Így indulhat be a szülés - 10 lehetséges forgatókönyv a dúlától

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Így indulhat be a szülés - 10 lehetséges forgatókönyv a dúlától Az elsőszülő kismamákat kevés kérdés foglalkoztatja jobban, mint az, hogy honnan fogják tudni, mikor indul a szülés? Mikor kell indulni a kórházba? A szülés nagyon sokféleképpen indulhat! Sokszor már napokkal korábban vannak tünetek, amik előre jelzik.

Leggyakrabban nem arról van szó, hogy mint egy gombnyomásra, elindul a szülés. Sokszor a test már napokkal, sőt hetekkel előbb elkezd készülődni a nagy eseményre. Fájdalmatlan keményedések talán egyre sűrűbben jelentkeznek. Lehet, hogy a nyákdugót elhagyod a WC-ben. Talán délutánonként, esténként mensiszerű fájdogálásokra leszel figyelmes, amik szépen elmúlnak. A test így gyakorol, a szülés igazából egyre erősödő hullámokban indul be.

Érdemes a könnyű és gyors élmény érdekében az első hullámokon otthon átlebegni, és a ténylegesen erős, rendszeres kontrakciókkal kórházba menni. A legkönnyebb szülések a saját maguktól beindult szülések! Ami otthon még elmúlt volna, de a kórházban ráerősítenek, gyakran nehezebb élmény lesz.A partner segíthet ilyenkor, hogy türelemre inti a kismamát, aki általában ilyenkor igencsak türelmetlen. Elege van a várandósságból, már tényleg terhes neki az állapota. De gondoljunk arra, hogy a magától beindult, természetes szülések általában a komplikációmentesek.
 

Így indulhat be a szülés - 10 lehetséges forgatókönyv a dúlától


Nézzük hát, hogy hogy is indulhat ez a folyamat:

1. verzió: A tankönyvi
Az összehúzódások rendszeresen jönnek. 35-40 másodpercesek. A tankönyvi szülés 12-14 óra. Akkor indultok kórházba, miután otthon már jó rendszeres, erős, tartós összehúzódásokat tapasztaltok, aminek a következtében a kismama komollyá válik, és minden figyelmét az összehúzódások alatti ellazulásnak szenteli.

2. verzió: A nyákdugó elhagyása
Észreveszed, hogy elhagytad a nyákdugót - akár egy darabban, akár több menetben. A nyákdugó távozása önmagában még nem jelent semmit, és nem jelzi, mikor fog kezdődni a szülés. Ez egy nagyon megbízhatatlan jel. Van olyan kismama, aki hetekkel előbb veszti el a nyákdugót, van aki csak szülés KÖZBEN! Van, aki észre sem veszi.

3. verzió: Elfolyik a magzatvíz
Naná hogy a közért kellős közepén… mikor egy kis pukkanást hallasz, és elönt a víz! Lehet hogy az összehúzódások azonnal elkezdődnek, lehet hogy csak órákkal vagy akár napokkal később. Ha a víz tiszta, akkor nincs ok a pánikra, csupán alapvető higiéniai szabályokat kell betartani, és a hüvelybe SEMMI nem mehet innentől kezdve. Szép komótosan haza lehet menni, összeszedni a cókmókot és bemenni a kórházba. Ha a magzatvíz nem tiszta, hanem zöld vagy bármilyen más színű, sűrű, stb, akkor viszont azonnal kórházba kell menni.

4. verzió: Vaklárma
Elkezdődnek az összehúzódások, mint a tankönyvi verzióban. Csupán 35 másodpercesek. Nem kell igazán rájuk figyelni vagy megdolgozni azért, hogy el tudd lazítani magad, amíg történnek. Ráadásul nemhogy egyre sűrűbbek lennének, hanem inkább elmúlnak.

A valódi vajúdás majd napokkal később kezdődik, de nem bánod, mert tudod, hogy a vajúdás akkor kezdődik, amikor te és a baba készen álltok rá. Nem piszkálod az orvosod azzal, hogy már mennyire szeretnéd, ha megszületne a baba.

5. verzió: A gyorshajtó
60 másodperc hosszú, intenzív, 4 perces fájásokkal indítasz. A vajúdás első mérföldkövét teljesen átugrod, és a másodikban kezded, mivel a méhed azonnal kemény munkába kezd. Lehet, hogy pár óra múlva baba lesz?

Otthon maradtok még 1-2 órát, majd mikor partnered konstatálja, hogy az összehúzódások már 60-70 másodpercesek és 3 perc van közöttük, eldöntitek, hogy ideje indulni. A kismama komoly, sőt elkezd bizonytalankodni, ami rögtön a 3. mérföldkőre emlékezteti a partnert, és javasolja, hogy induljanak. A kórházban még 2-3 órányi kemény munka vár rájuk.

6. verzió: A talány
Sűrű összehúzódásokkal kezded, 3 perc van közöttük, de csak 20-30 másodperc hosszúak. Arra gondolsz, biztos gyors vajúdás lesz, de nem vagy teljesen biztos, mert bár közel vannak egymáshoz, nem igazán meggyőzőek. A gyors vajúdás általában kemény munka!

Megvárod, míg a kontrakciók 60 másodpercesek lesznek, mielőtt kórházba indultok, és a végén tankönyvi szülés lesz belőle.

7. verzió: Csordogálás
A magzatvíz nem elfolyik, hanem csak csordogál. Nem nagyon, de észrevehetően. Az orvosok véleménye megoszlik arról, mi ilyenkor a teendő. Általában azok a szülések, amiket nem kényszerítettek fájáserősítőkkel vagy más módszerrel, komplikációmentesebbek.

8. verzió: A piszmogó
A vajúdás 30-35 másodperc hosszú kontrakciókkal kezdődik, 10-20 percenként. Hát az elég ritka. Az ilyen vajúdások akár egy napig is eltarthatnak, és remélhetőleg a kismama azt választja, hogy otthon marad és kipiheni magát mielőtt beindul a kórházba!

Azért érzitek biztonságosnak ezt a megoldást, mert még csak az első érzelmi mérföldkő van láthatáron: a kismama csupa izgalom és csevej. Nem nehéz átvészelni az összehúzódásokat. Megvárjátok a második mérföldkövet mielőtt beindultok, és még így is 8 óra telik el, mielőtt megszületik a baba!

9. verzió: Hátfájás
Elkezd fájni a hátad. Egyre erősebben. Rendszeres. Van csúcsa is, amikor erősebben fáj, aztán elmúlik.
Vannak olyan nők, akik a vajúdást csak a hátukban érzik. Ha elég erős ahhoz, hogy nem tudsz beszélni közben, akkor ideje beindulni a kórházba.

10. verzió: Most már bármikor!!!
Gyakran előfordul, hogy egy kismama hetekig 3-4-5 centire nyitott méhszájjal flangál. Nem vajúdnak. Viszont egy rutinvizsgálat alatt ez kiderül, és a kismamának megmondják, hogy most már bármelyik percben elindulhat a szülés! Biztos, hogy a hétvégét nem bírja ki!

A kismama erre természetesen felfokozott érzelmi állapotban megy haza, és várja az első összehúzódást. Elérkezik a hétfő, gyerek még sehol. A következő hétvége is elmúlik, még mindig semmi. A nő idegei ilyenkorra már cafatokban lógnak, mert minden percben azt várja, hogy majd MOST fog elkezdődni a vajúdás.

Ennek kéne a legkönnyebb szülésnek lennie, de gyakran nem az. Mindent megtesznek, hogy beindítsák a szülését, és a nő szín ideg, hogy miért nem sikerül?

A megindított szülések nehezebbek! Ha már 4 centire sikerült fájdalommentesen kinyílni, akkor kár beindítással megnehezíteni a maradék 6 centit!
Légy türelmes! Eljön majd az az idő, amikor elkezdődnek az összehúzódások, és ekkor már valószínűleg kihagyjátok az első stádiumot, és a második részben landoltok.

Szerző: Morvay Réka pszichológus, Dúla, Szoptatás támogató


Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2010.04.22