10 dolog, amit a szülők feláldoznak, hogy a gyerekeiknek teljes élete legyen

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


10 dolog, amit a szülők feláldoznak, hogy a gyerekeiknek teljes élete legyen

Talán eszünkbe sem jut, hogy szüleink milyen áldozatokat hoztak a jóllétünkért, amíg mi magunk is szülővé nem válunk.

„Értékeld a szüleid, mert sosem tudhatod, mit áldoztak fel érted!” Ez az idézet elgondolkodtat, mit is adunk fel gyermekünk boldogságáért. 

A legapróbbtól a legnagyobbakig íme 10 olyan dolog, amiről a szülők lemondanak gyermekük boldogságáért.
 
1. Alvás
Az alvásmegvonás szinte már közhelyesen összeforrt a gyereknevelés fogalmával, és rendkívül megviseli az embert. Az újdonsült szülők átlag 2-3 órát veszítenek korábbi alvásmennyiségükből (a kevésbé szerencsések ennél jóval többet). A baba sűrűn ébred, szorongás az első ovis nap miatt, betegségek, éjszakába nyúló jelmezkészítés, és mikor azt hisszük, vége, nos, kamaszkorukban azon izgulunk, mikor érnek már haza…
 
2. Lelki béke
A gyermekek előtti időszakban egyszerű volt a képlet: teljesítettünk egy-egy feladatot, és máris lehetőség volt megpihenni. Ha gyermekünk születik, megváltozik a helyzet: az aggodalom, idegeskedés szinte állandó, és a fránya a „mi van, ha” szünet nélkül ott zakatol elménk legmélyén. Annyi időt töltünk aggodalommal, hogy az már felér egy teljes munkaidős állással!
 
3. Viszlát kiszámítható időbeosztás!
Nincs az a családi naptár, amely segítene elszámolni a kapkodós reggeli cipőkeresésekkel, a hiszti miatti késésekkel, váratlan vagy épp elnapolt programokkal, nem várt betegszabadságokkal, különösen, hogy az utóbbival sajnos még mindig kevés munkáltató elnéző...
 
4. Oda a spontaneitás
Hiába látnak minket gyerekeink szabadnak, mi jól tudjuk, mi a valóság: gyakran elutasítunk meghívásokat, vagy kizárólag tervezett utazásokat teszünk a hirtelen ötlettől vezérelt kiruccanások helyett. De valljuk be, szüleinket sem hallottuk panaszkodni amiatt, hogy lemondtak egy filmről vagy hajóútról, és inkább beültek velünk mesét nézni.

5. Magánélet
Egy idő után arra sem emlékszünk, milyen érzés egyedül kimenni a mosdóba, nyugodtan beszélgetni vagy telefonálni. A gyerekek számára a magánélet fogalma ismeretlen, egészen kamaszkorig, akkor viszont mindent megtesznek érte. De addig…
 
6. Idő
Egy erre irányuló amerikai felmérés szerint naponta 1 órát szánunk gyermekeinkre, de a valóság ennél jóval több, hisz míg a konkrét tevékenységek talán nem tesznek ki sok időt (öltöztetés, játék), addig a felmérés nem veszi számításba a szünet nélküli odafigyelést, aggódást, és minden egyebet, ami percekben nem mérhető.
 
7. Barátok
Szülőként sajnos könnyen előfordul, hogy eltávolodunk gyermektelen barátainktól, hiszen egyre kevesebb a közös téma. Fájdalmas rádöbbenni, hogy egyes kapcsolataink megszakadnak. Cserébe azonban gyerekeinknek köszönhetően új barátságok is köttetnek.
 
8. Kívánságok
A Maslow-piramis átlényegülésével még a létfenntartásunk szükségleteit is megelőzik gyermekünk szükségletei. Minden egyéb utána következik. Prioritásaink megváltoznak, és még ha az anyagi hátterünk adott is a vásárláshoz, szívesebben veszünk valami újat gyerekeinknek, mint magunknak.
 
9. Életút és pályaválasztás
Bár manapság egyszerre lehet karrierünk és családunk is, gyermekeink születésével a hajmeresztő vagy bizonytalan álmainkat hajlamosak vagyunk félretenni, és inkább a biztonságot választani. Hiszen nekik stabilitásra, biztonságra, otthonra van szükségük – és természetesen ránk.
 
10. Komfortzónát elhagyni!
Gyerekeink által számtalan helyzetben rákényszerülünk, hogy átlépjük kényelmi határainkat, akár legyen szó kalandpályáról, akár arról, hogy egy bántalmazó helyzetben fellépjünk gyermekünk védelmében és harcoljunk. A szorongó természetű szülőknek ez igazi kihívás, de ha erre fejlődési lehetőségként tekintünk, leginkább ajándék!
 
Ne felejtsük el, hogy nem csak mi, de szüleink és nagyszüleink is így éltek. Most a mi gyerekeink azok, akiknek szemében minden tettünk magától értetődő, de ez ne tartson minket vissza attól, hogy mindent beleadjunk! Ha pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy szüleink még életünk részét alkotják, használjuk ki a rendelkezésünkre álló közös időt!
 


Forrás: creativehealthyfamily.com
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2024.01.22