A vízben szülés előnyei és hátrányai

Dézsi Réka

Szülés

Dézsi Réka


A vízben szülés előnyei és hátrányai

Ma még nem ez a legelterjedtebb szülési mód, de sokan szeretnék valamilyen alternatív módon világra hozni gyermeküket, például vízben szülve. Már vannak olyan kórházak is, ahol a feltételek is adottak és az orvosok is vállalják ily módon a szülést.

Mi a vízben vajúdás elonye?

Relaxáció
A meleg, támogató víz nyugtató hatása átsegíthet a vajúdáson. A kontrakciók elveszíthetik a ritmusukat, amennyiben feszültté válsz. Ez azt jelenti, hogy a vajúdás elindulhat, majd megállhat és újra folytatódhat anélkül, hogy különösebben haladna. Ha elmerülsz egy kád illatos meleg vízben, az jótékonyan hozzásegít ahhoz, hogy könnyebben vedd a tested hullámait, így azok kevésbé lesznek számodra és babácskád számára megerőltetőek.
Ha relaxált vagy, sokkal nyugodtabban lélegzel. Ez azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy rövid, felszínes lesz a légvétel, ami nemcsak sokkal fájdalmasabbá teszi a kontrakciókat, de a baba oxigénellátásának sem tesz túl jót.

Intimitás és kontroll
Amikor elmerülsz a simogató meleg vízben, akárcsak a babád, abban a világban és közegben mozogsz, ami csakis a Tietek, így a vajúdás sokkal intimebbé, sokkal természetesebbé válik. Ha a lámpákat, az erős fényeket tompítjátok és csend vagy lágy zene vesz körül, a hatás döbbenetes lesz. Sokkal inkább a sajátodnak fogod érezni a tested és sokkal inkább magadénak érzed az irányítást.

Lebegés a vízben szüléskor
A víz felhajtó ereje megemel és könnyebbé teszi a tested. Sokkal könnyebben mozogsz, így egyszerűbb megtalálni azt a pozíciót, amiben a legkönnyebb a vajúdás. A Te kényelmes testhelyzeted valószínűleg az, amiben a legkönnyebben halad át a babád a medencéden. Javasolt a térdeidet alacsonyabban tartani a csípődnél.

Együttműködés a fájdalommal
Meleg vízben sokkal könnyebbé válik számodra a kontrakciókkal való együttműködés. Épp úgy, mintha egy derék-,  vagy hátfájás miatt beülnél lazítani a kádba. Amennyiben nagyon erős gyógyszeres fájdalomcsillapítást szeretnél, pl. epidurális érzéstelenítést, akkor ki kell másznod a kádból. De kéjgáz használható a vízben is vajúdás alatt.

Legyenek támogatók körülötted
Nem javasolt egyedül lenni, miközben vízben vajúdsz. Partnered vagy a dúlád, esetleg a szülésznőd megszakítás nélkül legyen veled a teljes vajúdás alatt.
A szülésznőnek gyakran több anyára is figyelnie kell egy műszak alatt, ez a tény teljesen kizárja a megszakítás nélküli támogatást az Ő részéről. Ezért javasolt egy professzionális vajúdástámogató segítségét kérni.

Hogyan éled meg a vajúdást a vízben?
A legtöbbször azok az anyák, akik első gyermeküket vízben szülik, annyira elégedettek ezzel az élménnyel, hogy el sem tudják képzelni másképp a következő szüléseiket.


Mi a vízben szülés előnye?

A gravitáció erejének hasznosítása
Vízben sokkal könnyebb négykézlábra ereszkedni, így a függőleges helyzet szülésre gyakorolt pozitív hatását jobban kihasználhatod. Ráadásul a kitolási szak és a gátvédelem sokkal könnyebb a vízben, mint levegőben, mert a két elem sűrűsége nem azonos. A víz teljesen alátámasztja a gát környékét így a gátvédelem is sokkal könnyebbé válik. Ráadásul a medence oldalára kényelmesen tudsz támaszkodni is, így stabilabb vagy a kitolás során.

Babád békés születése
A vízben szülés úttörői szerint a való világra érkezés kevésbé traumatikus, ha vízi közegbe érkezünk.
Természetesen a medence meleg vize hasonló, mint a magzatvíz állaga, így érthető, hogy a vízben született babák gyakrabban nyugodtabbak, és kevesebbet sírnak, mint szárazföldön született társaik.

A szülésélmény pozitív hatása
A vízben szült nők pozitív tapasztalásról számolnak be. Azt mondják, hogy igencsak értékelték a víz kellemes hatását különösen a kitolási szakasz alatt.


Mik a vízben vajúdás ellenjavallatai?

Feltételezett fertőzésveszély
Vannak, akik a vízben való fertőzéstől félnek. Hiszen a vajúdás/szülés alatt a bélsár a vízbe távozhat. Bár a szülésznő gyorsan kitisztítja a vizet, vannak akik félnek ettől a lehetőségtől. Ehhez viszont azt is tudnunk kell, hogy a szárazon történő szülés sem történik steril környezetben, akármennyire is törekszünk erre, néha mégis előfordul, hogy a baba az ürülékkel találkozik a szülés alatt.
Az evidencia nem talált különbséget a vízben és a szárazföldön történt szülések alatti fertőzések között. A kórházaknak szigorú szabályaik vannak a szülőmedencék tisztítására vonatkozóan minden szülés után. Sokszor ellenőrzik, hogy ezek megfelelően tisztán vannak-e tartva.

A fájdalomcsillapítás erőssége
Előfordulhat, hogy úgy érzed, sokkal nagyobb fájdalomcsillapításra számítottál a víztől, mint amit kaptál. Ha ez így van és a természetes fájdalomcsillapító módszerek csődöt mondtak, akkor konzultálj orvosoddal és minden gond nélkül folytathatod a szülést a szárazon.

Monitorizálás és sürgősség
Mindenképp el kell hagynod a medencét, ha bármilyen okból a vajúdás/szülés alatt komplikációk lépnek fel. Az a tény, hogy el kell hagynod a vizet és ki kell másznod, csalódottságot okozhat. A konkrét okok, ami miatt javasolt kijönni, az alábbiak:
- a baba szívhangja eltérést mutat
- a vajúdás nagyon lelassult
- vérzés lép fel a vajúdás alatt
- a vérnyomásod nagyon felugrik
- magzatszurkos vizet diagnosztizálnak
- a medence vize nagyon szennyezett lesz
- ha ellágyulsz, elálmosodsz vagy gyengévé válsz
Ha kórházi vízben szülésre készülsz, mindenképp konzultálj orvosoddal a szabályokkal, lehetőségekkel kapcsolatban. Javasolt a kívánságaid konkrét megbeszélése a szülőszoba vezetőivel is, amennyiben nem a választott orvosoddal szülsz.

A legtöbb vízben szülés gyengéden és lassan zajlik, de amennyiben vészhelyzet van, egy kis időre szükség van, amíg kimászol a vízből. Természetesen a szülésznők ki vannak képezve minden sürgős eset ellátására. Ők tudják, hogyan segítsenek ki Téged a vízből a leggyorsabban és leghatékonyabban.


Mik a vízben szülés hátrányai, ellenjavallatai?

A baba a víz alatt kezd el levegőt venni
Aggódhatsz amiatt, hogy a babád az első légvételét a vízben veszi. Semmi kockázata nincs annak, ha a baba először a víz közegével találkozik, hiszen vízből jön és tökéletesen működik a búvárreflexe is. Azonnal lezárják a légutaikat, megakadályozván a víz alatti levegővételt.
A szülésznőd monitorizálni fogja a babádat a vajúdás alatt, hogy meggyőződjön arról, hogy elegendő oxigén jut-e hozzá végig. Az evidencia nem talált különbséget a vízben vagy szárazon született gyerekek levegővételi problémáik között.
Szakértok szerint kizárólag akkor van esély a víz belélegzésére, amennyiben:
-    a baba megijed és megpróbál előbb levegőt venni
-    ha a baba fejét előbb kiemelik a medencéből, mielőtt az egész teste megszületne, felülírva ezzel a búvárreflexet
-    a baba lepény általi oxigénellátása valami miatt sérül
A szülésznőd minden esetben tudja, mikor kell kézrásegítéssel segítenie, hogy ne zavarjon be a búvárreflexbe. Azt, hogy hogyan és mikor emelje ki a babát a vízből minden vízben szülést kísérő szülésznő tudja.

A köldökzsinór veszélye
Nagyon kevés esetben előfordult, hogy a köldökzsinór megsérült a szülés alatt. Ez azért következhetett be, mert a baba hirtelen került felszínre a megszületése után.
Egy sérült köldökzsinór azonban nem kihívás egy szakember számára. A szülésznők azt javasolják az anyának, hogy ne rántsa meg a zsinórt mindaddig, amíg óvatosan ki nem emelik a babát a vízből, ha arra gyanakszanak, hogy a zsinór a normálisnál rövidebb.

Fotó: Freepik
 


Dézsi Réka

Szülés

Dézsi Réka


2012.06.26