hüvelyi folyás
A megváltozott hormonháztartás következménye. A hüvelyfal nyálkahártyája erősen fellazul, vérbővé válik, sokkal fogékonyabb a gombás, bakteriális fertőzésekre.
Megoldás: laza, pamut fehérnemű. Tisztasági betét, savas hatású intim mosakodó rendszeres használata. Kellemetlen tünetek esetén – csípő, viszkető érzés – forduljon orvosához!

10. Fogínygyulladás
Alkati adottság, de a rossz szájhigiéné is okozója lehet. A várandósság elején fennálló állandó émelygés, hányinger, hányás megnehezíti a fogmosást - nem elég alapos. A szájban nagyon hamar elszaporodnak a fogínygyulladást okozó baktériumok. A hormonváltozások miatt a fogíny érzékeny és vérzékeny, ezért sem történik meg a kielégítő fogmosás.
A fogínygyulladás egy ördögi kör eredménye: hányinger – fellazult, vérzékeny fogíny – nem alapos fogmosás (kerüli a fogíny és a fognyak mosását) - lepedékképződés –  a lepedékben elszaporodnak a baktériumok, és továbbra is fenntartják a gyulladást.
Megoldás: puha sörtéjű fogkefe, antibakteriális szájvíz, C- vitamin, és nem utolsó sorban napi 3x fogmosás.

Szerző: Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő

Fotó: Freepik


Milisitsné Tátrai Beatrix

Babavárás

Milisitsné Tátrai Beatrix


2012.07.19