A tipegők táplálkozása (1-3 év között)

Nagy Erika

Babakonyha

Nagy Erika


A tipegők táplálkozása (1-3 év között)

Az 1-3 év közötti gyerekek táplálkozása fokozatosan kezd hasonlítani a felnőttek táplálkozásához. A pici ízlése napról napra változik, néha csak a megszokott ételeket fogyasztja, de így is tudnunk kell fedezni az életkorának megfelelő tápanyagértékeket, megfelelő ételeket.

Energiaszükséglet (1-3 éves korban)
Az energiaszükséglet általában 1100-1300 kcal, a fehérjeszükséglet napi 13-23 g. A napi energiabevitel 35%-át zsírokból kell fedezni, 50-55%-át pedig szénhidrátokból. Fontos, hogy ez a szénhidrátmennyiség összetett szénhidrátokból, keményítőből (pl. burgonya, rizs, gabona) álljon, a cukrok fogyasztását minél jobban kerüljük. A megfelelő rostbevitelre is figyelni kell: napi 0,5 g rostot kapjon testtömegkilogrammonként. Ezt fedezhetjük teljes kiőrlésű gabonák, barna rizs, zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával. A rostok segítenek a megfelelő széklet kialakításában, ez különösen jó, ha a baba székrekedésre hajlamos. A rostdús táplálkozás mellett elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Testtömegkilogrammonként napi 100-120 ml folyadék fogyasztása javasolt. (Tehát egy 8 kg körüli baba kb. 0,8-1 liter folyadékot fogyasszon.) A legmegfelelőbb szomjoltó az ivóvíz. Különböző szénsavas italok cukortartalma magas. Erős feketeteát, kávét a baba ne igyon, nyugtalanná válik tőle.


Fehérjék
A különböző tápanyagszükségletet különböző élelmiszercsoportok fogyasztásával lehet biztosítani. Fehérjék legfontosabb forrása a húsfélék, tejtermékek és a tojás. A húsok vitaminokat (B-vitaminok, A-vitamin), ásványi anyagokat (vas, magnézium, kálium) tartalmaznak. A baba étrendjébe naponta illesszünk be húsételt. Viszont a sós, füstölt húsfélék, felvágottak fogyasztását mindenképpen kerüljük! Halat nyugodtan fogyaszthat a baba, ezek gazdag fehérjeforrások, valamint egyes fontos zsírsavakat megfelelő arányban tartalmazzák. A tejtermékek fehérjén kívül sok kalciumot, D-vitamint, könnyen emészthető zsírokat tartalmaznak, ami a baba fejlődéshez, a megfelelő csontozat kialakításához elengedhetetlen. Naponta minimum 3-szor fogyasszon tejterméket. A tojás gazdag fehérjeforrás, a sárgája sok zsírt tartalmaz. Hetente 2-3 darab tojás illeszthető be az étrendbe. Fontos, hogy mindig friss, jól átfőzött-sütött tojást adjunk a picinek, különben fertőzéseket kaphat tőle!

Zsírok
Zsírok fogyasztása is elengedhetetlen a baba megfelelő energiaellátásához, az idegrendszer jó fejlődéséhez. Elsősorban növényi eredetű zsiradékot használjunk, a különböző növényi olajokat felváltva alkalmazzuk (pl. napraforgó-, olíva-, kukoricaolaj), így fedezni tudjuk a megfelelő arányú zsírsavbevitelt. A zsiradékok vitaminokban gazdagok (A, D, E vitamin).

Szénhidrátok
A szénhidrátbevitel legnagyobb részét gabonafélék fogyasztásával fedezzük. Válasszunk teljes kiőrlésű, rostban gazdag kenyér- és pékáru-féléket (pl. Graham kenyér, rozskenyér, korpás kifli)! A zsírban, cukrokban gazdag péksüteményeket lehetőség szerint kerüljük (pl. kakaós csiga, briós, lekváros táska, stb.). Az ajánlott gabonafélék szénhidráton kívül fontos vitaminokat (B-vitaminok), ásványi anyagokat is tartalmaznak. Naponta négy alkalommal fogyasszon a baba pékáru-félét. A szénhidrátok másik részét zöldség- és gyümölcsfélékkel tudjuk fedezni. Ezek vitamintartalma jelentős, rengeteg C-vitamint, ásványi anyagot (kalcium, kálium) tartalmaznak. Naponta 3-5 alkalommal fogyasszon a baba zöldfélét, lehetőleg nyersen (hő hatására nagymértékben csökken a vitamintartalom).

Ebben a korban fontos kialakítani a megfelelő étkezési kultúrát, megtanítani a picit az evőeszközök, pohár, szalvéta használatára.

Ha odafigyelünk a baba táplálkozására, jól fog fejlődni, megfelelő energiája lesz a mindennapi „tevékenységekhez”, fedezzük a növekedéshez szükséges tápanyagokat.


Fotó: Freepik


Nagy Erika

Babakonyha

Nagy Erika


2008.10.14