Testmozgás szülés után - gyermekágy alatt is végezhető gyakorlatok

Szülők lapja

Test és lélek

Szülők lapja


Testmozgás szülés után - gyermekágy alatt is végezhető gyakorlatok

Amikor megszületik egy kicsi, természetes, hogy az édesanyának nem a testmozgás az első gondolata. Idővel persze újra mozognunk kell, hiszen egy kisgyermek gondozása megköveteli az állóképességet. Minél hamarabb elkezdjük a gyakorlatokat végezni, annál könnyebben nyerjük vissza régi formánkat és erőnlétünket.

A helyes táplálkozás mellett fontos a testmozgás, a kettő kombinációját alkalmazva érhetjük el a legjobb eredményeket. A mi jó közérzetünk nemcsak a mi szempontunkból fontos, hanem a harmonikus baba-mama kapcsolat szempontjából is, nem is beszélve az egész család kiegyensúlyozottságáról.

A szülést követően igyekezzünk akkor pihenni, amikor a baba épp alszik. Ám ha érezzük magunkban az erőt, akkor már a gyermekágyi szakaszban is elkezdhetünk néhány könnyebb gyakorlatot elvégezni:

Hüvely és medenceizomzat erősítése
1) Fekvő helyzetben, felhúzott lábakkal, a talpakat a talajon tartva, szorítsd össze a hüvelyizomzatot, mintha a vizeletet próbálnád visszatartani! Számolj 5-ig, majd engedd el! Már a szülés utáni első napon végezhető ez a gyakorlat, de a fokozatosságot sem a darabszám, sem pedig a szorítási idő tekintetében nem szabad figyelmen kívül hagyni.

2) Álló helyzetben is erősítheted ezt az izmot. Csípőszélességű terpeszben állva, húzd ki magad, engedd le a vállaidat, a talpad a talajon legyen, a mellkast domborítsd ki, a nyakad pedig egyenes legyen! Nyomd lefelé, magad alá a farkcsontod, így a medencecsont érezhetően meg fog emelkedni! Húzd be a hasadat, és egyenletesen lélegezz! Tartsd meg ezt a helyzetet pár másodpercig, majd engedd vissza a kiinduló helyzetbe!

Hátizom erősítése
Ez a gyakorlat főleg szoptatás után nagyon kellemes. Terpeszben állva, egyenes testtartás mellett, hajlított könyökkel, a karjaidat mellmagasságban tartva szorítsd össze a lapockáidat! Végezz így oldalhajlításokat és törzshajlításokat. (A gerinc védelmében mindig kényelmes testtartásban szoptass! - segíthet egy jó szoptatóspárna)

Hasizom erősítése
A szülés után közvetlenül ne végezz megerőltető hasizom gyakorlatokat - szülés után 6 héttel azonban óvatosan elkezdheted a hasizmok erősítését.
Íme egy könnyebb erősítő gyakorlat: Feküdj le a földre lazán hajlított térdekkel és tartsd a talpadat a talajon! Tedd a kezed a hasadra és mélyeket lélegezz! Közben a hasadat nyomd a tenyeredbe! Szorítsd meg a hasizmodat és haspréssel fújd ki a levegőt! (Közben billentsd a medencédet felfelé!) Ha már kicsit erősebbnek érzed magad, a levegő kifújásakor felemelheted a fejedet, a nyakadat és a válladat is.

Nyújtások
Állásban és fekvő helyzetben egyaránt végezheted. Egymás után nyújtsd meg a főbb izomcsoportokat, miközben figyelsz az egyenletes légzésre! Minden nyújtás közben számolj el lassan tízig, és csak ezután lazítsd el az izmokat!

Fontos tudni:
• A gyakorlatokat mindig óvatosan végezd, és ha nem esik jól, azonnal hagyd abba! Akkor jársz el a legkörültekintőbben, ha testedzés előtt kikéred az orvosod véleményét is!
• Mindig szoptatás (vagy fejés) után kezdd el a gyakorlatokat csinálni, mivel a kimerítő gyakorlatok csökkenthetik a tejtermelést, a fokozott tejsavtermelés pedig savanykás ízűvé teszi a tejet.
• Ha szoptatsz, kerüld a nagy karmozdulatokat, és ne feküdj hason, mert a legkisebb megterhelésre is könnyen elkezdhet folyni a tejed.
• Kényelmes sportmelltartóban tornázz (ne szorítson, de tartsa a melleidet)!
• Fokozatosan és folyamatos folyadékbevitel mellett végezd a gyakorlatokat!

Fotó: Freepik


Szülők lapja

Test és lélek

Szülők lapja


2009.05.13