160 ezret követelt a szülésért az ügyeletes orvos egy budapesti klinikán - Így reagált a kórház vezetősége, amikor kipattant a botrány

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


160 ezret követelt a szülésért az ügyeletes orvos egy budapesti klinikán - Így reagált a kórház vezetősége, amikor kipattant a botrány Felfüggesztették a Semmelweis Egyetem orvosát, aki állítólag utólag pénzt kért a szülések levezetéséért. A II. számú szülészeti klinika kezdeményezésére a klinikai központ elnöke belső vizsgálatot indított azon orvos ellen, akivel kapcsolatban felmerült, hogy ügyeletesként utólag pénzt kért a szülések levezetéséért. Felfüggesztették a Semmelweis Egyetem orvosát, aki állítólag utólag pénzt kért a szülések levezetéséért. Az egyetem hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a II. számú szülészeti klinika kezdeményezésére a klinikai központ elnöke belső vizsgálatot indított azon orvos ellen, akivel kapcsolatban felmerült, hogy ügyeletesként utólag pénzt kért a szülések levezetéséért.

160 ezer az ügyeletes orvosnak
Az esetet az robbantotta ki, hogy a Másállapotot elnevezésű Facebook-csoportban március 2-án bekerült egy bejegyzés, melyben egy kismama panaszának adott hangot, hogy a szülés levezetése után az ügyeletes orvos 160 ezer forintot kért.

A bejegyzést változtatás nélkül közöljük:

"Pár hete a SOTE II. Klinikán született a kislányunk sürgősségi császárral, az ügyeletes főorvos és egy rezidens doktornő műtött. Sajnos a fogadott orvosom síelni volt azon a héten, és szegényt nagyon bántotta is a lelkiismerete, hogy nem ő műtött.
A lényeg: este műtöttek, reggel az őrzőben éppen az ágy szélére másztam ki, amikor megjelent a főorvos. A szokásos sablon kérdések után rátért a lényegre, hogy az anyagiakat majd varratszedésnél rendezzük, neki van egy "költsége”, mert úgy szokás nála, hogy a műtőben jelen lévő csapatot ő fizeti ki, és a műtőnek is van egy "bérleti díja"! Hát, hirtelen köpni-nyelni nem tudtam, csak annyit mondtam neki, hogy nekem van fogadott orvosom (amit tudott is, mert szülésznőt is fogadtunk), és vele megbeszélem a dolgokat. Erre csak annyi volt a válasza, hogy holnap is megkeres, és elmondja a varratszedést és az anyagi részleteket. Másnap jött,és elmondta, hogy a varratszedéskor, vagy távozáskor szeretné ha rendeznénk az anyagiakat, ami a magánrendelésének a tízszerese (160ezer)! Ja, és a műtőben utánam következett egy anyuka, akit szintén ő műtött (lepényleválás volt), vele ugyanezt eljátszotta szó szerint, és utolsó nap még meg is alázta a szobatársai előtt!!!"

Hálapénz vs elvárt juttatás
Az esetre reagált a Másállapotot gárdája, akik pontosan azért kezdték meg működésüket, hogy megmutassák, a szülészeti ellátás Magyarországon nem jó, és véget kell vetni a "szülészeti erőszaknak".

Kommentjük szerint:

"A "díj" orvosi követelése ellentétes a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexének II. 15. pontjával, mely szerint "Az orvosnak olyan magatartást kell tanúsítania, amely mind a beteget, mind a hozzátartozóját arról győzi meg, hogy az orvosilag szükséges ellátás minősége független minden egyéb juttatástól.
• Minden orvosnak erkölcsi kötelessége, hogy mindent megtegyen a hálapénz visszaszorítása illetve végleges megszüntetése érdekében
• A hálapénz, hálaszolgáltatás az a bármilyen előny és juttatás, amit a beteg vagy hozzátartozója az ellátást követően, utólag, kérés nélkül az orvosnak ad, amennyiben az még közvetve sem befolyásolja az ellátás minőségét.
• A hála kifejezése csak szabad elhatározáson alapulhat
• A hálapénztől élesen el kell különíteni az előre kért, elvárt, felajánlott, vagy elfogadott anyagi juttatást vagy egyéb előnyöket, amely törvénysértő és egyben kirívóan súlyos etikai vétség." - írták a Facebook-csoportban, hozzátéve, hogy bár tudják, hogy a szülészetben a különdíjak és a hálapénz jelensége nem rendkívüli, továbbá hogy mindez része a társadalmi problémának, melynek megoldásához összefogásra, párbeszédre lenne szükség, ugyanakkor úgy gondolják, vannak esetek, amik kirívóan felháborítóak, és amik mellett nem szabad némán elmenni.

Merkely Béla, a SOTE klinikai központ elnöke a vizsgálat idejére azonnali hatállyal felfüggesztette az érintett orvost a munkavégzési kötelezettség alól. További tájékoztatást a vizsgálat lezárása után ad az egyetem.

Forrás: MTI, Facebook/Másállapotot

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2017.03.07