Titkos menedékházak, krízisközpontok, kríziskezelő ambulanciák: Így segíti a kapcsolati erőszak áldozatait a kormány

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Titkos menedékházak, krízisközpontok, kríziskezelő ambulanciák: Így segíti a kapcsolati erőszak áldozatait a kormány Novák Katalin azt hangoztatta, a kormány azon dolgozik, hogy minél kevesebben váljanak a kapcsolati erőszak áldozatává, és ha valaki mégis áldozattá vált, akkor minél gyorsabban szakszerű segítséget kaphasson. A koronavírus-járvány elleni védekezéshez is segítséget kapnak a kapcsolati erőszak áldozatai, a krízisközpontokban és titkos menedékházban élő nők és gyerekek - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter, amikor egészségvédelmi és járványügyi csomagokat indított útjára az angyalföldi Családbarát Magyarország Központtól április 26-án.

Novák Katalin azt hangoztatta, a kormány azon dolgozik, hogy minél kevesebben váljanak a kapcsolati erőszak áldozatává, és ha valaki mégis áldozattá vált, akkor minél gyorsabban szakszerű segítséget kaphasson. Hozzátette: abban is segítséget akarnak nyújtani, hogy az ilyen otthonok lakói hatékonyan tudjanak védekezni a vírusjárvány idején.A járvány elleni védekezésben is segítik őket
A fertőtlenítőket, szappanokat, szájmaszkokat, felülettisztítókat, kézfertőtlenítő adagolókat, vitaminokat és gyorsteszteket is tartalmazó csomagokat húsz krízisközpont és nyolc titkos menedékház lakói kapják a Családbarát Magyarország Központtól. A forrásokat a kapcsolati erőszak elleni védekezésre rendelkezésre álló forrásokból biztosították.

Aki kapcsolati erőszak áldozatává vált, kérjen segítséget
A miniszter azt kérte, ha valaki kapcsolati erőszak áldozatává vált, merjen segítséget kérni. "Forduljon hozzánk segítségért, tudunk segíteni, legalább azzal, hogy védett szállást biztosítunk a számára" - mondta, hozzátéve: minden pillanatban van szabad férőhelyük.

Novák Katalin szerint a kapcsolati erőszak minden formája megengedhetetlen és elfogadhatatlan, ezért arra mindenkinek nemet kell mondania, továbbá mindent meg kell tenni az áldozatok megsegítéséért. Hozzátette, elsősorban nők, anyák az érintettek, sokszor kisgyerekeikkel együtt, de adott esetben férfiak, betegek, fogyatékossággal élők, vagy idős családtagok is lehetnek áldozatok.

Ismertetése szerint az utóbbi években egyre többen mernek segítséget kérni, és egyre kevesebben vannak azok, akik eltitkolják az őket ért erőszakot.

Folyamatosan bővül a kapcsolati erőszak áldozatait segítő hálózat
Elmondta, a kormány folyamatosan bővíti a kapcsolati erőszak áldozatait segítő hálózatot és egyre bővíti a szolgáltatások finanszírozását. Példaként említette, hogy az elmúlt tíz év alatt a titkos menedékházak számát egyről nyolcra, a krízisközpontok számát 12-ről 20-ra, míg a félutas házak számát 4-ről 21-re növelték, továbbá kríziskezelő ambulanciákat is létrehoztak.

Közölte, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat finanszírozását tavaly négyszeresére emelték, hogy a vírusjárvány idején senki ne maradjon segítség nélkül. A 06/80-20-55-20-as számot a kapcsolati erőszak áldozatai a nap 24 órájában ingyenesen hívhatják.

Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője a járványügyi csomagok forrását biztosító, a napokban lezáruló 1,16 milliárd forintos uniós projektet ismertetve arról beszélt, az elmúlt négy évben igyekeztek hatékony segítséget nyújtani az emberkereskedelem, a bántalmazás és a kapcsolati erőszak áldozatai számára.
 
Bíró Dániel, az anyákat gyerekeikkel befogadó Borostyánvirág Alapítvány intézményvezetője arról beszélt, hogy az elmúlt év, vírussal nehezített időszakában jelesre vigyázott a rendszer; a megnövekedett munka ellenére az ellátottak nem érzékeltek változást. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a befogadó intézményeknek komoly figyelmet kell fordítaniuk az alapos védekezésre, nehogy gócponttá váljanak, ehhez jelentenek nekik komoly segítséget a járványügyi csomagok.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.04.27