Hőguta tünetei gyerekeknél, kutyáknál: Tragédiával is végződhet, ha gyereket vagy kisállatot hagysz az autóban nyáron

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Hőguta tünetei gyerekeknél, kutyáknál: Tragédiával is végződhet, ha gyereket vagy kisállatot hagysz az autóban nyáron Idén is igényelhető a "Ne hagyj az autóban!" matrica. A matricakampány 2017 óta hívja fel a szülők és a gazdák figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. Idén is igényelhető a "Ne hagyj az autóban!" matrica - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel. A matricakampány 2017 óta hívja fel a szülők és a gazdák figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban.

A nyár beköszöntével a Nébih ismét elindította matricaigénylő felületét, hogy minél több helyen megjelenhessen a kulcsfontosságú üzenet.

Felhívták a figyelmet: kánikula sem kell ahhoz, hogy a napon álló, zárt autóban akár tíz perc múltán életveszélyesen magas legyen a hőmérséklet. Példaként említették, hogy 30 Celsius-fokos melegben ennyi idő alatt 70 Celsius-fokra forrósodhat az autó belseje. Az ennyire magas hőmérsékletnek kitett kisgyermek vagy háziállat szervezetét rövid időn belül súlyos egészségkárosodás érheti, és akár halállal is végződhet a pár percnyi figyelmetlenség - mutattak rá.Vendéglátóhelyek és magánemberek jelentkezését is várják
A tragédiák megelőzése, a minél hatékonyabb figyelemfelkeltés érdekében a Nébih idén is várja azon vendéglátó- és kereskedelmi helyek, valamint magánemberek jelentkezését, akik készek jól látható helyre (pl. az üzletek bejárati ajtajára) kiragasztani a "Ne hagyj az autóban!" matricát.
Az igényeket a https://portal.nebih.gov.hu/ne-hagyj-az-autoban oldalon lévő űrlap kitöltésével jelezhetik.

A Nébih arra is felhívta a figyelmet, hogyha mégis megtörténne a baj, nem árt tisztában lenni a hőguta tüneteivel és a teendőkkel.

A hőguta tünetei kutyáknál:
- ijedt és zavart a tekintete,
- nyugtalan vagy elfekszik,
- zihál, szaporán lélegzik, fújtat,
- csorog a nyála vagy hány,
- a testhőmérséklete 42°C fölé emelkedik.

Elsősegély hőguta esetén
A cél a testhőmérséklet gyors és hatékony csökkentése, míg kutyánk eljut az állatorvoshoz. Különböző módszereket alkalmazhatunk: nedves textillel (lepedővel, törölközővel) tekerjük be a testét vagy fokozatosan csökkenő hőmérsékletű vízzel hűtsük. Ha van kis medencénk, töltsük meg vízzel és fektessük bele, de jó szolgálatot tehet a benzinkutakon vásárolható, nagy jégkockacsomag is, amelyből tegyünk párat (testmérettől függően) a kutya teste köré.

A Nébih rámutatott: a legjobb védekezés a megelőzés, ezért soha ne hagyják az emberek a kedvencüket a tűző napon kikötve, vagy kocsiba zárva.

Így bánj a kisállattal kánikulában
- Kánikulában ne futtassák kutyákat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban ajánlott
- A szívbeteg és az idős kutyákra különös gondot kell fordítani, hiszen ők érzékenyebbek a melegre
- A kertben, szabadon tartott kutyának mindig legyen árnyékos, hűvös helye, ahol a hőség elől menedéket talál
- Mindig legyen a kutya itatótáljában friss ivóvíz
- Mivel a nagy melegben az étvágyuk is csökken, etetni több részletben, az esti és a reggeli órákban célszerű őket

Embernél is életveszélyes a hőguta
Korábbi cikkünkben mentőtiszt mondta el, mi a teendő, ha a gyerek sokáig tartózkodik meleg környezetben. Ilyenkor a szervezetben úgynevezett pozitív hőmérleg alakul ki, ennek különböző fokozatait különböztethetjük meg súlyossági sorrendben, kezdve a legenyhébbtől: napszúrás, hő collapsus, hőkimerülés, hőguta.

A hőguta már életveszélyes állapot! Ilyenkor:
- a gyermek bőre meleg, száraz,
- abszolút folyadékvesztés, később a rossz keringés miatt, bőre sápadttá válik,
- gyorsan romlik az eszmélete,
- légzészavar és keringés zavar jelentkezik,
- epileptiform jellegű görcsrohamok, majd mély eszméletlenség jellemzi

Amit a szülő tehet ez esetben, mint az előzőekben leírtakat követve, vigyázni a gyermekre addig, míg a mentő meg nem érkezik. Védjük a fejét görcsroham esetén a sérülésektől, illetőleg figyeljük, ellenőrizzük a légzését és lélekben készüljünk fel a legrosszabb kimenetelre, az újraélesztésre. Az újraélesztést kezdjünk meg, hogy ha légzésleállást tapasztalunk, és végezzük addig, amíg a mentő meg nem érkezik.
Bővebben: Napszúrás és hőguta gyerekeknél: Milyen tünetekre figyelj? Mikor kell azonnal orvost hívnod?

Forrás: MTI, Nébih
Fotó: Freepik/topntp26

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2022.06.24