Új anyakönyvezhető nevek 2024 - akár Kikerics, Mádhuri, Tiágo is lehet a baba neve

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Új anyakönyvezhető nevek 2024 - akár Kikerics, Mádhuri, Tiágo is lehet a baba neve

2023-ban 469 kérelem érkezett szülőktől egyedi keresztnevek engedélyezésére, melyből 70-et fogadott el a Nyelvtudományi Központ. A választható fiú- és lánynevek köre ezzel 4570-ra nőtt.

Egy-egy új név kérelmezésekor a szülők célja általában az, hogy minél egyedibb nevet adjanak szemük fényének, ennek érdekében pedig még a kirívó nevek engedélyeztetésétől sem riadnak vissza. Olyan példa is akad, amikor a kérelmezők levédetnék az adott nevet, hogy az ő gyermekükön kívül azt senki más ne viselhesse.

Raátz Judit, a Nyelvtudományi Központ tudományos főmunkatársa elmondta, rendkívül kedveltek a török eredetű nevek (Ájlá, Nazir), mely a török tévésorozatok népszerűségének köszönhető. Az olyan, mesealakoktól kölcsönzött neveket is gyakran kérik a szülők, mint például Lolka vagy Nia. 
 

Extrém nevekből nem volt hiány

2023-ban a Központ a 469 kérelem közül nem fogadta el például az uniszex neveket (pl. Baran, Dzsánszu), valamint számos kettős keresztnév-javaslatot, és a kirívóan egyedi neveket (Csillagfény, Pumba, Jézus, Szentistván) és becenévi alakokat is elutasított.
 

Amiből választhatunk

Egyes nevek rövidült alakjai (Dárisz, Korbin, Tiágó), új kettős keresztnevek (Emilin, Annarózsa) és irodalmi névalakok (Galahad, Legolasz, Szmilla, Zaira) is felkerültek az engedélyezett nevek listájára. 

Összesen 70 új név vált engedélyezetté, melyből - persze a teljesség igénye nélkül – bemutatunk még néhányat:

Lánynevek: Ájlá, Ancsa, Annarózsa, Bojka, Dorita, Dragana, Eleonor, Elora, Emilin, Girdiána, Ili, Kaori, Kikerics, Knevnevjókó, Lile, Linell, Lisza, Mádhuri, Mei, Nabi, Paldzom, Serina, Sosána, Söván, Szmilla, Teca, Zaira, Zenda, Zília.

Fiúnevek: Berk, Dárisz, Gábris, Galahad, Klinton, Korbin, Legolász, Náel, Nazir, Pipó, Saif, Szigurd, Sztoján, Szvjatoszláv, Tiágó.


Forrás: 24.hu


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2024.01.20