24 hétre született csecsemőt élesztettek újra a mentősök Budapesten - Nem lélegzett, amikor kihívták a mentőket

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


24 hétre született csecsemőt élesztettek újra a mentősök Budapesten - Nem lélegzett, amikor kihívták a mentőket Jól végződő mentés hírét osztotta meg az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán. Mint kiderült, néhány nappal ezelőtt későn este a Központi Irányítócsoporthoz érkezett egy hívás, miszerint Budapesten egy fiatal, 24 és fél hetes kismama görcsöl. Jól végződő mentés hírét osztotta meg az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán. Mint kiderült, néhány nappal ezelőtt későn este a Központi Irányítócsoporthoz érkezett egy hívás, miszerint Budapesten egy fiatal 24 és fél hetes kismama görcsöl.

Nem lélegzett, amikor megszületett a baba
A mentősök hamar a helyszínre érkeztek, ahol a nagymama sírva szaladt ki, hogy a baba éppen most született meg és úgy látja, halott. Az ápoló és a gépkocsivezető befutottak a lakásba, ahol a sokkos állapotban lévő édesanya a fotelben ült, lába között köldökzsinóron élettelen gyermekével.

Ekkor a mentő vezetője értesítette a mentésirányítást, ahol telefonos munkatársuk riasztotta a Peter Cerny Koraszülött Alapítványt és a 72-es eset kocsit.
Gyors vizsgálat után kiderült, hogy a baba nem lélegzik és szíve mindössze 60-nal vert, ami folyamatosan csökkent.

24 hétre született csecsemőt élesztettek újra a mentősök Budapesten - Nem lélegzett, amikor kihívták a mentőket

A konyhaasztalon élesztették újra
Végül jobb híján a konyhaasztalon csináltak helyet az ellátáshoz, az újszülött melegítéséhez lámpát tettek a baba fölé és oxigén adása után a köldökzsinórt elvágták. Az anyukánál shockfektetést alkalmaztak és Dr. Kocsis Tibor szolgálatvezető főorvos telefonon történt segítség nyújtásával megkezdték a baba szájjal történő lélegeztetését, amelynek hatására szép lassan kúszott fel az újszülött pulzusa, majd a spontán légzése is elindult, végül megmozdult és gőgicsélt.

Ekkorra már megérkeztek a Cerny Alapítvány munkatársai is, akik stabil keringéssel és légzéssel átvették az újszülöttet. A kiérkező 71-es esetkocsi munkatársai pedig a sokkos állapotban lévő fiatal anyuka szakszerű ellátását kezdték el. A mentősök az újszülött kisbabát és az édesanyát kórházban szállították és stabil állapotban átadták.

Forrás, fotó: Facebook/Országos Mentőszolgálat

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2016.07.26