A császármetszésről

Dr. Rácz Tibor

Szülés

Dr. Rácz Tibor


A császármetszésről

Császármetszés során a magzat születése, pontosabban a kiemelése hason keresztül történik, azaz egy hasműtét során az anatómiai rétegek átvágásával ill. a méh megnyitásával.

Tekintettel arra, hogy ez egy műtét, javallatai és ellenjavallatai szigorú szakmai szabályoknak megfelelően dokumentálandók. A vizsgáló orvos, mielőtt döntést hoz, számba veszi a körülményeket, az anya állapotát, betegségeit, a magzat állapotát, fejlődését, latolgatja a spontán hüvelyi szülés esélyeit.

Irodalmi adatok bizonyítják, hogy császármetszés esetén a szövődmények előfordulása sokkal gyakoribb, mint természetes szülést követően. Viszont sokszor előfordul, hogy a magzat esélyei császármetszés esetén jobbak. Az anya és a magzat érdekeit egyaránt figyelembe kell venni!
A fontos döntést néha nem a kezelőorvos magában, hanem olykor egy orvosi team (közös munka, konzílium) hozza meg.

Mikor szükséges a császármetszés?
Nincs két egyforma szülés. Bármilyen pillanatban alakulhat úgy a vajúdás, hogy azonnal császármetszést kell végezni, akár az anya, akár a magzat, akár mindkettő érdekében. Ilyen sürgős eset lehet például az extrém magzati szívhangeltérés, nagyobb vérzés, nagyon ritkán lepényleválás, még ritkábban méhrepedés. Vajúdás alatt derülhet ki pl. a forgási rendellenesség vagy akár az anyánál jelentkező fájásgyengeség, esetleg a meconiumos (zöld) magzatvíz, mely lehet szívhangeltérés következménye is. (Pl: nyakon lévő köldökzsinór).

Tervezett császármetszés
Előfordulhatnak olyan esetek, amikor már a terhesgondozás során fény derül problémákra, rendellenességekre és már akár a második trimeszterben eldőlhet, hogy a magzat császármetszéssel jön a világra. Ezt a tervezett műtétet nevezzük elektív császármetszésnek. Ilyen eset például az először szülő várandós, ha magzata medencevégű (faros). Azaz a magzat popsija van a kismedencében (medencevégű primipara). Esetleg haránt fekvés, vagy ikerterhesség esetén, ha a magzatok akadályoznák egymást szüléskor. Külön figyelmet igényelnek az idősebb (40 év körüli) először szülők és azok a várandósok, akik IVF (mesterséges megtermékenyítés, lombik) útján estek teherbe.

Ma Magyarországon hivatalosan még nem lehet kérni (a szülő nő nem kérheti) a császármetszést. Mindenképpen orvosi javallat (indikáció) kell a műtét elvégzéséhez.

Hogyan zajlik a császármetszés?
Általában epidurális vagy spinális (gerinc körüli) érzéstelenítésben, néha altatásban végezzük a műtétet. Ez főként az aneszteziológus szakorvostól és a körülményektől (sürgősség) függ. A műtétet a kezelőorvos (szülész) és az asszisztens orvos (szintén szülész) végzi a műtősnő aktív közreműködésével. A teamhez hozzátartozik a műtős és az aneszteziológus és asszisztense is. Kiemelés után az újszülöttet a szülésznő veszi át, aki azonnal megmutatja a babát gyermekorvosnak. (Ez azt jelenti, hogy császármetszéskor minimum 8 fő tevékenykedik a szülő nő körül)

Előkészítés, lemosás (a has bőrének desinficiálása), hólyagkatéter felhelyezése
A has bőrét a szeméremszőrzet (bikini vonal) fölött 1-2cm-rel vágjuk át, kb. 12-14cm hosszan. Alatta a zsírszövetet széthúzzuk, ill a hasi szerveket tartó legerősebb (vastag) réteget (fascia) átvágjuk. Az izmokat megint tompán széthúzzuk, majd a hashártyán keresztül bejutunk a hasüregbe. A szövetek tompa széthúzásával elkerüljük a sérüléseket, és gyorsabb gyógyulást biztosítunk a szervezet számára. A méh megnyitása (kis metszés után) megint tompán történik, majd a burok megrepesztése (szükség esetén) után kiemeljük a magzatot. Megtörténik a köldökzsinór átvágása. Ekkortól nevezzük a magzatot újszülöttnek.

Miután átadjuk az újszülöttet a szülésznőnek (itt steril körülmények), megvárjuk a lepény leválását, majd azt kiadjuk a műtősnek. Ezek után átvizsgáljuk a méhet kívül - belül, megnézzük maradt-e az üregben lepény, vagy burokrészlet, majd felszívódó varrattal ellátjuk a méhsebet (bevarrjuk a nyílást). A gyermekorvos közben megvizsgálja az újszülöttet. A méh sebének varrása után átnézzük a kismedencét, szükség esetén vérzéscsillapítás következik, majd összevarrjuk a fasciát is. Végül egyeztetjük a sebszélt, megvarrjuk a bőrt, majd a műtősnő beköti a sebet. Osztályra kerülés előtt az aneszteziológus még ad fájdalomcsillapítót. A hólyag-katétert az osztályon távolítja el a nővér (kb.6 óra). A műtét ideje átlagosan 20-40 perc. Általában a szülő nő műtét alatt éber (kivéve altatás), a kisbabát még a műtét ideje alatt mellre tudja tenni ill. láthatja, sőt mi is tudunk a szülő nővel kommunikálni.
A lábadozás ideje néhány óra, ezen idő alatt már érdemes szoptatni. A legtöbb helyen a hozzátartozó bemehet a műtőbe, az anya mellett tartózkodhat, lehet fotózni, így „közös” élménnyé válhat a császármetszés is.

Ma már olyan korszerű technikával végezzük a császármetszést, hogy a hasi seb gyógyulása szinte megegyezik a hüvelyi szülés esetén keletkezett gátseb gyógyulásával. Így a kórházi tartózkodás is 4-5 napra rövidül mindkét esetben.
 

 

Fotó: Freepik
 


Dr. Rácz Tibor

Szülés

Dr. Rácz Tibor


2013.04.03