Tragédia: 6 éves kisfiát akarta kimenteni a Dunából egy apa - Ő maga fulladt végül a vízbe

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Tragédia: 6 éves kisfiát akarta kimenteni a Dunából egy apa - Ő maga fulladt végül a vízbe Tragédia lett a fürdőzés vége: egy édesapa a Dunába fulladt múlt csütörtökön délután a Baranya megyei Kölkednél, miközben a fiát próbálta kimenteni a vízből. Tragédia lett a fürdőzés vége: egy édesapa a Dunába fulladt múlt csütörtökön délután a Baranya megyei Kölkednél, miközben a fiát próbálta kimenteni a vízből.

Mint a Baranya megyei Katasztrófavédelem közölte, a férfi a családjával a homokpadon fürdőzött, amikor hatéves kisfia a vízbe esett. Azonnal utána ugrott, ám önerőből nem tudtak kiúszni.

Csak a kisfiút sikerült megmenteni
Ekkor egy másik fürdőző sietett a segítségükre, és a kisfiút sikerült is megmentenie, ám az apa elmerült. A férfi keresésében a mohácsi hivatásos tűzoltók segédkeztek, a Tűzmadár tűzoltóhajót is bevonták, a vízi rendészet három hajóval vett részt a kutatásban. Később önkéntes mentők és tűzoltók, búvárok is csatlakoztak a kereséshez, végül  az apa holttestét nem sokkal kilenc óra előtt találták meg, alig húsz méterre az eltűnés helyétől.

Kisfia láthatóan nem sérült meg, azonban megfigyelésre kórházba szállították.


 

A szabad vizeken fürdőzés legfontosabb szabályai


Mint a katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, ahhoz, hogy az ilyen tragédiákat elkerüljük, fontos figyelembe vennünk a szabad vizeken való fürdőzés szabályait.

- Fokozott veszélyt jelent a változó vízhőfok, az áramlatok, a különböző rendellenes vízmozgások, változó vízmélység, egyenetlen mederfenék, hullámzás, valamint a vízijármű-forgalom

- A víz felszínét figyelve megállapítható a folyás-sodrás iránya és nagysága, látható az örvények helye. Örvények elsősorban ott alakulnak ki, ahol a folyó medrében valamilyen tárgy található, pl. hídpillér vagy más fizikai akadály. Minél gyorsabb egy folyó és minél nagyobb tárgy található a vízben, annál nagyobb, intenzívebb az örvény és ezáltal veszélyesebb is. Ezért TILOS ilyen helyeken a fürdőzés!

- Szabad vizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés. Ezeket a helyeket szakemberek választják és jelölik ki.

A rendőrség a saját weboldalán további hasznos tanácsokat is megosztott a szabadtéri fürdőzéssel kapcsolatban:
- Mint írják, a főbb szabályok között kell kiemelni a hidak, kikötők, révátkelők és egyéb vízi műtárgyak ( duzzasztómű, zsilip, stb.,) 300 méteres körzetében a fürdőzés tilalmát.

- Nem megengedett a hajóútban történő tartózkodás, ezért a Duna folyó átúszása szabályellenes.

- Kellő óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken, hiszen a víz alatti, nem látható tárgyak, faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést, a folyókon, különösen a Dunán gyakori örvények "meglepetést" okozhatnak, ami igen súlyos következményekkel jár, gyakran vízbefúláshoz is vezethet.

Mindezek figyelembevételével ajánlatos a megfelelő biztonsági feltételekkel ellátott kijelölt fürdőhelyek, ismert szabad strandok igénybevétele még abban az esetben is, ha néhány kilométerrel többet kell kerékpározni vagy autózni a szabadvíz-közeli kikapcsolódás reményében.

Mivel a szabad vizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők hőmérsékletétől, ne feledjék a fő szabályt, hogy a hőségtől felhevült testtel való vízbe ugrás még a jól úszóknál is könnyen izomgörcshöz, sőt vízbe fulladáshoz is vezethet.

Forrás: police.hu, baranya.katasztrofavedelem.hu
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2022.07.25