Változott a gyermekápolási táppénz 2016. július 1-jétől! Fontos tudnivalók kisgyerekes családoknak a GYÁP-ról

Horváth Zsolt

Hivatalos ügyek

Horváth Zsolt


Változott a gyermekápolási táppénz 2016. július 1-jétől! Fontos tudnivalók kisgyerekes családoknak a GYÁP-ról Kinek mennyi gyermekápolási táppénz (GYÁP) nap jár pontosan? 2016. július 1-jétől változtattak ezen a 12 éven aluli gyermek betegsége esetén a szülőt megillető pénzbeli ellátáson. Munkaügyi szakértőnk ismerteti a bölcsődés, óvodás, kisiskolás szülőket érintő jogszabály módosítását és annak hátterét. A kisgyermekes családok számára nem ismeretlen az a helyzet, amikor a gyermekük lebetegszik, és nem mehet közösségbe (bölcsődébe, óvodába, iskolába). Ilyenkor meg kell oldani, hogy valaki otthon maradjon a gyermekkel, míg a gyógyulás tart.

A szerencsésebbek mozgósítani tudják valamelyik nagyszülőt, hogy ne essenek ki a munkából, esetleg néhány napra szabadságot kérnek a munkáltatójuktól, hogy a jövedelmük az érintett hónapban ne legyen kevesebb. De mi a helyzet akkor, ha nincs más megoldás, és valamelyik szülő marad otthon a gyermekkel?

Gyermekápolási táppénz - GYÁP


Erre az esetre találták ki a gyermekápolási táppénzt (GYÁP), amikor a gyermekünk jogán kerülünk keresőképtelen állományba. Ez az ellátás - hasonlóan a normál táppénzhez - jóval kevesebb összegű, mint a munkabér, ráadásul korlátozottan áll a szülők rendelkezésére.

GYÁP napok száma – sokszor nem elegendő a szülők számára
Aki hozzám hasonló kisgyermekes szülő, az tapasztalatból tudja, hogy az a gyermek, aki közösségbe jár, előbb-utóbb általában összeszed valamilyen betegséget, és otthoni lábadozásra lesz ítélve. Ez főleg akkor jellemző, amikor a gyermek első alkalommal kezd közösségbe járni. Így nem ritka, hogy a szülők rendelkezésére álló GYÁP napok száma nem elegendő a felmerülő betegségek gyógyulási idejére.

Változás 2016-évben: módosult az együtt élő szülők GYÁP napjainak jogosultsága
2016. július 1-je előtt az együtt élő szülők jelentős hátrányban voltak az egyedülállókkal szemben, már ami az őket megillető GYÁP napok számát illeti.
Egy törvénymódosítás most épp ezt a különbséget törölte el. A cél az volt, hogy az együtt élő szülők együttesen ugyanannyi napnyi gyermekápolási táppénzre legyenek jogosultak, mint az egyedülálló szülők.


Kinek mennyi GYÁP nap jár pontosan?


Az alábbi táblában láthatják, hogy a gyermek életkorától függően, és a családi állapotra tekintettel hány nap GYÁP jár pontosan.

Változott a gyermekápolási táppénz 2016. július 1-jétől! Fontos tudnivalók kisgyerekes családoknak a GYÁP-ról

Ez az intézkedés jelentősen lecsökkentette a gyermekápolási táppénzzel kapcsolatos ügyintézési időt és az ehhez kapcsolódó adminisztrációs feladatokat. Sőt, remélhetőleg azoknak a száma is csökken majd, akik kimerítik a rendelkezésre álló gyermekápolási táppénzes napok számát, és így arra kényszerülnek, hogy szabadságot vegyenek ki, esetleg teljesen szabálytalan módon, saját jogon igényeljenek táppénzt, amihez azért a háziorvos közreműködése is kell.

Szerző: Horváth Zsolt
Fotó: Pixabay

Horváth Zsolt

Hivatalos ügyek

Horváth Zsolt


2016.08.08