Újabb részletek a 10 milliós CSOK-ról: csak házasoknak jár? Örökbe fogadott gyermek is számít? Mekkora lakásra lehet felvenni?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Újabb részletek a 10 milliós CSOK-ról: csak házasoknak jár? Örökbe fogadott gyermek is számít? Mekkora lakásra lehet felvenni? Újabb részleteket fejtett ki az államtitkár a CSOK-ról: az új otthonteremtési rendszerben lesznek négyzetméterhatárok. Bizonyos esetekben nem kell házasságban élniük a szülőknek ahhoz, hogy megkapják a családi otthonteremtési támogatást. Az államtitkár külön kitért azokra is, akik már kaptak CSOK-ot. Részletek. A múlt heti bejelentés után újabb részleteket árult el Tuzson Bence arról, mikor jár majd a 10+10 milliós lakástámogatás. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár közlése szerint az új otthonteremtési rendszerben lesznek négyzetméterhatárok - derül ki a kormany.hu oldalról.

Az új otthonteremtési rendszerben lesznek négyzetméterhatárok
Tuzson Bence az M1 aktuális csatorna 2015. december 18-i, péntek esti műsorában azt mondta, hogy a támogatást akkor kaphatják meg a családok, ha:
  • a lakás, amelyet vásárolnak, legalább annyi négyzetméteres, mint a családban élő gyermekek száma hússzal szorozva. Egy háromgyermekes családnak például legalább hatvan négyzetméteres lakást kell vásárolnia.
  • Ház vásárlása esetén harminc négyzetméterrel kell szorozni, vagyis itt legalább kilencven négyzetméter alapterületű ingatlanokra vonatkozik a kedvezmény.

Kinek nem kell házasságban élnie ahhoz, hogy igénybe vehesse a támogatást?
Tuzson Bence arról is beszélt, hogy:
  • a legalább háromgyermekes családok esetén nem kell házasságban élniük a szülőknek ahhoz, hogy igénybe vehessék a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást.
  • Ha azonban még nincs három gyermekük, csupán vállalják, hogy lesz, akkor házastársaknak kell lenniük - tette hozzá.

A támogatás azoknak is jár, akik egyedül nevelnek legalább három gyermeket - jelezte, hozzáfűzve: az örökbe fogadott gyermek is saját gyermeknek minősül. Így például egy olyan család is részesülhet a kedvezményben, ahol két gyermek mellé a szülők egészségügyi problémák miatt nem tudnak harmadikat vállalni, de örökbe fogadnak egyet.

Mi a teendő, ha valaki már kapott otthonteremtési kedvezményt (CSOK)?
Tuzson Bence megjegyezte, hogy ha valaki már kapott korábban családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK), akkor ennek összegét le kell vonni a tízmilliós támogatásból.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2015. december 16-án, szerdán jelentette be, hogy tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam a lakhatási kérdések rendezéséhez azoknak a pároknak, amelyek tíz éven belül három gyermeket vállalnak. A csok kiterjesztéseként további tízmillió forintot is kaphatnak a családok huszonöt éves futamidőre, amelynek kamata nem lehet magasabb három százaléknál. Önerős építkezésnél pedig ötmillió forintig visszaigényelhető lesz az áfa.

Gyed extra is változik
Kovács Zoltán kormányszóvivő a M1 aktuális csatornán december 17-én az új otthonteremtési kedvezmény mellett azt is elmondta, hogy a csokon kívül a gyed extra is változik: egy év helyett már a gyermek féléves korától igénybe vehető, hogy ha arra szükség van, akkor a szülő visszamehessen dolgozni.
Továbbá, amíg eddig csak a tízezernél több lakosú településeken volt kötelező bölcsődét biztosítani, mostantól ez kistelepülésekre is igaz, ha legalább öt család azt igényli - írta múlt heti cikkében az Index.

Forrás:
kormany.hu / 2015. december 19.
index / 2015. december 17.
Fotó: FreeDigitalPhotos

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2015.12.21