61 szuper ötlet a nyári szünetre, amit imádni fog a gyerek! Játékok, programok, ötletek jó és rossz időre

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


61 szuper ötlet a nyári szünetre, amit imádni fog a gyerek! Játékok, programok, ötletek jó és rossz időre Szeretnél a lurkóknak egy csodaszép és izgalmas nyarat biztosítani? Sok élményt, kalandot nyújtani, új látnivalókat, nevezetességeket megmutatni nekik? Akkor tarts velünk! Nekünk 61 ötletünk van arra, hogy mi mindent csinálhattok együtt a nyári szünetben, ami talán eddig nem jutott eszedbe! Egy gyereknek a nyári szünetben majdnem mindent szabad, csak egyet nem: unatkozni. Ahhoz, hogy gyermeked számára a vakáció eseménydús és bolondos lehessen, szeretnénk néhány szuper jó tippet adni, hogy a nyári szünet minél tartalmasabban teljen. (FRISSÍTVE: 2022. június 20.)

Az 59 nyári szünetes program- és játékötletünk után álljon itt további 61 megvalósítandó nyári kalandtipp, amiből mi kifogyhatatlanok vagyunk - rátok csak a megvalósítás vár.


Akár esik, akár fúj, akár a süt a nap - 61 szuper ötlet a gyerekekkel idén nyárra


I. Programok bentre


1. Vezessetek naplót vagy élménykönyvet, amit közösen illusztráltok is.

2. Vágjatok ki régi magazinokból képeket, és rendszerezzétek azokat füzetbe témák szerint, például: állatok, időjárás, lakberendezés.

3. A főételeket a szünidőben egyétek kínai evőpálcikával.

4. Készítsetek egymásnak kémpalackot - vajon ki fedezi fel az összes elrejtett kincset? - Kémpalack készítése lépésről lépésre itt »

5. Fotózzatok fény-árnyék kompozíciókat - ezekből nagyon érdekes absztrakt alkotások születhetnek. Állítsátok ki otthon az előhívott képeket.

6. Süssetek kiflit házilag, van egy tuti ropogós tejes kifli receptünk »

7. Tartsatok befőttesüveg-koncertet. Legalább 8 üres befőttesüveget töltsetek meg különböző mennyiségű vízzel. Állítsátok egymás mellé, majd egy faütővel (mézcsorgató) szólaltassátok meg a dallamokat. Ha sikerül, akkor egyszerűbb gyerekdalokat is el tudtok rajtuk játszani, mint például a Boci, boci tarkát.

8. Só-liszt tésztaanyagból készítsetek babatappancs/gyerektappancs lenyomatot. Mutatjuk a technikát, nem túl bonyolult »»

9. Régi, megunt használt farmernadrágokból varrjatok tolltartót az őszi iskolakezdésre. Nézd meg egyéb ceruzartartó-ötleteinket is itt »»

10. Ha rossz az idő, gyártsatok pufifestéket házilag, az elkészült festményekből rendezzetek kiállítást - Így készül a pufifesték »

11. Kisgyerekkel tanuljatok meg cipőfűzőt bekötni, nagyobbakkal nyakkendőt kötni - nem is gondolnád, hogy mennyire fogják majd élvezni.

12. Játsszatok kislányoddal fodrászosat. Készíts kislányodnak csodaszép frizurát, mutatunk 3 hajfonás technikát, amit csak le kell utánoznod.

13. Készítsetek nyomdát házilag radírból, szivacsból »»

14. Csapjatok családi mozizást otthon, popcornnal és egy jó kis filmmel - nagyobb gyerkőcök ajánlót és mozijegyet is készíthetnek az eseményre.

15. Rajzold meg a gyerekednek a családfátokat. Készítsétek belőle "régi" dokumentumot úgy, hogy a széleit a gázrózsa lángjával megperzselitek, és egy "viaszpecséttel" lezárjátok.

16. Fűzzetek nyakláncot pillecukorból / pattogatott kukoricából / puffasztott kukoricából / száraz szarvacska tésztából - nem csak jó móka, de a gyerek kézügyességét, finommotorikáját is remekül fejleszti! Plusz mutatunk még 19 szuper ötletet a finommotorika és kreativitás fejlesztésére »

17. Készítsetek házilag gyurmát. Mutatjuk a főzhető gyurma receptjét »»

18. Gyertyatartó házilag - Készítsetek teáscsészéből csodálatos gyertyatartót házilag. Mutatjuk, hogy hogyan kell »»

19. Keressetek a gyereknek egy levelezőpartnert, akivel valódi leveleket/képeslapokat válthat a nyáron.

20. Gyűjtsetek szalvétát/képeslapot/bélyeget/autósmatricákat. Rendezzétek őket katalógusba számozzátok meg, írjatok hozzá címeket - ezzel órákig képes magát lekötni a gyerek akár egyedül is.

21. Foglalkoztató könyv a testvérkének - Készítsetek a kistesónak foglalkoztató textilkönyvet közösen »»

22. Mutasd meg a gyereknek, hogyan játszottunk, amikor még nem volt internet - 20 szuper retró játékot is hoztunk, amihez nem kell különleges eszköz »

23. Keressétek elő a fiókok mélyéről a régi fotókat, és írjátok fel rá, hogy kik szerepelnek a képen. Ez egy nagyon kellemes alkalom arra, hogy régi családi történeteket átbeszéljetek, és hogy a gyerek megismerje a felmenőit. Erre a szép délutánra vagy estére majd sokáig emlékezni fog.

24. Rendezzétek át a gyerekszobát a nyári szünetben vagy dobjátok fel egy új dizájnnal. Ehhez mutatunk is néhány példát »»

25. Süssetek és egyetek lángost otthon. Itt találsz egy megbízható és kipróbált lángosreceptet »»

26. Törjetek diót esténként, és beszélgessetek nagyot mellette - különös hangulata van.

27. Építsetek a szobában kártyavárat vagy alkossátok meg kártyalapokból a fürdőszobába is begyűrűző 'Kínai nagy falat'.

28. Batikoljatok ruhát ruhafesték segítségével - ez a világ legegyszerűbb, egyben az egyik legkreatívabb elfoglaltsága, amit kislányok különösen élvezni fognak.

29. Szervezzetek "csendes estéket" vagy "csendes órákat", amikor nem szólhat tévé, rádió, az internet sem, nem szabad felkapcsolni a villanyt, de a gyertyagyújtás megengedett, nem szabad zenét hallgatni, egymáshoz beszélni, amikor tilos még az olvasás is. Kiváló lehetőség meditálásra, a feladatok átgondolására, elmélyülésre, erőgyűjtésre.

30. Építsetek bunkert a kertben/szobában, ahova csak titkos jelszóval lehet belépni, és ahova túlélőfelszerelést készíthet be magának a gyerek, mint például iránytűt, elemlámpát, mágnest, a küldetéshez szükséges kincses dobozt. A kincses dobozt állítsa össze ő egymaga a lakásban/padláson talált „kincsekből”.

31. Inkább lennél láthatatlan vagy szupererős? Mit ennél egy hétig: csak fagyit vagy csak pizzát?. 100 izgalmas vagy-vagy kérdés (nem csak) gyerekeknek »


II. Programok kintre


1. Építsetek együtt mini sziklakertet. Helyezzetek bele kerti törpéket is (vagy akár megunt legófigurát, kisjátékot). A sziklakert gondozását bízd rá a gyerekre!

2. Ha jó az idő, menjetek el egy autósmoziba vagy kertmoziba - például ezekre a helyekre: Budapesten és vidéken is találsz jó kis kertmozit 2022 nyarán is »

3. Vállaljatok önkéntes segítséget például egy közeli kertészetben vagy kutyamenhelyen. A gyerek imádni fogja, hogy fontos feladatokat bíznak rá.

4. Mutasd meg a méhek szorgos munkáját üvegkaptáron keresztül - Ebben a cikkünkben ajánlunk egy remek kirándulási helyszínt, ahol erre lehetőség nyílik »»

5. Menjetek csillagtúrára. Feküdjetek ki egy nagy pokrócra a fűbe, és keressétek meg a Göncölszekeret, lessétek a hullócsillagokat a tücsökciripelés mellett.

6. Fedezzétek fel valamelyik balatoni szabadstrandot - a tavalyi ingyenes strandok idén is azok, több mint 50 helyet találtunk »

7. Rendezzetek a kis barátokkal homokvárépítő versenyt a kerti vagy a játszótéri homokozóban. Örökítsétek meg a homokvárakat fényképeken is az utókornak.

8. Kiránduljatok el varázslatos helyre, ahol eddig még egyikőtök sem járt - ebben a cikkünkben például csodakerteket, csodaparkokat gyűjtöttünk össze »

9. Látogassatok el egy olyan kilátóba közösen »», ahol eddig még nem jártatok. Távcsövet feltétlenül vigyetek magatokkal, mert azzal lesz teljes az élmény.

10. Tanítsd meg a gyereket ezen a nyáron triciklizni/biciklizni/rollerezni/vízisízni - valami olyanra, amit eddig még nem tudott.

11. Kiránduljatok kisvasúttal »». Vigyetek magatokkal iránytűt!

12. Fedezzetek fel és járjatok végig ingyenes tanösvényeket szerte az országban - 17 tippünk is van »

13. Menjetek el egy mesejátszótérre, több is van belőlük, és mindegyik jó móka »

14. Látogassatok el egy olyan állatkertbe, ahol eddig még nem jártatok. A veszprémit, pécsit, nyíregyházit különösen ajánljuk, ebből a cikkünkből megtudod, hogy miért »»

15. Gyönyörködjetek a szentjánosbogarak táncában, nézzétek meg a szentjánosbogár-rajzást!

16. Guruljatok le együtt egy meredek domboldal pázsitján. Te is!

17. Gyűjtsetek egy tanyán tyúk alól tojásokat, fejjetek tehenet, morzsoljatok kukoricát. Gyermeked életének egyik legnagyobb élménye lesz.

18. Látogassatok el egy meseösvényre, több helyen is találsz az országban »

19. Látogassatok el közösen egy nyáresti templomi hangversenyre vagy szabadtéri koncertre.

20. Készítsetek pet-palackból bowling- vagy tekepályát a lakásban. Töltsétek meg a pet-palackokat vízzel vagy homokkal, hogy kellő súlyuk legyen. Már csak egy kisebb labdát kell hozzá keresni, ami minden kisgyerekes háztartásban van. +47 mozgásos játék, ha a gyerek nem bír egy helyben ülni »

21. Fedezzetek fel egy barlangot az országban, nagy kánikulában igazi felüdülés »

22. Fedezzétek fel a tűzfalfestményeket, kerítésfestményeket Budapesten, ahol egy-egy népszerű mesehőssel találkozhattok »

23. Rakjatok tábortüzet a kertben vagy egy közeli tűzrakóhelyen, süssetek szalonnát, tanítsd meg a gyerekednek a Börtön ablakában című népszerű dalt.

24. Olvassatok verset napfelkelténél / naplementénél. Vigyetek magatokkal fényképezőgépet.

25. Tegyetek időutazást a magyar történelembe és fedezzetek fel egy várat, vagy menjetek el egy arborétumba »

26. Lufira kössetek rá kézzel írt üzeneteket az emberiségnek/a jövőnek, majd engedjétek őket felszállni a levegőbe (természetesen lebomló lufiba, hogy kíméljük a környezetet)

27. Csináljatok időkapszulát: írjatok bele üzenetet a jövőbéli önmagatoknak, zárjátok le és ássátok el a kertben vagy egy olyan helyen, amit jól ismertek. Jövő nyáron (vagy egy megbeszélt időpontban) nagy móka lesz megnézni, ki mit írt.

28.  Fedezzétek fel az erdőket egy lombkorona-ösvényen »»

29. Hajókázzatok Budapesten a Dunán sétahajóval vagy a menetrend szerinti járattal, ami kiköt a Margitszigeten vagy a Kopaszi-gáton is.

30. Járjatok utána, hogy működik-e még a Tihanyi visszhang. De ha hűvös az idő, akkor is kirándulhattok egyet az országban, egynapos családi túraötleteket mutatunk »

+Ezeket is próbáljátok ki!


 

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2016.07.12