A bölcsődés és óvodás gyerekek mostantól kevesebb sót és cukrot tartalmazó ételeket kapnak az új közétkeztetési rendeletnek köszönhetően. Az 1-3 éves korosztály egészséges táplálására azonban otthon is oda kell figyelni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszik a baba, illetve a kisgyerek az első 3 életévben.
A kisgyermekek vitamin-, ásványi anyag és tápanyag igénye eltér a felnőttekétől, különösen életük első 1000 napjában. Ezért rendkívül fontos az új közétkeztetési rendelet, amely már a bölcsődékben is szabályozza az adható élelmiszereket annak érdekében, hogy a gyermekek megfelelő minőségben és mennyiségben jussanak hozzá a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokhoz.
Az első 1000 nap dönti el a későbbi egészséget
Az Első 1000 nap program célja felhívni a szülők és a szakemberek figyelmét arra, hogy gyermekeink felnőttkori egészségének életük első 1000 napjában ágyazunk meg. Az 1-3 éves kor közötti időszakban fejlődik például a legintenzívebben az immunrendszer, amely alapja az egészséges gyermek- és felnőttkornak is. Sajnos a táplálékbevitelről szóló európai és hazai kutatások számos vitamin és ásványi anyag elégtelen bevitelére mutatnak rá az 1-3 éves gyermekek körében, míg a felnőttekre jellemző túlzott só- és cukorbevitel már a gyermekeknél is jellemző.
Még egészségesebb ételek mostantól a bölcsikben és ovikban
A szeptemberben életbe lépő közétkeztetési rendelet egyik legfontosabb érdeme, hogy előírja a közétkeztetésben a só- és a cukorbevitel csökkentését. A napi bölcsődei étkeztetéssel bevitt só mennyiségét például 2020-ig legalább 10 százalékkal csökkenteni kell az előző évi mennyiséghez képest. Az étlapon pedig fel kell tüntetnie minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.
Az egészséges táplálkozás a gyermek fejlődésének alapja
„A felnőttkori egészségünket gyermekkorban alapozzuk meg, ezért fontos, hogy a szülők odafigyeljenek a gyermekek táplálkozására. A védőnők a családok látogatásakor rendszeresen felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozás irányelveire. Azok a gyermekek, akik már 1-3 éves kor között közösségbe járnak, az intézményekben étkeznek, amelyre a családoknak nincs befolyása. Örömmel fogadtuk a most nyilvánosságra hozott közétkeztetési rendeletben foglaltakat, hogy a bölcsődékben is kiemelten szabályozásra került például a só- és cukorfogyasztás, a szükséges zöldség- és gyümölcsmennyiség, illetve hogy kalciumforrásként mennyi tejterméket kell fogyasztania ennek a korosztálynak. Ez egy jelentős lépés a felnövekvő generációk egészségének megőrzése tekintetében” – mondta el Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.
Az Első 1000 nap program szakemberei elkészítettek egy ajánlást, amely már minden tekintetben megfelel a rendeletnek, így akár a bölcsődékben, akár otthon az édesanyák is használhatják.
Bölcsődei ajánlás 1-3 éves korosztálynak - 1 napi mintaétrend**
Étlap | Tápanyag tartalom | |
Reggeli | Gyümölcstea, Petrezselymes túrókrém, reszelt sárgarépa Graham zsemle | Kcal: 206 F:11g Zs:5g CH: 27 |
Allergének | tejfehérje, laktóz, glutén | |
Tízórai | Barack-alma gyümölcssaláta korpovit keksz | Kcal: 88 F:0,4g Zs:0g CH: 6 |
Allergének | glutén | |
Ebéd | Karfiol leves, Majorannás pulykacomb kölessel | Kcal: 304 F:12g Zs:11g CH: 37 |
Allergének | ||
Uzsonna | Joghurt ital, banános zabpehely keksszel | Kcal: 187 F:8g Zs:71g CH: 21 |
Allergének | tojásfehérje, glutén, tejfehérje, laktóz | |
Vacsora | Graham zsemle, margarin, Csirkemell sonka, pirosra érett paprika, uborka, limonádé 2dl, erithrittel édesítve | Kcal: 197 F:12g Zs:2g CH: 30 |
Allergének | glutén |
Magyarázat: kcal: kilokalória F:fehérje Zs:zsír CH:szénhidrát
A napi menü hozzáadott cukrot nem tartalmaz, 1-3 éves korosztálynak ajánlott.
A bölcsődei étkeztetésnek megfelelően a napi energiabevitel 75%-át fedezi.
** Készítették a Mens Mentis Egészségcentrum szakemberei,
Fotó: Freepik
Forrás: mti
<