Terhességi vizsgálatok a harmadik trimeszterben

Milisitsné Tátrai Beatrix

Babavárás

Milisitsné Tátrai Beatrix


Terhességi vizsgálatok a harmadik trimeszterben

Már túl vagyunk a várandósság felén, biztosan érezzük a babánk mozgását, még virgonc, mert sok hely van még az anyaméhben, de a III. trimeszterben a hely egyre szűkebb, néha kényelmetlen így a mozgások is lelassulhatnak. Ebben a harmadban is számos vizsgálat történik.

Vércukorvizsgálat
A 25. -  30. hét között (helyi szokásoktól függően) végzik a vércukorterhelést. (VCT)
 A vizsgálat a baba szempontjából fontos. Miért?
- a Várandósság alatt a női szervezet átalakul, külsőleg, belsőleg egyaránt. A változás egyik következménye lehet (azoknál az anyáknál, akinek hajlama van rá)  a terhesség alatt kialakuló - terhességi cukorbetegség -, amint a neve is mutatja, csak a terhesség alatt érinti az anyát és a megszületéssel, de legkésőbb a gyermekágy végére megszűnik.
Normál esetben a szervezetbe táplálkozás útján bekerülő szénhidrátok a vércukor szintet megemelik. A szervezet egy részét felhasználja, amire pedig adott pillanatban nincs szüksége, azt egy enzim segítségével átalakítja és a májban elraktározza szűkösebb napokra. Amikor nagyon éhesek vagyunk és nem jutunk táplálékhoz, akkor a szervezet egy másik enzim segítségével a máj raktáraiból visszajuttatja a véráramba a szükséges cukormennyiséget, és normalizálja a vércukorszintet.

Terhességi cukorbetegség
Abban az esetben, amikor a terhességi cukorbetegség jelen van, ez az egyensúlymechanizmus rosszul működik, nem jó a raktározás és nem jó a visszaalakítás, ilyenkor étkezés után nagyon magas, éhezés esetében pedig nagyon alacsony a vércukorszint.

KÖVETKEZMÉNY a vérben áramló sok cukor miatt:
Nagysúlyú magzat  - szülési akadály
Lepény elöregedés  - oxigén ellátási problémák
Sok magzatvíz    -  nehezíti a magzat biztonságos fejlődését
Megszületés után az újszülött vércukorszintje nagyon gyorsan lecsökken és kialakulhat a  hypoglykémia, amely nehezíti az adaptációt a külvilághoz.

Megoldás:
Cukorterhelés - pozitív eredmény esetén: diéta
Ha nem elég a diéta, inzulin beállítása, majd rendszeres cukorszint-, és  magzati fejlődés ellenőrzés.

Streptococcus ellenőrzés
28. – 30. hét között (helyi szokásoktól függően) Streptococcus kenet levétele.
A Streptococcus baktériumnak számos fajtája ismert, sokszínűségéből adódóan a méreteik is nagyon változóak. Vannak közöttük olyanok, amelyeknek mérete hasonló a vírusokéhoz, így mikrodiffúzióval átkerülhetnek a magzati szervezetbe a méhlepényen keresztül, ott megtelepednek és a megszületés után okoznak betegséget.
A vizsgálat lényege a betegség kialakulásának megelőzése! Abban az esetben, ha az anya pozitív, vagyis a hüvelykenetben Streptococcus kimutatott, akkor a vajúdási időben antibiotikus kezelést kap. Amikor a baba megszületett és a levett vérből a fertőzés kimutatható, akkor a baba is antibiotikumot kap, mielőtt még a betegség tünetei megjelennének. MEGELŐZIK A BETEGSÉGET!
Ennek köszönhetően kevesebb a kórházban töltött napok száma, valamint nem alakul ki a betegség.

32. hét  utolsó általános vérvétel és vércsoport ellenanyag ellenőrzés

NST
36. héttől hetente  NST  (non stressz tocographi) vizsgálat
A lepény működését vizsgálja – képes-e  ellátni megfelelő mennyiségű oxigénnel teli vérrel a magzatot a fájások alatt.
A lepény garanciája 40 hét, a magzat növekedése és fejlődése alatt folyamatosan biztosítja az oxigént és a tápanyagokat. Lehetnek a lepénynek is elváltozásai, ami miatt a magzat megnövekedett igényeit nem tudja kellőképpen kielégíteni. A fájások, méhösszehúzódások, görcsök szűkítik, összezárják a lepény ereit, így az oxigénnel teli vér áramlását nehezítik, így a magzat nem jut elég oxigénhez. A jól működő lepény ezzel megbirkózik és biztosítja a magzat szükségleteit. Az NST vizsgálattal ez ellenőrzik! Fontos mind az anya, mind a magzat szempontjából.

40. hét SZÜLÉS
Abban az esetben, ha a magzat a 40. hét végén nem jön világra, túlhordásról beszélünk. A NST vizsgálatokat ilyenkor 2 naponta végzik, ellenőrizve a lepényműködést.
 

Fotó: Freepik


Milisitsné Tátrai Beatrix

Babavárás

Milisitsné Tátrai Beatrix


2012.10.03