Válás - hogyan zajlik, mi csinál a mediátor?

Pásztor Klára

Hivatalos ügyek

Pásztor Klára


2012 nyara a családok próbatételének intenzív időszaka. Fellebbezések a bíróságokon, válási mediátor kezdeményezések a válás előtt - ezek a nyári időszak lehetőségei egy családi válságban.

Családi válságot felismerni nem könnyű feladat
A benne lévők számára a könnyebb megoldásnak tűnik a "strucc-politika", így fordulhat elő, hogy válás előtt a szeretőről nem veszünk tudomást, vagy az adósság halmozódásakor tovább éljük megszokott életünket.

Felismerni és elfedni a házasság válságát?
Válási mediációban a tény, hogy valamelyik fél sokkal előbb felismerte a válságot a családban, gyorsan kiderül. A megszabott időkeretek, az egymás kötelező meghallgatása kihozza a résztvevőkből az őszinte érzéseket.
Elfedni a családi válságot: a hosszú évek mediátor tapasztalatai szerint nagyon erős késztetés a magyar szülők jogvitakultúrájában. Ne tudja meg senki, hogy valami nincs rendben!

Miért akarják eltitkolni?
Ki nagyszülőktől, ki távolabbi ismerősöktől tartott akkor, amikor elkezdte saját maga előtt elfedni a családi válság egyre brutálisabb jelenségeit! (Mellőzés az ágyban hónapokon át, elkülönült gazdálkodás és titkolt költések, váratlan külföldi utak stb.)

Végső döntés válás előtt
Útelágazás válás előtt ott tűnik elő, amikor azt kell mérlegelnie egy szülőnek, hogy gyermekeire figyelemmel hogyan próbáljon meg változtatni a válság akkori állapotán.
Ilyenkor kerülni érdemes a koalícióra jelentkező barátokat, udvarlókat, rokonokat. Bár az ő mondataik csengenek kellemesen a fülünknek – a helyes döntés az egyezségben érdekelt válási mediátorok, permegelőző mediátor irodák felkeresése.

Mit csinál a mediátor?
Igazságügyi mediátor szakértő a jogviták túlnövekedésének megelőzésében, a perek lezárásában vesz részt, vállal feladatot.
Tanácsadása a válás minden részletét érinti, nem pusztán a jogi vetületet.

Válási mediáció, vagy bírósági keresetlevél válás miatt?
Felkészült permegelőző mediátor iroda szakértőként a válás párkapcsolati megközelítésű megoldásainak mérlegelésében segíti elsőként a hozzáforduló édesapát, vagy édesanyát.
A közös válási mediációs eljárás távol esik a bírósági tárgyalók kötött és költséges világától.
 
A magyar gyakorlat
Magyarországon az Országbíró Zoltán által létrehozott TFKKE (2004) magyar mediációs módszer a magyar szakmai gyakorlat eredménye.
Ez a mediációs gyakorlat már közelebb áll az ügyfelek eldöntött válási szándék esetén mutatott igényeihez.


Dönteni a családi válság idején többször és komoly következményekkel kell!  A válóper elindítása legyen az utolsónak hagyott döntés.

 


Pásztor Klára

Hivatalos ügyek

Pásztor Klára


2012.07.04