Veszélyes húskészítmény - Listeriával fertőzött kolbász került forgalomba

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Veszélyes húskészítmény - Listeriával fertőzött kolbász került forgalomba Listeria fertőzés miatt azonnali hatállyal kivont a forgalomból a kormányhivatal egy Tiszafüreden gyártott vastagkolbászt. Ha ilyet vásároltál, ne edd meg és a gyereknek se adj belőle! Mely terméket érinti pontosan a visszahívás? Listeria fertőzés miatt azonnali hatállyal kivont a forgalomból a kormányhivatal egy Tiszafüreden gyártott vastagkolbászt. Ha ilyet vásároltál, ne edd meg és a gyereknek se adj belőle!
 

Újabb Listeriával fertőzött élelmiszer került a hatóságok kezére, ezúttal húsáru


Mely terméket érinti a Listeria monocytogenes-fetőzés?
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal közleményében tájékoztatja a fogyasztókat, hogy az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya a tiszafüredi a Hegedűs Hús Bt. által gyártott, a Körösmarket Kft. által forgalmazott „Körösmenti ízek Szarvasi Házi Füstölt Vastagkolbász” csemege, szárításos érlelésű termékét azonnali hatállyal kivonta a forgalomból és a fogyasztókhoz eljutott termékeket pedig visszahívja.

A hivatlos közlemény szerint az intézkedés oka Listeria monocytogenes jelenléte a termékben. A visszahívásban érintett termék beazonosítható a lejárata alapján, fogyaszthatósága 2018.07. 24-én jár le.


Képünk csupán illusztráció!

Milyen tüneteket okoz a Listeria monocytogenes?
A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta. A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.

Két hét sem telt el a legutóbbi Listeria-fertőzés okozta botránytól, nézd meg, mely termékeket érintett! »

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A leginkább veszélyeztetettek az idősek, a terhes anyák, a csecsemők és a legyengült immunrendszerű felnőttek.

Forrás: index.hu, Szülők Lapja
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2018.07.16