Tudtad, hogy akár 116 000 forintot spórolhatsz a babavárás költségein?

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Tudtad, hogy akár 116 000 forintot spórolhatsz a babavárás költségein? Ennek persze vannak feltételei, a legfontosabb az egészségpénztári tagság. Az egészségszámládra befizetett összegek után ugyanis igénybe veheted az akár 150 000 forint értékű adó-visszatérítést. Egy baba érkezése csodálatos esemény, ami alaposan felforgatja a család addigi életét - és ez a költségvetésre is igaz. A kis jövevény megszületéséig hátralévő hónapok során számos kiadással kell számolni.

Szerencsére egy egészségszámlával, illetve a befizetések után járó adó-visszatérítéssel ezek az összegek mérsékelhetők. Ezt később részletesen is elmagyarázzuk, előbb azonban vegyük sorra a babavárás során jelentkező költségeket.

Ezeket két fő csoportba sorolhatjuk:
- az elsőbe tartozik a terhesgondozás és a különféle terhességi vizsgálatok
- a másodikba pedig a kisbaba és az anyuka igényeivel kapcsolatos beszerzések


Terhesgondozás és terhességi vizsgálatok
A terhesgondozás és a terhességi vizsgálatok* az állami intézményekben ingyenesek. Ez azonban sok kellemetlenséggel járhat. Például csak előre meghatározott időpontban lehet megjelenni (de van, amikor ilyenkor is várakozni kell). A műszaki berendezések gyakran elavultak, így az eredmények megbízhatósága nem mindig 100%-os. Ráadásul - tetszik vagy sem -, a hálapénzre is sokszor szükség lehet az állami egészségügyi rendszerben.

Ha mindezt összevetjük a magánellátás költségeivel, akkor ez utóbbi már nem is tűnik annyira drágának. Ráadásul - mint látni fogjuk -, egészségszámlával sokat spórolhatunk a magánintézményeknél, magánorvosoknál elvégzett vizsgálatokon. A terhességi vizsgálatok egy része kötelező, ezeket mindenképpen el kell végeztetni.

Vannak közöttük:
- ultrahangvizsgálatok,
- laborvizsgálatok (pl. vér- és vizeletvizsgálat, teljes vérkép stb.),
- EKG,
- fogászati vizsgálat,
- vércukormérés,
- Hepatitis-szűrés,
- genetikai ultrahang,
- 37 év felett genetikai tanácsadás stb.  

A fentieken túl számos választható szűrést és kontrollvizsgálatot is elvégeztethetsz, ha biztosra szeretnél menni, és valószínűleg szedni fogsz valamilyen terhesvitamint.Nehéz pontosan megbecsülni, mindez mennyibe kerül, mert az egyes orvosok, intézmények tarifái különbözhetnek. Egy vizsgálat lehet 10, de akár 30 ezer forint is. Ráadásul minél közelebb vagy a szüléshez, annál sűrűbben hívnak majd be kontrollra.

Mindent összevetve nem valószínű, hogy 500 000 forintnál kevesebből meg tudod úszni a terhesgondozás és a vizsgálatok költségét. Természetesen intézménytől és orvostól függően ennél jóval többe is kerülhetnek ezek a vizsgálatok.

A baba születése előtt beszerzésre kerülő tételek
A kiságyat, a babakocsit, a babafürdető kádat, és a többi szükséges eszközt is a kicsi születése előtt kell beszerezni. Végezzünk itt is egy kis kalkulációt!

Amire biztosan, illetve nagy valószínűséggel szükség lesz:
- leggings (1500 forinttól, 2db)
- kismamanadrág (8000 forinttól, 2 db)
- kismamafelső (5000 forinttól, 2 db)
- matrac (12.000 forinttól)*
- gumilepedő (2000 forinttól)*
- mellszívó (16.000 forinttól)*
- melltartóbetét (2000 forinttól)*
- cumisüveg, cumi (6000 forinttól)*
- lázmérő, orrszívó (10.000 forinttól)*
- légzésfigyelő (20.000 forinttól)*
- pelenka (5000 forinttól)*
- textilpelenka (3000 forinttól)*
- bababútor (ágy, szekrény, pelenkázó - 100.000 forinttól)
- babaágynemű (5000 forinttól, 2db)
- lepedő (2000 forinttól, 3db)
- babakád (3000 forinttól)
- kádállvány (4000 forinttól)
- babaápoló termékek (fürdetők, krémek, olajok, naptej, popsitörlő - 4000 forinttól)*
- babaruhák (body, tipegő, nadrág, hálózsák - kb. 15.000 forint összesen)
- babamérleg (20.000 forinttól)*
- babakocsi (50.000 forinttól)
- körforgó, játék (kb. 8000 forint)

A végösszeg: 325 000 forint.
*Egészségpénztári számláról fizethetőTermészetesen minden baba igényei különböznek, és az árakban is előfordulhatnak kisebb-nagyobb eltérések. Mindenesetre a kalkulációk alapján megállapíthatjuk, hogy 8-900 000 forintnál olcsóbban nem nagyon lehet kihozni a baba születésére való felkészülést.

Egészségpénztárral 150 ezer forint is visszaigényelhető a jövedelemadódból
Hogyan lehet ebből az összegből lefaragni az egészségpénztár segítségével? A lényeg, hogy a pénztárban nyitott egészségszámlád egyenlegének terhére vásárolhatsz* az egészségpénztárral szerződésben álló üzletekben, patikákban. De ugyanígy kiegyenlítheted a pénztáraddal leszerződött intézmények, kórházak, illetve orvosok által elvégzett vizsgálatok árát is.

Most jön a lényeg: az egészségszámládra befizetett összegek 20%-át, évente maximum 150 000 forintot visszaigényelhetsz az általad befizetett személyi jövedelemadóból. Ezt az összeget azután újra a gyermekedre fordíthatod. (Ez értelemszerűen minimum 750 000 forint befizetése esetén lehetséges.)  Vagyis ezzel az összeggel csökkentheted a baba megszületésére való felkészülés költségeit.

Az egészségpénztári tagság további előnyei
Az egészségszámla számos további előnyt biztosít. Néhány példa:
- a számládhoz jár egy egészségkártya, ami a bankkártyához hasonló, és amivel könnyedén fizethetsz, ráadásul így minden további adminisztráció alól is mentesülsz;
- az egészségszámlád segítségével a családtagjaid egészségügyi kiadásait is finanszírozhatod;
- ehhez társkártyákat is kérhetsz, amit a családtagjaid is használhatnak;
- ha szűrővizsgálatokon veszel részt, azok árának 10%-át is visszaigényelheted az adódból;
- a szolgáltatóknál gyakori, hogy további kedvezményeket adnak, akár 30% erejéig
- ha nem költöd el a számlán felhalmozott pénzt, le is kötheted, amire a pénztár adómentes hozamot fizet. Sőt, ennek összegére is igényelheted a 10%-os adó-visszatérítést (a 20%-os adó-visszatérítésen felül);
- a munkáltatód is utalhat pénzt az egészségszámládra, ennek kisebbek a közterhei, mintha bérként fizetné ki neked.Mire vehető igénybe pontosan az egészségszámla?
Egy részét már érintettük, de valójában nagyon sok mindenre, például:
- gyógyszervásárlásra,
- gyógyászati segédeszközök beszerzésére (pl. szemüveg, hallókészülék stb.),
- gluténmentes élelmiszerek vásárlására,
- egészségügyi szolgáltatások, szakorvosi vizsgálatok igénybevételére (pl. belgyógyászat, bőrgyógyászat, fogászat, nőgyógyászat, urológia, labor),
- gyógytorna, gyógymasszázs igénybevételére,
- pszichológus díjának fizetésére,
- fogyatékkal élő személyek életvitelét elősegítő szolgáltatások felhasználására,
- pénzbeli kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások árának kiegyenlítésére,
- lakáshitel-törlesztés támogatására,
- gyermekgondozási- és gyermeknevelési támogatásra,
- beiskolázási támogatásra
és így tovább....

OTP Egészségpénztár - egyedülálló banki háttérrel
Jó döntés egy olyan pénztárat választani, amely mögött ott áll az ország legnagyobb pénzintézete. Az OTP Egészségpénztár 270 000 tagjával ettől függetlenül is a legjelentősebb hazai egészségpénztárak egyike - és nem véletlenül ilyen népszerű. Az OTP sok évtizedre visszanyúló szakértelme, folyamatos fejlesztései, felkészült munkatársai és menedzserei ugyanis további biztosítékot jelentenek arra, hogy egészségpénztári tagként a maximumot kapd.

Fotók: Freepik, Pixabay

[Támogatott tartalom]

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2020.03.05