3 súlyos tévhit a császármetszésről, aminek még mindig sokan bedőlnek - Kismamaként fontos tudnod róluk

Dézsi Réka

Szülés

Dézsi Réka


3 súlyos tévhit a császármetszésről, aminek még mindig sokan bedőlnek - Kismamaként fontos tudnod róluk A császármetszésről egy várandós kismama legkevésbé sem szeret tájékozódni, pedig nem árt pár dologgal tisztában lenni, ugyanis császárra bármikor sor kerülhet! Dúla szakértőnk a császármetszés körüli leggyakoribb tévhiteket veszi sorra. A császármetszésről kevesen informálódnak a várandósság 9 hónapja alatt, pedig nem árt tisztában lenni a császármetszés legalapvetőbb tudnivalóival. Dézsi Réka dúla szakértőnk 10 éve kísér szüléseket. Az eddig kísért szüléseinek csupán 18%-a végződött műtéttel, holott az országos statisztika ennek durván a  háromszorosa. Őt kérdeztük a császármetszés leggyakoribb tévhiteiről.

Császármetszés - ma már minden harmadik baba így születik
Az elmúlt években megduplázódott a nagy hasi műtéttel - a császármetszés ugyanis annak számít - világra jött babák száma. Ez nagyjából azt jelenti, hogy országosan minden harmadik baba születik hasfalon át, de vannak olyan kórházak, ahol 60% fölötti a műtéti arány. A WHO ajánlása a magas rizikójú szüléseket is ellátó kórházak esetén 15%. E szám fölött nő mind az anyai, mind a magzati műtéti komplikációk száma.

A császármetszésről kevesen informálódnak a várandósság alatt. Akik spontán szülést terveznek, azért, akik pedig eleve műtétre készülnek, meg azért. Nagyon fontos lenne a precíz, alapos informálódás a megfelelő időben. A várandós kismama, kizárólag megfelelő és elegendő információ birtokában döntheti el, hogy mitől fél jobban... És véletlenül sem azokra az esetekre gondolok, ahol vitathatatlan a műtét szükségessége, hanem azokra, ahol nem az.
 

1. Tévhit: a császármetszés jóval könnyebb, mint a spontán hüvelyi szülés


A császármetszés utáni regenerálódás 6-8 hét
Míg a spontán szülés egy élettani folyamat, addig a császármetszés egy nagy hasi műtét. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a felépülés egy élettani esemény után szinte teljesen fájdalommentes, míg a műtét után a regenerálódás 6-8 hét. Sok kismama nem méri azt fel, hogy a méh a hasüreg legjobban védett mélységében található, emiatt a bőr után haladnak befele rétegeken keresztül, a zsírszövetek, faschián, izmon keresztül, míg a méhfalon ejtett vágás után a kisbaba kiemelése megtörténik. Majd a méhlepény után a méh kiemelése, tisztítása, visszahelyezése és a rétegek helyreállítása következik.

A minél gyakoribb császármetszés növeli a méheltávolítás veszélyét
Minél több ilyen műtét történik, annál hosszabb ez a folyamat, hiszen az előző műtét utáni összenövéseket is el kell távolítani - ez több időt és odafigyelést igényel.
Minél több a császármetszés száma az adott kismamánál, annál nagyobb a méheltávolítás veszélye.

A császármetszés utáni felépülés egyénenként változik
Emellett nem ritka a vérzés, a baba és a mama később találkozik, így a kötődés is kissé zötyögősen indul. Az anya a műtét után megfigyelésre egy kórterembe kerül, gyermekével később találkozik, mint spontán szülés esetén. A műtéti heg még napokkal később is nagyon fáj, nehéz a felkelés, a mozgás, a baba ellátása, és még azzal is szembe kell időnként nézni, hogy az elvárások erőn felül jelentkeznek. Nem minden anya egyforma, így nem minden anya épül fel ugyanolyan gyorsan és könnyen. Van olyan, aki mozdulni is alig bír, ennek ellenére el kell látnia a babáját, akármennyire is erőn felüli ez a mutatvány, mikor még egy ásványvizes üveg megemelése is komoly fájdalommal jár. A támogatás nagyon jól jön a műtét után. Jó, ha van valaki, akár apuka, barátnő, nagymama, dúla, aki a nap 24 órájában rendelkezésre áll, segít az evésben, felülésben, szoptatásban, tisztálkodásban.


2. Tévhit: a műtét után lassabban indul meg a tejelválasztás


Ezt sokan így gondolják, pedig ez csupán féligazság. Nem csak azért indul meg később a tej, mert a szülő nő műtéten esett át, hanem azért, mert a babával való találkozás későbbre tolódik, a mellrehelyezés az altatás, érzéstelenítés vagy a protokollok miatt későbbre húzódik. Ugyanis a lepényleválásával a prolaktin szint az egekbe emelkedik, így a tej elkezd termelődni, csak az agy kap kevés impulzust, hiszen nem kerül idejében mellre az újszülött baba.


3. Tévhit: a császáros anya már nem is igazi anya…


Gyakran fordul elő, hogy a műtéten átesett anyák kudarcot élnek meg a vágyott katartikus szülésélmény elmaradása miatt. Bár nekem nincs császárélményem, azt tapasztalom, hogy egy műtéti élményt beintegrálni a mindennapokba nem egyszerű. Még egy traumatikus szülés-seb is gyorsabban gyógyul. Sok anyát segítettem az elfogadásban, mert gyakran meg sem merték fogalmazni, hogy nehéz túllépni a műtéten. Hiszen a környezet nem vesz tudomást az érzésekről, gyakran letorkollják az anyát, hogy minek "rinyál", hiszen túlélte, és egy egészséges kisbabát kapott ajándékba - haladjon tovább. És van, hogy tovább haladni nem könnyű. Elfogadni kéne egymás folyamatait, figyelni az anyákra és babájukra és segíteni őket azon az úton, amin épp haladnak. Hiszen a császáros anya is anya, semmivel sem kevesebb vagy több, mint spontán szült társa, csak más.

Szerintem nincs olyan görbe, amit ne lehetne kiegyenesíteni. És a legegyenesebbnek tűnő történetben is lehetnek rejtett varga betűk, amiket csak szeretettel és elfogadással tudunk korrigálni. Mert nem az számít igazán, hogy mi történik, hanem az, hogy azt az anya és babája hogyan éli meg.

A környezetnek pedig egy feladata van, támogatni, szeretni és elfogadni ítélkezés és feltételek nélkül a boldog anyaságért és családért.

Szerző: Dézsi Réka
Fotó: Pixabay

Dézsi Réka

Szülés

Dézsi Réka


2015.12.07