Termékvisszahívás – Az Aldi és a Coop is visszahívta népszerű termékeit, mert mérgezőek lehetnek

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Termékvisszahívás – Az Aldi és a Coop is visszahívta népszerű termékeit, mert mérgezőek lehetnek

Mindkét üzletlánc határérték feletti kadmium lehetséges jelenléte miatt hívta vissza a termékeket. A puffasztott rizseket blokk nélkül is visszaveszik az áruházakban.

Amint a nébih oldalán olvasható, egy gyártó különböző néven forgalmazott puffasztott rizsszeleteit érinti a probléma.

Az Aldi áruházakban az alábbi két termék érintett a határszint feletti kadmiumérték problémájában:​Termékvisszahívás – Mérgező rágcsákat hív vissza az Aldi és a Coop Áruházlánc
Aldi enjoy free puffasztott rizsszelet, natúr és Aldi enjoy free puffasztott rizsszelet, sós

Visszahívás oka
Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. (Biatorbágy) bejelentése alapján a nébih visszahívta ezeket a termékeket kadmium lehetséges határszint feletti értéke miatt.

Csak az alábbi minőségmegőrzési időkkel ellátott termékek érintettek: 
25.04.2024, 02.05.2024, 03.05.2024, 08.05.2024, 10.05.2024

Mit kell tenni a visszahívott termékkel?
A nébih kérte, hogy senki ne fogyassza el a fenti termékeket.
Az érintett termékek bármelyik ALDI üzletbe visszavihetők, a termékek árát blokk nélkül is visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit.


Ugyanez a szállító más sajátmárkás néven a Coop Áruházláncba is beszállított a szennyezett termékekből, így az alábbi termékek is érintettek a termékvisszahívásban:

​Termékvisszahívás – Mérgező rágcsákat hív vissza az Aldi és a Coop Áruházlánc​Termékvisszahívás – Mérgező rágcsákat hív vissza az Aldi és a Coop Áruházlánc
Az alábbi termékeket nem szabad elfogyasztani:
Coop - Jó nekem! puffasztott rizsszelet, sós, magvas, 100 g
Coop - Jó nekem! puffasztott rizsszelet, natúr, 100 g
Coop - Jót, jó áron! puffasztott rizsszelet, sós, 100 g


Csak az alábbi minőségmegőrzési időkkel ellátott termékekre vonatkozik a visszahívás:
2024.05.17, 2024.04.30, 2024.04.28, 2024.04.27

Mit kell tenni a visszahívott termékkel?
A nébih kérte, hogy senki ne fogyassza el a fenti termékeket.
A rizsszeleteket az üzletekben visszaveszik, és az árát visszatérítik.
A CO-OP Hungary Zrt. a honlapján tájékoztatta vásárlóit a visszahívásról.


Mit okozhat a magas kadmiumszint?
A kadmium környezetünkben és élelmiszereinkben is előforduló, toxikus hatású nehézfém, mely lehet természetes eredetű, vagy az emberi tevékenység eredménye. Az élelmiszereket tekintve a legnagyobb kadmium koncentrációk a tengeri moszatokban, halakban, tenger gyümölcseiben, a csokoládékban és a különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerekben, valamint a gombákban, az olajnövényekben és az ehető belsőségekben mérhetők. Élelmiszerekkel érintkezésben használt nem megfelelő kerámia edényekből, ötvözetekből is kerülhet kadmium a táplálékunkba. Bár a kadmium vegyületek általában csak kismértékben szívódnak fel a bélrendszerből, a szervezetben felhalmozódnak. A cink ill. a vas hiány növeli a kadmium felszívódását. A kadmium vegyületei erősen mérgezőek. Hosszú távon károsíthatják a vesét és csontokat, és bizonyítottan humán rákkeltő hatásúak (IARC 1. csoport). A nemdohányzó lakosság kadmium expozíciójának fő forrásai az élelmiszerek. A lakosság védelmében Uniós jogszabály rögzíti számos élelmiszerben maximálisan megengedhető kadmium mennyiségét. A dohányzóknál az étrendi bevitelhez hozzáadódik a dohányfüstből a tüdőbe kerülő és ott megkötődő jelentős mennyiségű kadmium is.


Forrás: nébih


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.09.08