Több mint 300 kisgyermek halt meg, mert fagyálló került a köhögés elleni szirupba - A WHO riasztást adott ki

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Több mint 300 kisgyermek halt meg, mert fagyálló került a köhögés elleni szirupba - A WHO riasztást adott ki A WHO sürgős felhívást tett közzé a hamisított gyógyászati termékekkel kapcsolatos esetek megelőzésére és felderítésére, miután több mint 300 kisgyerek halt meg, mert fagyálló került a vény nélkül kapható köhögés elleni szirupba. A WHO sürgős felhívást tett közzé a szabványoknak nem megfelelő és hamisított gyógyászati termékekkel kapcsolatos esetek megelőzésére és felderítésére, miután több mint 300 kisgyerek halt meg, mert fagyálló került a vény nélkül kapható köhögés elleni szirupba.

Mint a 2023. január 23-ai felhívásukban írják, az elmúlt négy hónap során több olyan esetre derült fény, amikor gyermekek számára készült, vény nélkül kapható köhögés elleni szirupokban magas dietilénglikol (DEG) és etilénglikol (EG) szennyezettséget mutattak ki. Ezek a szennyező anyagok ipari oldószerként és fagyálló szerként használt mérgező vegyi anyagok, amelyek már kis mennyiségben is halált okozhatnak, gyógyszerekbe pedig normál esetben soha nem kerülhetnek.


(illusztráció)

Hasonló esetek hét országban fordultak elő: Kambodzsa, Fülöp-szigetek, Szenegál, Kelet-Timor, továbbá Gambia, Üzbegisztán, Indonézia - utóbbi három országban több mint 300 halálos áldozata is volt a szennyezett gyógykészítményeknek, a legtöbb áldozat öt év alatti kisgyermek.

Globális riasztást adott ki a WHO
A WHO globális riasztást adott ki az esettel kapcsolatban, melyet mind a 194 WHO-tagállam nemzeti egészségügyi hatóságaihoz eljuttattak. Ebben többek között a következőket kérték:
- a szennyezett gyógyszerek felderítése és kivonása a piaci forgalomból,
- fokozott felügyelet a valószínűleg érintett országok és régiók ellátási láncain belül,
- a WHO azonnali értesítése, ha az országban ehhez hasonló nem szabványos termékeket fedeznek fel,
- a nyilvánosság egyéb módokon való tájékoztatása a szóban forgó nem szabványos gyógyszerek veszélyeiről és toxikus hatásairól
 

Szennyezett köhögés elleni szirupok és készítmények  - Az érintett termékek listája


Afrika:
- Promethazine Oral Solution,
- Kofexmalin Baby Cough Syrup,
- Makoff Baby Cough Syrup
- Magrip N Cold Syrup
Lásd: WHO 2022. október 5-ei felhívás »

Délkelet-Ázsia:
- Termorex syrup (batch AUG22A06 only),
- Flurin DMP syrup,
- Unibebi Cough Syrup,
- Unibebi Demam Paracetamol Drops,
- Unibebi Demam Paracetamol Syrup,
- Paracetamol Drops (gyártó: PT Afi Farma),
- Paracetamol Syrup (mint) (gyártó: PT Afi Farma),
- Vipcol Syrup
Lásd: WHO 2022. november 2-ai felhívás »

Európa:
- AMBRONOL syrup,
- DOK-1 Max syrup
Lásd: WHO 2023. január 11-ei felhívás »

A feltételezett gyártók tagadnak
Ahogy a Reuters rámutat, a WHO eddig 6 indiai és indonéziai gyógyszergyártót azonosított, akik a szirupokat gyártották. Ezek a - név szerint nem nevezett - gyártók azonban vagy nem kívántak nyilatkozni a vizsgálatról, vagy tagadták, hogy olyan szennyezett anyagokat használtak volna, amelyek előidézték volna a haláleseteket.

- Számunkra az a legfontosabb, hogy ne haljon meg több gyerek olyasmi miatt, ami amúgy könnyen megelőzhető" - nyilatkozta Margaret Harris, a WHO szóvivője, anélkül hogy a szervezet munkájának részleteiről bővebben nyilatkozott volna.

FRISSÍTÉS - 2023. január 27.
Lapunk rákérdezett az OGYÉI-nál, hogy a magyar szülőknek kell-e tartaniuk a veszélytől, forgalmazzák-e Magyarországon bármelyik kérdéses gyógykészítményt, ezt a választ kaptuk: "Adatbázisunk szerint Magyarországon egyik érintett készítményt sem forgalmazzák, így ezek a hazai lakosságra nem jelenthetnek veszélyt, a betegek legális úton történő gyógyszerbeszerzése esetén."

Olvasd el ezt is!
RSV vírus tünetei, kezelése kisgyereknél - Bajt is okozhatsz, ha recept nélküli köhögés elleni szirupot vagy más készítményt adsz neki »


Köhögéscsillapítás, hurutoldás, antibiotikumok: Melyik fajta köhögésnél mi ajánlott, és mi tilos? Gyógyszerész válaszol »

Forrás: WHO, Reuters
Fotó: Freepik/pikisuperstar

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.01.26