4 szuper nyelvtanulós játék otthonra! Így tanulja meg a gyerek könnyedén a szavakat

Fürész-Mayernik Melinda

Gyerek fejlődése

Fürész-Mayernik Melinda


4 szuper nyelvtanulós játék otthonra! Így tanulja meg a gyerek könnyedén a szavakat Hogyan segíthetsz az iskolás gyermekednek a németben, angolban vagy más idegen nyelvben? Hogyan tudsz vele otthon gyakorolni úgy, hogy te sem beszélsz igazán jól angolul vagy németül? 4 szuper játékötletet mutatunk, amivel a kisiskolás gyerekek játszva és könnyedén megtanulhatják az idegen szavakat! Angol szakos tanítóként sokszor kapom a szülők részéről a kérdést, hogy miként segíthetik a gyereküket az angol nyelvben, ha ők nem vagy csak nagyon minimális szinten beszélnek angolul. De gondot okozhat a gyermek angol leckéjében való segédkezés néha akkor is, ha a szülő beszéli a nyelvet, de nem tudja, hogyan „adja át a tudását”, milyen módszerekkel, ami közel áll az iskolai tanuláshoz, mert nem szeretné például összezavarni a gyermekét.

Ebben a bejegyzésben az iskolás gyerekek szüleinek szeretnék mankót adni, néhány ötletet, hogy miként segíthetik a gyerekeiket az angol nyelvben.

Még a nyelvtanulásnál is számít a szülői minta
Az első és legfontosabb, amit a szülő tehet, hogy jó példát mutat. Ezzel valószínűleg nem mondok újat, hiszen a sportban és az élet egyéb területein is meghatározó, hogy milyen mintát lát a gyermek a felnőttektől, a szüleitől. Elsősorban nem abból tanul, amit mondunk neki, hanem amit csinálunk, azt fogja utánozni. Vagyis ha azt látja a gyermek, hogy a szülő is tanulja a nyelvet, szívesen használja, akár napi szinten, akár egy-egy angol nyelvű sláger meghallgatásával vagy film megnézésével, máris nagyszerű példát lát a gyermek maga előtt. Mutassunk pozitív példát, ne hangoztassuk a gyerek előtt, hogy „Én sem tudok angolul…” vagy „Nekem se ment soha a nyelvtanulás”, hiszen így azt fogja érezni, hogy ez nem egy fontos tudás, aminek jó lenne a birtokába jutni.
 

Tanulj játszva a gyerekkel!


Az iskoláskorú gyerekeknél tartsuk szem előtt, hogy a szülei vagyunk és nem a tanárai. Ne akarjuk tanítani a gyereket, arra ott vannak a pedagógusok. Különböző játékokkal segíthetjük, ne tartsunk „pótangolt” vagy korrepetálást és ne a poroszos kikérdezési módszereket válasszuk. Legyünk inkább az angol nyelvű játszópajtásai gyerekünknek, figyeljünk erre már 1. osztálytól, így a nyelvet és a szülő segítségét pozitív élményként fogja megélni.

1. Játsszatok angol nyelvű társasjátékokkal, rengeteg online játék is található az interneten, amit együtt tudtok kipróbálni, aztán pedig versenyezhettek is.

2. Nézzetek együtt angol nyelvű filmeket, hallgassatok angol slágereket, keressétek meg a dalszövegüket, nézzétek meg, hogy miről szól. Máris jobban fog rögzülni a szókincs, amit ő maga keresett meg.

3. Kérdezzük meg a gyermekünket, hogy ő miért tartja fontosnak a nyelvtudást, nyelvtanulást, miért szeretne nyelvet beszélni? Ezzel a belső motivációját erősítjük, ami sokkal erősebb, mintha külső kényszerből kellene nyelvet tanulnia. A nehéz időkben az általa megfogalmazott célokkal tudjuk meggyőzni.

4. Keressük meg a gyermek érdeklődésének megfelelő dolgokat és ezeket kapcsoljuk össze az angol nyelvvel! Nézhetünk focival kapcsolatos oldalakat, divatblogokat, számítógépes oldalakat angolul. Keressünk idegen nyelvű oldalakat a gyermeket érdeklő témákban és olvassuk őket együtt!

5. Kerüljön elő az idegen nyelv minden nap valamilyen formában!

A gyerek magasabb szintű nyelvtanulásához keress egy jó nyelvtanárt
Nagyon fontos a pedagógus-szülő együttműködése. Kérdezd meg a gyermeked tanárát, hogy mi az a terület, amiben fejlődnie kell, milyen módszerekkel, segédeszközökkel tudod őt otthon segíteni. Adjon neked hozzá anyagokat, ajánljon internetes oldalakat, amiket otthon használhattok.

Ha már mindent megpróbáltál otthon és nem látod a fejlődést, nem tudod, hogyan léphetnétek tovább és már valóban nem tudsz neki segíteni (például nyelvtani szabályokban), mert magasabb szinten kellene tudnod hozzá angolul, akkor, ha megteheted, keress a gyermeked mellé egy magántanárt, aki segítheti az iskolai előmenetelét.
 

4 játék otthonra, hogy a gyerek játszva tanulja a szavakat


Bár nem értek egyet a szódolgozatokkal, és meggyőződésem, hogy puszta szavak tanulásával még nem fog a gyerekünk ép mondatokat összerakni, még mindig nagyon népszerű ez a fajta számonkérési mód az iskolákban, így, íme néhány ötlet a kikérdezéses módszer helyett, hogyan tehetjük például a szótanulást játékossá otthon:

Készítsünk a megtanulandó szavakból képkártyákat, szókártyákat, amikkel aztán játszhatunk. Ha nem tudunk szépen rajzolni, vagy nincs rá időnk, akkor az interneten „flashcards” néven kereshetünk az adott témához kapcsolódó képkártyákat, amiket aztán nyomtatás után használhatunk.

Futkározós játék
A gyerekek egyik nagy kedvence, hiszen itt nem kell egy helyben ülniük, mégis tanulhatnak. A kiválasztott képkártyákat tegyük a szobában a földre egymástól 1-2 méteres távolságban szétszórva. Beszéljük meg, hogy melyik képen mit látunk, hogy tisztában legyünk a szavakkal. Hívjunk egy szót, aminek a képe a földön szereplő kártyák között van, a gyerkőc feladata pedig, hogy odafusson ahhoz a képhez, amit hallott.

Csapd le játék
Tegyük le magunk elé a képkártyákat, beszéljük meg, hogy melyiken mit látunk. Itt is az adott szót fogjuk hívni angolul, a gyerek feladata pedig, hogy lecsapjon arra a képre, amelyiket kértük. Ehhez akár légycsapót is használhatunk, de ha nincs otthon, akkor a kezével is lecsaphat rá.

Memóriajáték
Tegyük le a képkártyákat a gyermek elé és nevezzük meg őket! Kérjük meg a csemeténket, hogy csukja be a szemét, addig mi elveszünk egy kártyát, majd fel kell ismernie, hogy melyik hiányzik. Nagyobbaknál egyszerre többet is elvehetünk.

Párosítós játék
Amikor már a helyesírást is gyakorolni kell, akkor a képkártyák mellé kinyomtathatjuk csak a szókártyákat is, amiket össze kell párosítani a játék során.

Összefoglalva, a legtöbb, amit a szülő a gyermeke angol tudásáért tehet, ha pozitív példával áll előtte és támogatja, játékos úton közelíti meg a nyelvtanulást!
Sok sikert kívánok Nektek és vidám angolozást! És ne feledd, már azzal hatalmas előrelépést tettél, hogy elolvastad ez a cikket, hiszen ez is azt bizonyítja, hogy szeretnéd gyermeked segíteni az angol nyelvtanulásban!

Szerző: Fürész-Mayernik Melinda kisgyermekkori nyelvoktató, Angol Kalauz program alapítója
Fotó: Freepik/nensuria

Fürész-Mayernik Melinda

Gyerek fejlődése

Fürész-Mayernik Melinda


2016.04.04