A baba érkezése

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Már csak napok kérdése és végre karunkban tarthatjuk a 9 hónapja testünkkel védett, testünkkel táplált aprócska embert. De vajon honnan is tudjuk majd, hogy itt az idő?! Az első gyermeküket várókat talán ez a kérdés foglalkoztatja leginkább…

Sok kismama aggódik, hogy felismeri-e majd a szülés megindulásának jeleit. Meg tudja-e majd különböztetni a jósló fájásokat a valódi fájásoktól?
Ha egyre gyakrabban feszül a pocak, akkor egy kis pihenésre, egy órára és papírra, tollra lesz szükségünk. A fájások között eltelt idő, illetve a fájások hossza mutatja majd meg nekünk, hogy ez már a nagy pillanat előhírnöke, vagy a baba érkezése még odébb van. Figyeljük meg egy órán keresztül a testünk jelzéseit és jegyezzük fel a fájások kezdetét és végét. Amennyiben nem szabályosak, illetve nem sűrűsödnek, akkor csak egy kis lazításra lehet szükségünk. Mindenesetre a kórházi csomag már legyen összekészítve és életünk párja is legyen készenlétben, hátha rendszeressé válnak az összehúzódások.

A szülés megindulásának jelei
A közeledő szülésre figyelmeztető jelek viszonylag egyértelműek lesznek. Az alhasi és deréktáji fájdalom felerősödhet és a has megfeszülésekor előfordulhat székletürítés, hasmenés. Ha elfolyik a magzatvíz, illetve távozik a nyákdugó, az is a baba érkezésére figyelmeztet. (A nyákdugó távozása csak a szülés közeledtét jelzi, nem a szülés egyértelmű jele, hiszen utána még akár 3-7 nap is eltelhet, mire a baba megszületik.) Ezekről a történésekről feltétlenül tájékoztatni kell a választott szülészünket.
Abban az esetben is beszélnünk kell az orvosunkkal, ha a fenti tünetek nem jelentkeznek, de a fájások rendszeressé válnak, egyre sűrűbben és hosszabban jelentkeznek.
A szakemberek általában azt javasolják, hogy 5-10 perces fájásoknál induljunk a szülészetre.

A kórházban
A kórházba érkezéskor a szülészorvos megvizsgálja a méhszájat, illetve a magzat fekvését, szívhangját. A méhszáj tágulását rendszeresen ellenőrzi, ebből következtet a szülés előrehaladására, ugyanis a méhösszehúzódások hatására a méhnyak rövidül és a méhszáj tágulni kezd, majd teljesen eltűnik. A méhszáj eltűnésével véget ér a szülés első szakasza, az ún. tágulási szakasz. Ezután megváltozik az összehúzódások jellege és a szülő nő tolási kényszert érez. A tolófájások hatására a baba feje leszáll a hüvelybe és még erősebb tolási ingert kelt a kismamában. A szülőszobában lévő szakemberek segítenek, hogy mikor szükséges nyomni, illetve mikor pihenhet egy kicsit a mama.
A méhösszehúzódás ideje alatt a fájdalmat nagyban enyhítheti, ha a kispapa, vagy szülésznő a deréktájat masszírozza és lelkileg is hatalmas segítség a társ, vagy a bába jelenléte.
Mivel az összehúzódások ideje alatt kevesebb oxigén jut a babának, így nagyon fontos a helyes légzéstechnikák alkalmazása.
A tolási szakasz befejezéseképp világra jön a kis trónörökös. Szájából és orrából kiszívják a magzatvizet és a nyákot, majd – egyre több helyen - a szülésznő az újdonsült anyuka mellkasára helyezi a babát, még a köldökzsinór elvágása előtt. Ezután ellátják a köldökzsinórt és felajánlják a bent lévő partnernek, hogy elvágja. Az újszülött ellátásán kívül még hátravan a szülés utolsó szakasza, a méhlepény megszülése is. Általában méhösszehúzódást segítő gyógyszerrel segítik a méhlepény leválását. A placentát alaposan megvizsgálják, hogy ép-e, nem maradt-e egy része az anyuka méhében, mert az vérzést, illetve gyulladást okozhat.

Az újszülött
A megszületést követően akár 1 perc is eltelhet, mire a babák felsírnak. Ez az a pillanat, amire minden kismama lélegzetvisszafojtva vár, ugyanis ez a sírás mutatja, hogy az újszülött alkalmas a méhen kívüli életre. Ennek hatására kitágul a tüdejük, javul az oxigénellátásuk, ezért az egész kis testük rózsaszínűvé válik. Életük első két óráját ébren töltik, ilyenkor helyezik őket édesanyjuk mellkasára és már keresik is a szopizáshoz a mellbimbót. Két óra elteltével általában a babák elalszanak és a következő 24 órát szinte végig alvással töltik.
A szülőcsatornán áthaladó babán gyakran látható nyomai vannak az erőlködésnek. Ilyen a megnyúlt, deformálódott fej, mivel a koponyájuk a lágy csontok, valamint a - csontok közötti - összekötések miatt formálódik, ez azonban néhány nap alatt megszűnik. Gyakran található kisebb, vagy nagyobb kidudorodás, amit a bőr vizenyős duzzanata, vagy vérömleny okozhat. Riadalomra semmi ok, az előbbi 1-2 nap, míg az utóbbi néhány hét alatt eltűnik.

Érett, 37. terhességi hetüket betöltött, egészséges babák esetén 24 órán belül kerül sor az első vizsgálatra, melyet neonatologus, azaz újszülött-orvos végez. Megfigyeli a baba viselkedését, bőrének színét, minőségét, felfigyel az esetleges sérülésekre, meghallgatja a szívhangokat és a tüdőt, megtapogatja az újszülött hasát, lépét, illetve a máj nagyságát. Tájékozódik a vizelet és széklet ürítésének megtörténtéről.

Apgar teszt
A babák születése után 1 perccel mérik az ún. Apgar–értéket. Ez az öt életfunkció értékelése (szívműködés, légzés, reflex-ingerlékenység, izomtónus és bőrszín). 0 és 2 pont közötti értéket adnak minden egyes életfunkcióra. Így a maximális érték 10 pont. Öt perces korban újra értékelik az újszülött életfunkcióit, s az így kapott értéket jegyzik be az újszülött dokumentációjába. A 7 és 10 pont közötti érték teljesen egészséges babára utal.

Szopizás
Az előtej mennyisége a babák születését követő első napokban mindössze 0,5-1,0 dl naponta. Az első két napban a babáknak 2-3 óránként 5-10 ml-re, a 3. naptól 20-30 ml tejre van szükségük szopizásonként.
A szoptatás során először az előtejet, azaz a kolusztrumot szívja ki a baba, ezután jut hozzá a táplálóbb érett tejhez. Az előtej szerepe óriási, ugyanis hashajtó hatása révén segít kiüríteni a magzatszurkot, a fertőzésekkel szemben védő fehérjéket tartalmaz, cukortartalma elősegíti a vércukorszint stabilizálását, valamint beindítja az emésztőrendszer működését, érését.
Ha van rá lehetőség, akkor kérjük a baba-mama szobás elhelyezést, ugyanis a közös elhelyezéssel már az első percektől egymásra tud hangolódni a kismama és babája. Lehetőség van a nap 24 órájában az igény szerinti szoptatásra, amely elősegíti az érett tej termelődését, ugyanis éjszaka több tejtermelő hormon (prolaktin) termelődik.

A baba a kórházi tartózkodás alatt veszít a súlyából, mivel az újszülöttek székletet és vizeletet ürítenek -napjában többször is-, miközben keveset fogyasztanak. A testsúlycsökkenés általában 10%-on belül van, de az otthon nyugalmában néhány nap alatt visszahízzák a leadott dekákat.

Szerző: Simó Tímea
Forrás: Baba Magazin


Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2008.04.17