Újszülött ápolása - miben segít a védőnő?

Agárdiné Zseni Hilda

Újszülött

Agárdiné Zseni Hilda


Miután megszületett a baba, a kórház értesíti a védőnőt, így pár nap múlva - miután megérkezett az újszülöttértesítő - már mi is tudunk az örömhírről. Természetesen még jobb, ha az anyuka vagy valamelyik hozzátartozó értesíti a védőnőt, hisz ilyenkor úgy készülünk, hogy jó esetben 3-4 nap múlva hazatér az újszülött.

Fontos, hogy ha tudják, mikor viszik haza a babát, szóljanak a védőnőnek, hiszen nekünk a hazaéréstől számított 24 órán belül (hétvége vagy ünnepnap esetén 72 órán belül) meg kell látogatnunk a kis családot.

A védőnő első kérdései
Az első látogatáskor már ismerjük az édesanyát, ha van, a nagyobb testvért, szerencsés esetben az apukát is. Először gratulálunk, majd kicsit beszélgetünk. Hogyan zajlott a szülés, hogyan indult meg: fájásokkal? elfolyt a magzatvíz? bent tartották a kismamát? megnézzük a zárójelentéseket, anyuka felteszi az esetleges kérdéseit, majd megvizsgáljuk az újszülöttet.

Az újszülött vizsgálata
Első alkalommal mindig fel kell ébreszteni a babát, ha alszik. Levetkőztetjük egy pelenkára és figyelmesen szemügyre vesszük: megtapintjuk a kutacsát, megnézzük a kis arcát, nincsenek-e rajta kiütések. Megfigyeljük a bőrét, nem sárga? Száraz, hámló? A mellek duzzadtak-e? (Ha igen, az természetes, a hormonhatások miatt van.) 

Az újszülött köldökcsonkjának ápolása
Nagyon fontos a köldökcsonk ellenőrzése. Amikor hazaadják a kórházból az újszülöttet, a köldökcsonk még általában megvan. Sokan, főleg az első gyermekes szülők nem mernek hozzáérni, nehogy fájdalmat okozzanak a babának. Nem kell félni a köldökcsonktól, óvatosan megfogjuk, és 70%-os alkohollal körbetöröljük, majd beszórjuk köldökre való, hexaclorophenes hintoporral. Ezt minden pelenkázáskor megismételjük addig, míg le nem esik a köldökcsonk (7-10 nap). Amíg a köldökcsonk megvan, vigyázzunk, hogy lehetőség szerint ne érje víz. Ha fürdetéskor néhány csepp víz éri, nem tragédia, de ne áztassuk!

Az újszülött nemi szervének vizsgálata
Szemügyre vesszük a nemi szerveket, megnézzük a kislányoknál, hogy a nagyajkak duzzadtak-e, pirosak-e. Kisfiúknál a heréket ellenőrizzük, hogy a herezacskóban vannak-e. Megnézzük a péniszt, a bőrt meddig tudjuk felhúzni. Nem szabad erőltetni! Sok vita van arról, hogy kell-e húzgálni a bőrt a kisfiúk péniszén. A legtöbb gyermekorvos szerint felesleges 1 évig, hiszen folyamatosan nő, szépen magától is meg fog oldódni a szűkület. Azt figyeljék a fiús anyukák, hogy a csecsemő szépen, ívesen pisil-e. Ha igen, nincsen gond.

Az újszülött szoptatása
Ha szerencsénk van, éppen akkor jön el a következő szopás ideje, amikor családlátogatáson vagyunk. Ilyenkor megfigyeljük az újszülött szopási technikáját. Ügyesen bekapja a mellbimbót? Mohón szopik? Lusta? Sokszor pihen közben?
Anyukának megnézzük a mellbimbóját, nem sebes-e. Ha sebes, az szinte minden esetben a rossz mellre helyezéstől van. A baba nem megfelelően kapja be ilyenkor a mellbimbót és a bimbóudvar egy részét. Segítünk a megfelelő szoptatási testhelyzet kiválasztásában, a helyes mellre tételben. Ha kevés az anyatej, tanácsokkal látjuk el az édesanyát.

A legfontosabb tudnivalók
Beszélünk a szociális juttatásokról. Az igénylés menetéről, hová és mikor kell beadni a papírokat.
Fontos megbeszélni a vitaminok adásának idejét.
Tájékoztatjuk az édesanyát a kötelező és ajánlott oltásokról, azok idejéről.
Fontos beszélni a lázcsillapításról, a fürdetésről, bőrápolásról; szellőztetésről, levegőztetésről. Hogyan öltöztessük a babát, ha sétálni megyünk? Tavasztól őszig a napvédelem fontosságát hangsúlyozzuk.

Kérdezzünk!
Javaslom, hogy amint az édesanyának eszébe jut valami, jegyezze fel egy papírra, és ha ott van a védőnő, kérdezze meg. Inkább kérdezzen feleslegesen, minthogy bizonytalan legyen, vagy rossz döntést hozzon.

Azért vagyunk, hogy segítsünk!

 


Agárdiné Zseni Hilda

Újszülött

Agárdiné Zseni Hilda


2012.07.16