Zenélő kerítés az óvodában: Különleges hangszeres játszóteret adtak át Kiskunfélegyházán - Miért fontos a zene a gyerekeknek?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Zenélő kerítés az óvodában: Különleges hangszeres játszóteret adtak át Kiskunfélegyházán - Miért fontos a zene a gyerekeknek? Az országban egyedülálló, hangszeres játszóteret alakítottak ki a kiskunfélegyházi Százszorszép Óvodában, a zenélő kerítést július 20-án, hétfőn adták át. Miért fontos a zene, a zenélés a gyerekeknek? Az országban egyedülálló, hangszeres játszóteret alakítottak ki a kiskunfélegyházi Százszorszép Óvodában, a "zenélő kerítést" július 20-án, hétfőn adták át.

Fricska Gyöngyi, a kiskunfélegyházi óvodákat tömörítő Kiskunfélegyházi Napköziotthonos Óvoda intézményvezető-helyettese az átadón elmondta: a "zenélő kerítés" az intézmény negyvenéves fennállásának alkalmából készült el.

A zenés játékok ugyan egy kerítést alkotnak, "de olyan kerítést, amely összetart, és nem elválasztja az óvodába járókat" - tette hozzá.


A Baon oldalán képgalériát is találsz a zenélő kerítésről

Hangszerkészítők műve
A különleges hangszereket a Kézenfogva a Darvas Téri Óvoda Gyermekeiért Alapítvány kezdeményezésére két fiatal félegyházi hangszerkészítő tervezte meg és készítette el. Sevecsek Béla és Fekete Tamás - a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény szakmai támogatása mellett - csőharangokkal, akusztikai játékokkal, érdekes ütőhangszerekkel gazdagította az óvodát.    

Így hat a zene a gyerekekre
Az intézményvezető-helyettes kiemelte: a hangszerekkel kísért éneklés aktivizálja az agykéreg működését, ami jótékonyan hat a gyerekek logikus gondolkodására, az érzelmi intelligencia kiteljesedésére, érzékelésük, észlelésük fejlődésére.  

Olvasd el ezt is!
Így fejleszti a népzenei foglalkozás a gyerek beszédkészségét, finommotorikáját » 


Fontos a zenei fejlesztés a gyerekeknek
Az óvodában már évek óta hagyománya van a mikrocsoportos zenei készségfejlesztésnek, így az új hangszerek kiváló lehetőséget nyújtanak a magyar ritmus- és dallamvilág megismerésére. Ez egyben erősíti a gyerekek identitástudatát, a hangszerek hangkészlete pedig a magyar autentikus zene alapjainak felfedezését nyújtja - mondta Fricska Gyöngyi.

Szilágyi Áron, a Leskowksy Hangszergyűjtemény elnöke elmondta: 1863 hangszert őriznek. Az elmúlt negyven évben azon dolgoztak, hogy "minél közelebb vihessék a hangszerek világát a gyermekekhez, minél több gyermek élhesse át a hangok születését", hiszen minél több időt töltenek hangszerek mellett, annál nyitottabbak, annál befogadóbbak lesznek - fejtette ki.

Olvasd el ezt is!
Így hat a gyerek érzelmi intelligenciájára a közös éneklés, zenélés »


Egyedi hangszereket kapott az ovi
Az óvoda kertjébe telepített hangszerek egyediek, kifejezetten a kiskunfélegyházi intézménynek készültek. Van közöttük dob, dallamcsődob, acélnyelves dob és marimba, amelynél a bambuszcsöveket fém helyettesíti.

Forrás: MTI
Fotó: Facebook/Baon
Kezdőfotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.07.22