Túl magas PFOS szint miatt hívott vissza a Nébih húsokat. Azt kérik, hogy senki ne fogyassza el. A termékeket visszaveszik.
A METRO Kereskedelmi Kft. bejelentése alapján újabb termékcsoportot hív vissza és von ki a forgalomból a Nébih.
Visszahívás oka
A megengedettnél magasabb PFOS-szint
A visszahívás az alábbi termékekre vonatkozik:
1. Friss marha rostélyos
Fogy.idő: 2023. 12. 05
Gyártás: 2023. 10. 24.,
LOT: 32000001171017002343200001
2. Friss marha hátszín
Fogy.idő: 2023. 12. 05.
Gyártás: 2023. 10. 24.
LOT: 32000001171017002343200001
3. Friss marha lábszár
Fogy.idő: 2023. 12. 05.
Gyártás: 2023. 10. 24.,
LOT: 32000001171017002343200001
Visszaadják a termék árát
A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy a fenti azonosítókkal megegyező termékeket ne fogyasszák el! Azok visszavihetők a METRO Kereskedelmi Kft. bármely áruházába, ahol a teljes vételárat visszatérítik.
Miért veszélyes a PFOS?
„Örök vegyi anyagokként is emlegetik őket, mivel rendkívül makacs módon megmaradnak a környezetben és az emberi testben. Olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint például a tüdőkárosodás, pajzsmirigy megbetegedés, túlsúly, termékenységi problémák és rák." - olvasható a European Environment Agency oldalán.
PFOS-ről bővebben
A vegyület a perfluoralkil anyagok (PFAS) csoportjába tartozó, hidrofób alkil-láncból és hidrofil végcsoportból álló felületaktív anyagok. Az 1940-es évektől a perflouralkil vegyületeket számos területen használták pl. textil-, szőnyeg-, bőrimpregnálásra (víz- és szennyeződésálló kezelés/réteg); tűzoltó habokban, zsírpapír készítésénél. A széleskörű felhasználás és perzisztens tulajdonságuk következtében a környezetben szennyeződésként megtalálhatók. Az élelmiszerekbe a vízi és szárazföldi élelmiszerláncban történő bioakkumuláció révén és élelmiszerrel érintkező (pl. csomagoló) anyagokból kerülhetnek. Biomonitoring során a PFOS és PFOA csaknem minden vizsgált ember vérében kimutatható volt. A vegyületek becsült humán felezési ideje 5 év (PFOS) ill. 2-4 év (PFOA). Az EFSA 2018-ban értékelte az élelmiszerekben található PFOS és PFOA miatti humán egészségügyi kockázatokat. A PFOS bevitel fő forrásai a halak és más tengeri élelmiszerek, húsok és húskészítmények, tojás és tojástermékek. A PFOA főként tej és tejtermékek, ivóvíz valamint halak és más tengeri élelmiszerek fogyasztásával jut a szervezetbe. A tolerálható bevitel (TWI) PFOS esetén 13 ng/ttkg/hét, a PFOA-ra 6 ng/ttkg/hét. A lakosság jelentős részénél a bevitel meghaladja az egészségügyi referencia értékeket mindkét vegyület esetén.