Véradás 2020: Így adhatsz vért, ha elmúltál 18 éves! - Most ráadásul még wellness-hétvégét is nyerhetsz, ha elmész vért adni

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Véradás 2020: Így adhatsz vért, ha elmúltál 18 éves! - Most ráadásul még wellness-hétvégét is nyerhetsz, ha elmész vért adni Közeledik a szabadságolások időszaka, az oktatási szünet, amikor mindig kevesebb a véradás. Ezért most duplán szükség van az emberek önzetlen adományára, a vérkészlet folyamatos feltöltéséhez, a betegek maradéktalan ellátásához. Az elmúlt hónapokban a COVID-19 járvány miatt az élet teljesen megváltozott. Elsődleges volt a járvány elleni küzdelem, ezért a személyes kapcsolattartást is igyekeztünk minimálisra korlátozni. Emiatt azonban a véradások száma is csökkent.

A járványhelyzet enyhülésével most fokozatosan újra az eredeti rendben működnek az egészségügyi intézmények, így növekednek a vérkészítmények iránti igények is. Közeledik a szabadságolások időszaka, az oktatási szünet, amikor mindig kevesebb a véradás. Ezért most duplán szükség van az emberek önzetlen adományára, a vérkészlet folyamatos feltöltéséhez, a betegek maradéktalan ellátásához!

Kiss Gergely, Krizsán Szabolcs, Rédli András és Horváth Gábor sportolók úgy határoztak, hogy nemcsak a pályán mutatják meg, hogy szükség van az összefogásra, hanem a hétköznapi életben is. A világ élsportolói közé tartozó négy kiválóságban a sport szeretetén túl egy dolog biztosan közös, a felelősségérzet embertársaik iránt. Ezért elhatározták, hogy rendszeres véradóként felhívják ismerőseik, barátaik figyelmét is e nemes cselekedetre.

véradás

Csatlakozz Te is a mozgalmukhoz! Mondj IGEN-t az ÉLET-re!

Most nyerhetsz is a véradással!
Adj vért 2020. június 15. és július 22. között, és nyerd meg
- a 3 db wellness hétvége
- vagy a 3 db 10 000 Ft-os Decathlon utalvány egyikét.
A sorsolás időpontja: 2020. július 27.

Állíts be Facebook-keretet:
Ha Te is fontosnak tartod a véradást, állítsd be kampányunk keretét Facebook profilképedhez és ösztönözd ismerőseidet a segítségnyújtásra.
A Facebook keret beállításának menete:
1. Keresd fel az alábbi oldalt: https://www.facebook.com/profilepicframes
2. Írd be a keresőbe, hogy "véradás" majd válaszd ki a hozzád legjobban illő keretet!
3. A kép alatt, miután rákattintottál a megfelelő keretre, megjelenik az alábbi gomb: "Beállítás profilképként". Kattints rá!
4. Oszd meg ismerőseiddel az új profilképet és buzdíts másokat is arra, hogy vegyenek részt a kampányban!

További részletek: https://www.ovsz.hu/mondj-igent-az-eletre


A véradásról - fontos információk


Ki lehet véradó?
A véradás alapelve, hogy csak egészséges ember adhat vért. Véradásra az jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős és testsúlya eléri az 50 kg-ot. Első véradók esetén a felső korhatár 60 év.

A nők évente maximum 4, a férfiak maximum 5 alkalommal adhatnak vért. Másik fontos kritérium pedig, hogy két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie, ugyanis ennyi időre van szüksége a szervezetünknek, hogy regenerálódjon.

A véradás nem éhgyomorra történik!
A véradás körülbelül 1 órát vesz igénybe. A véradás nem laboratóriumi vérmintavétel, nem kell éhgyomorral érkezni. Véradás előtt fogyasszon bőségesen folyadékot és táplálkozzon a megszokott módon, kerülve a zsíros ételeket.

Iratok, amik szükségesek
A véradáshoz szükség lesz a személyi igazolványra, a lakcímkártyára és a TAJ kártyára. Ezek hiányában sajnos nem kerülhet sor véradásra.

A véradás menete
1. Az adatfelvétel után egy kérdőívet kell a véradóknak kitölteni, amely az életvitelükre, betegségeikre, gyógyszerszedési szokásaikra kérdez rá.
2. A következő lépés az orvosi kivizsgálás. Először megszúrják az ujjbegyet, hogy a hemoglobin szintet ellenőrizzük, első véradók esetén pedig előzetes vércsoport meghatározás is történik. Ezután vérnyomás és pulzusmérés következik majd a kitöltött véradói kérdőívre adott válaszok és a vizsgálatok eredményének értékelésével dönt a kivizsgáló orvos a véradásra való alkalmasságról.
3. A véradás félig ülő vagy fekvő helyzetben, karfertőtlenítés után, a vérvételre legalkalmasabb könyökvénából történik. Egy véradás során kb. 450 ml vért vesznek le, így ezt a mennyiséget a szervezet könnyedén tudja pótolni. Maga a konkrét véradás csupán 5-12 percig tart.
4. A vérvétel befejezésekor a szúrás helyére steril nyomókötés kerül, majd 5-10 perc pihenés következik a vérvételi ágyon. A nyomókötést 4 órán keresztül ne távolítsd el és ügyelj arra, hogy véradás után étkezz rendesen és fogyassz sok folyadékot! A véradás napján megterhelő tevékenységet ne végezz.

Itt tudod megnézni, hogy a közeledben hol adhatsz vért »

Forrás, fotó: Országos Vérellátó Szolgálat
Kezdőfotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.06.22