"A bébikomp soha, senkinek, semmilyen körülmények között nem javasolt" - Így érvel a gyógytornász a bébikomp ellen

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Miért káros a bébikomp, és hogyan hátráltatja gyermeked fejlődését? Gyógytornász fejtette ki érveit és a bébikomp hatását a gyerek mozgásfejlődésére. Sok szülő - részben kényelmi szempontból is - előnyben részesíti a bébikompot, pedig a gyógytornászok szerint leginkább csak ártanak vele gyermeküknek. Hogy miért nem jó a bébikomp, és hogyan hátráltatja gyermeked fejlődését? Olvasd el a gyógytornász érveit.

Nemrégiben Zsíros Brigitta gyógytornász fejtette ki a Facebook-oldalán, hogy miért olyan káros a bébikomp egy kisgyermeknek, írásán pedig rengeteg szülő háborodott fel.
 

A bébikomp soha, senkinek, semmilyen körülmények között nem javasolt - Gyógytornász érvei


Miért gondolják a szülők, hogy a bébikomp jó?
A leggyakoribb érvek:
- a bébikomp azt a látszatot kelti, hogy babánk biztonságban van, nem eshet el, nem üti meg magát
- az eszköz látszólag segíti a járást
- babánk zenélő, vidám játékokkal mosolyogva, boldogan szórakozik benne
- ebből nem mászik ki, van időnk legalább vécére elmenni anélkül, hogy azon aggódnánk, mit csinál a gyermekünkValójában azonban (az utolsó két érv ellenére is) sokkal többet ártunk vele!
- babánk nem fejleszti az egyensúlyát
- nem erősödnek meg a medence stabilizáló izmok, amik miatt késhet a magabiztos, önálló járás
- instabilabb lehet a járás, lépcsőzés
- gyermekünk nem tanul meg popsit kitolva "szépen" fenékre esni vagy kezére támaszkodni, így a sérülések nagyobbak és gyakoribbak lehetnek
- a bébikomp egy járáshoz nem elég erős gerincet kényszerít függőlegesbe, ahelyett, hogy tovább erősítené a mászással
- később számos csípő és/vagy gerinc túlterhelést okozhat a rosszul megtanult járásminta miatt
- teljesen mellőzi a funkcionális járást, hiszen a gyermek sokszor lábujjhegyen löki magát
- a túl korai, erőltetett járás - a még aktív talpi fogóreflexek miatt - nehezíti a baba talajfogását, egyensúlyát, megfelelő terhelését
- a gyermek nem látja a lábát "járás" közben, ez pedig tovább nehezíti a megfelelő járáskoordinációt

A fenti érvek miatt arra kér minden szülőt, hogy ne használjon bébikompot gyermekénél.

Sokan támadták a posztjáért
Ahogy az lenni szokott, bejegyzéséért kapott hideget-meleget a követőitől, a legtöbben azt vetették a szemére, hogy az ő gyermeküknek bizony semmi baja nem lett a bébikompozástól - sőt, annak idején velük is használta az édesanyjuk, és nekik sincs semmi bajuk.
 

Így hátráltatja a bébikompozás a gyermek megfelelő fejlődését - Testrészek szerint


Részben a negatív kritikákra válaszul, részben pedig további szakmai indoklásként a gyógytornász egy újabb Facebook-posztban azt is részletesen kifejtette és egy videóból kivágott képernyőfotókkal illusztrálta, hogy pontosan mi az, ami rendellenesen fejlődik, ha a babát bébikompba kényszerítjük.

1. Boka
Jobb lábát erősen kifelé fordítja, ami nem a bébikomp hibája! Valószínűleg aszimmetrikus kúszása volt, és ezt a lábát kirakta oldalra a mászás során is.
Néha a jobb lábával is, de a ballal végig lábujjhegyen jár. Ez túlterheli a vádlit, beszűkül a boka mozgása - hiszen túl sokat van pipiskedve, nehéz lesz az ellenkező irány - a pipálás.

Ez mind az izmokat, mind a lábfej ízületeit érinteni fogja. Nem tanul meg egyenletesen terhelni, nagyon könnyen kialakul a lúdtalp, és a rossz járásminta - vagyis nem a sarkát letéve fog járni később sem, ha már alkalmas lenne rá az izom/ ízület, ezt külön meg kell tanítani neki.Miért baj ez?
Ha nem jól terhel, nincs megfelelő talpi boltozata akkor nem tudja megfelelően elnyelni a talajreakciós erőket járás közben. Vagyis minden lépés során nagyobb terhelést kap az összes ízülete: térde, csípője gerince. Mondhatni nagyobb ütés éri a testet. Persze ez picike, de sok kicsi sokra megy.

Ráadásul a lúdtalp egy befelé forduló irányt generál az egész alsó végtagban. Ez a térdben egy O vagy X lábat eredményez, a csípő helyzetétől függően. Esetünkben ez a baba inkább X lábas lesz. Erről talán nem kell mesélnem, hogy ezek a deformitások sokkal nagyobb nyíró erőket okoznak a térdben - majd 50 éves korodra. (A befelé forduló alsó végtag pedig a medence előre billentését vonja maga után, de erről majd a medencénél.)

A gerinc alsó csigolyáit terheli
Összességében az egész előre terhelt testsúly a gerinc alsó csigolyáira ró plusz terhet, hiszen a súlyvonal nem a megszokott helyeken halad át. Úgy is mondhatnám, hogy nem azon a vonal mentén húz lefelé minket a gravitáció, mint amihez a szervezetünk anatómiai szempontból is alkalmazkodott, vagyis ahol ennek megfelelően vastagabb a porckorong.

Ha izom szempontból nézzük, a vádli erősen túlterhelődik, rövidül, mindeközben egész más funkcióban működnek az izmaink  járás során, mint amikor előre húzom magam. A legfontosabb példa az elülső lábszár izom (tibialis anterior), aminek fékezni kellene a lábszárunk előre "dőlését" a járás során. Ezt itt egyáltalán nem teszi, ezzel pedig a boka egyik fő stabilizátora lesz gyengébb.

Rontja a lúdtalpat
Az emberek jelentős részénél ez az izom nagyon gyenge, és kompenzációval tudják csak kivitelezni a boka felhúzását. Ez tovább rontja a lúdtalpat, mivel ez az izom emelné a boltozatot, ha megfelelően működne.

Amint látjuk, izomzatilag és ízületileg is többszörösen a lúdtalp és a gerinc fokozott terhelése felé haladunk. És ez még csak a boka!
(Az aszimmetrikus lábujjhegyezés hátterében pl. medence aszimmetria, csípőficam, végtaghossz rövidülés, vagy a kifelé forduló láb miatti eltérő terhelés állhat- vagy ezek kombinációja)

2. Csípő
Bevonalkáztam a gerinc mentén és a comb mentén egy-egy vonalat, rajzoltam oda egy szöget. Ezek a vonalak az állás során nagyjából egyenesek, vagy legalábbis ahhoz közelítenek. A képen jól látszik, hogy elég erősen hajlított helyzetű a csípőízület!Ez már önmagában azt eredményezi, hogy rövidülni fog a csípőhorpaszizom, ami rengeteg kisugárzó jelet ad lágyékba, kismedencébe, csípőbe! A rövidült csípőhorpasz előre billenti a medencét, előrefelé húzza a súlyvonalat, így, ha a lábujjhegy nem lett volna elég, innen is abba az irányba húzó hatások érik a derekat.

Fokozott ágyéki görbület
Az előrebillentett medence ugyanis fokozza az ágyéki görbületet (lumbalis lordosis), ez pedig erőteljesebben terheli a csigolyákat, elősegítve a porckorong degenerációját és számos derékfájásnak a táptalaja is. Ráadásképpen, mivel az előre billentett medence a befelé forduló lábat fokozza, ez térd deformitásokat és lúdtalpat eredményez. Oda- vissza hatnak egymásra.

Az előrebillentett medencén megváltozik az izmok lefutása, ezáltal a medencét stabilizáló izmok kevésbé tudnak működni. Emiatt, és a befelé forduló láb miatt pedig más izmok kerülnek előnyös helyzetbe, és azok túlterhelésével más izmokból fog a stabilizáció megtörténni.

Az esetek többségénél a gyerekek csak befelé csavart lábbal tudnak egy lábon állni. Ez azt jelenti, hogy kompenzációkra van szüksége, mert a medence stabilizációja nem érvényesül. Ez azért gond, mert a járás során folyamatosan egy lábon állunk - egyiken, másikon, felváltva. Tehát ez az, ami minden lépéssel nem megy neki, a bébikomp miatt jó erősen berögzül a rossz járásminta. Ez pedig további csípőterheléses problémát (kopás, fájdalmak) okozhat.

Nem tud stabilan állni
Nagyon sok esetben látni a bébikompban lévő gyerekeknél, hogy nagyon nagy terpeszben állnak, ez szintén arra utal, hogy nem tudja magát stabilan megtartani, szüksége van egy sokkal nagyobb alátámasztásra, és sokkal hatékonyabban kell bekapcsolnia a kompenzáló izmokat. Ezt a fotón látható baba nem csinálja, ő annyira előre dől, hogy nincs szüksége a terpeszre.

Mivel a csípője szinte egyáltalán nem kerül hátra, mert az előre dőlt törzse miatt vagy hajlítva tartja, vagy kvázi nullára, azaz neutrális helyzetbe hozza vissza, de hátra nem kerül, a farizom munkája elkezd csökkenni a járás során. A fokozott lordosis miatt túlterhelés alá került ágyéki izmok pedig könnyen átveszik a farizom munkáját.

Klasszikus eset, hogy valakinek rövidültek az ágyéki izmai, és "nem hajlik" a dereka. Szintén tipikus, hogy túlműködnek az ágyéki izmok, és alulműködik vagy gyenge a farizom. A gyenge farizom nem tudja stabilizálni az úgynevezett SI ízületet (csípő-keresztcsonti ízület), ami nálam a rendelőben a leggyakoribb indok a derékfájdalmak esetében. (Ilyenkor egész alul, egész lent fáj)

3. Gerinc
Már említettem a túlterhelt ágyéki izmokat, a fokozott lordosist és ezek hatásait. Jól látszik, mennyire előre dől a baba.4. Vállak
A baba láthatóan teljesen előre dől, folyamatosan támaszkodik a karjain. A vállai előre esnek, ez feszes mellizmokat, a lapockák rossz helyzetét, a felhúzott vállak pedig feszes csuklyás izmokat eredményeznek. Amit pont ebbe az irányba fog terhelni az ülő életmódja során már az iskolában is. Rossz váll- vállövi ritmust rögzít be, kompenzációkat idéz elő és elősegíti a vállak kopását, recsegését. A feszes csuklyás izom korlátozza a nyak mozgását, nyak- és fejfájásokat idézhet elő.A fejét csak néha feszíti hátra, ez nála kisebb mértékben ugyan, de szintén az ülő életmód során kialakuló előre helyezett fejtartást, hátul pedig feszes tarkó izmokat alapoz meg. (érdekesség: a tarkó izmok a szem fókuszálását befolyásolják)

Amint az köztudott, minden visszahat mindenre: ha elöl a válla, húzza előre a fejét is, ha a feje elöl a derekát is terheli, ha a dereka akkor a nyaka is rosszabb és így tovább oda-vissza, fölfelé-lefelé.

Nem tud önerőből járni!
Ez a baba egyáltalán nem alkalmas arra, hogy önerőből egyetlen lépést is tegyen, a gerincét nem tudja egyenesen megtartani hozzá. A videón és a képernyőfotón is nagyon szépen látszik, hogy készül fel az indulásra: előre dől, megfeszíti a hátát, feltolja a fenekét, lábujjhegyre áll megfeszíti a csípőjét és elindul.Esetünkben elég sok helyen, elég komoly túlterhelést és kompenzációt alapoz meg ezzel a tartással és mozgással. Ezek egyébként is a leggyakoribb eltérések, amik bébikomp nélkül is jelentős terhelésnek vannak kitéve például a sok ülés miatt - ezzel viszont további plusz terhelést kapnak már gyerekkorban.

Nehéz vizsgálni a hatásait
Úgy gondolom, bár a fentiek egyértelműek, a bébikomp káros hatásait vizsgálni kutatás szempontból elég nehéz, mert az ülő életmódunk is ezeket az eltéréseket eredményezi, így a kontroll csoport nem lenne releváns. Vagyis aki soha nem bébikompozott, annak is lehetnek hasonló panaszai, és nem fog szignifikáns különbség kirajzolódni.

A fájdalmak ráadásul csak évekkel később jelentkeznek, ugyanakkor az ezt megelőző eltérések és kóros terhelések (csípő ízület, boka, medence, vállak stb.) már gyerekkorban is láthatóak - sokszor laikusok által is, azért szülőként ebből a szempontból is nagyon fontos az odafigyelés.

Olvasd el ezt is!
Mezítláb vagy kiscipőben járjon otthon a baba? Ezt javasolja Kovács Andrea gyermek gyógytornász »


Forrás, fotók: Facebook/Zsíros Brigitta gyógytornász (engedéllyel!)
Kezdőfotó: Unsplash/Jimmy Conover

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2020.10.21