Többgenerációs családi házban éltek? - Ezt kell tenni, hogy rezsicsökkentett áron kapjátok a gázt

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Többgenerációs családi házban éltek?  - Ezt kell tenni, hogy rezsicsökkentett áron kapjátok a gázt A többgenerációs családi házban élő családok is rezsicsökkentett áron kaphatnak gázt, ha hatósági bizonyítványt kérvényeznek a területi jegyzőtől. A többgenerációs családi házban élő családok is rezsicsökkentett áron kaphatnak gázt - tájékoztatta a Miniszterelnökség kedden az MTI-t.

Legfeljebb 4 lakás, közös gázóra
A közlemény szerint a kedvezményt azok a családi fogyasztói közösségek is igénybe vehetik, akik olyan - társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő - családi házban vagy ikerházban élnek, ahol legfeljebb négy egymástól elkülönülő lakás található, de csak egy közös gázórával rendelkezik.

Ahhoz, hogy az ilyen lakóegységek esetén külön-külön is igénybe lehessen venni az átlagfogyasztás mértékéig a rezsicsökkentett gázárat, hatósági bizonyítványt kell kérni a település jegyzőjétől, aki a dokumentumban megállapítja az ingatlanon található lakások számát - fűzték hozzá.

Többgenerációs családi házban éltek?  - Ezt kell tenni, hogy rezsicsökkentett áron kapjátok a gázt

Hatósági bizonyítványt kell kérelmezni a jegyzőnél
Mint felhívták a figyelmet, ez az eljárás kérelemre indul, a jegyző a hatósági bizonyítványt nyolc napon belül állítja ki, amennyiben az ingatlanon a lakások kialakítása a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelel. A kérelem a település önkormányzatánál szokásos módon, valamint e-papíron is benyújtható.

A kézhez kapott hatósági bizonyítványt a lakossági fogyasztónak kell benyújtania a földgázszolgáltatóhoz, amely a hatósági bizonyítvány és a hozzá kapcsolódó nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől fogja biztosítani a kedvezményt - olvasható a kommünikében.

Akik a tetőteret építették be csok-ból
A Miniszterelnökség kitért arra is, hogy emellett a többgenerációs családi házak többlet-gázárkedvezményének egyszerűsített igénylését segíti az is, hogy a tetőtér-beépítésre igénybe vehető családi otthonteremtési kedvezményt (csok) felhasználók számára immáron elegendő az új lakáshoz kapcsolódó lakáscélú állami támogatásról szóló támogatói okirat benyújtása a gázszolgáltató felé.

Egyszerűbb, mint társasházzá alakítani az ingatlant
Közölték, hogy a kormány döntésének köszönhetően az egy mérőórát használó, de több családból álló lakóközösségek lényegesen egyszerűbben vehetik igénybe a rezsicsökkentett földgázmennyiséget, mintha társasházzá kellene alakítaniuk az ingatlant.

Forrás: MTI

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.09.14