UV-sugárzás okozta bőrrák: Ezen a két testrészen alakul ki leggyakrabban! - Milyen tünetekre figyelj?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


UV-sugárzás okozta bőrrák: Ezen a két testrészen alakul ki leggyakrabban! - Milyen tünetekre figyelj? A fejen vagy a nyakon alakul ki az UV-sugárzás okozta bőrdaganatok mintegy 30-40 százaléka, ezért és az arcunkat érő állandó UV-terhelés miatt már az egészen apró elváltozásokra is érdemes odafigyelni. A fejen vagy a nyakon alakul ki az UV-sugárzás okozta bőrdaganatok mintegy 30-40 százaléka, ezért és az arcunkat érő állandó UV-terhelés miatt már az egészen apró elváltozásokra is érdemes odafigyelni.

Milyen tünetekre figyelj?
Az érdes vagy az elszíneződő, rózsaszín-piros foltokat érdemes mihamarabb megmutatni a kezelőorvosunknak – mondja dr. Holló Péter. A Semmelweis Egyetem Bőr,- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója kiemelte: a korai stádiumban felismert betegség nagyobb eséllyel gyógyítható.

Mit okozhat az UV-sugárzás?
Az UV-sugárzás többek között
- bőröregedést,
- ráncosodást,
- pigmenteltéréseket,
- hámló bőrelváltozásokat,
- majd az esetek 10-15 százalékában laphámsejtes bőrrákot is okozhat – mondja dr. Holló Péter.

A Semmelweis Egyetem Bőr,- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója ismertette, hogy az arcbőrön megjelenő fénykárosodás által okozott tünetek akár hosszú évekig panaszmentesen szinte észrevétlenek maradhatnak.Ezért érdemes évente szűrővizsgálatra járni!
A rendszeres, évente elvégzett szűrővizsgálattal a már korai stádiumban felismert betegség nagyobb eséllyel gyógyítható, így a rákmegelőző állapotból szakszerű kezeléssel nem alakul ki bőrrák.

Dr. Holló Péter kiemelte, az elmúlt években egyre többen mennek bőrdaganat szűrésre, melyet minden alkalommal bőrgyógyász szakorvos végez egy speciális bőrmikroszkóppal, amellyel sokkal pontosabban meghatározhatók a bőrön előforduló elváltozások.

A dermatoszkópos műszeres vizsgálat számos esetben kiszűri a gyanús képleteket, melynek típusa, klinikai megjelenése szabja meg a szövettani mintavétel helyes módját és a további terápiát.

Az arc a leginkább érintett terület
A krónikus napfényártalom okozta tünetek az elsők között és leggyakrabban az arcon alakulnak ki, hiszen ez a terület jobban ki van téve a napsugárzás káros hatásainak, mint más testrészünk.

Így védd a bőröd az UV-sugárzástól!
A ruhával nem eltakarható bőrfelületek - arc, fejtető, kézfej, dekoltázs - védelmére már tavasszal és a nyár elején is fokozott figyelmet kell fordítani.

Fényvédő készítményekkel, napszemüveggel, sapka viselésével és a direkt napfény elkerülésével 11-15 óra között, csökkenthető az arcon, karon, kezeken, fejtetőn kialakuló rosszindulatú bőrelváltozások előfordulása.

A barna bőrűeket sem kíméli a bőrdaganat
A bőrtípus megállapítása is fontos lehet, azonban a barnább bőrű embereknél ugyanúgy megjelenhetnek rosszindulatú bőrdaganatok – akár melanómák –, mint egy világosabb bőrűnél. Ez tehát nem jelent teljes védettséget – figyelmeztet a szakember.

Forrás: Semmeweis Médiasarok
Fotó: Freepik/stefamerpik

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2022.06.20