Anyatejes és tápszeres baba széklete - Milyen a normális babakaki? Ezt tedd, ha a babának székrekedése van! Védőnő válaszol

Iveszics Tünde

Kisgyerek fejlődése

Iveszics Tünde


Anyatejes és tápszeres baba széklete - Milyen a normális babakaki? Ezt tedd, ha a babának székrekedése van! Védőnő válaszol A születés utáni órákban, napokban az újszülött úgynevezett magzatszurkot ürít ezután megváltozik a baba széklete, mégpedig attól függően, hogy mivel táplálja az édesanyja. Mitől függ a baba székletének színe, állaga, gyakorisága? MI a normális és mi nem számít annak? A születés utáni órákban, napokban az újszülött úgynevezett magzatszurkot ürít (ez a meconium), amit szurokfekete színéről lehet beazonosítani. Ezután megváltozik a baba széklete, mégpedig attól függően, hogy mivel táplálja az édesanyja. Egy anyatejes baba széklete pedig még attól is függ, hogy mit eszik az anyukája.

Védőnő szakértőnk, Iveszics Tünde elmondja, mi minden befolyásolhatja a baba székletét, miért felesleges pánikolnia az első gyermekes szülőknek, ha nem azt látják a pelusban, amire számítottak és mikor érdemes orvoshoz fordulni baba-széklet ügyben.
 

A baba széklete


Az anyatejes baba székletének jellemzői


Színe: aranysárga, barnás vagy éppen zöldes, a zöld majdnem minden árnyalatával együtt. Mint azt az előbb írtam, ez a szín függ az anya táplálkozásától is. Így a piros ételek (például cékla) fogyasztásakor, a baba széklete is piros, spenót, sóska evése után pedig akár méregzöld színű lehet.

Baba-kaka

Ha véres-nyákos darabokat látsz benne, annak több oka is lehet. Ha sebes a mellbimbód, akkor lehetséges, hogy onnan került a széklethez vér, aztán az is előfordulhat, hogy többet erőlködött a baba a szokásosnál, illetve nagyon ritkán fordulhat elő az is, hogy semmi egyéb okot nem találnak a vér megjelenésére.

Ilyen eset már többször is előfordult a körzetemben és a gyermekorvos ez esetben legelőször is a tejtermékek fogyasztásának teljes mellőzését javasolta. A vér megjelenése fertőzésre is utalhat, ezért mindenképpen jelezd azt orvosodnak!

Szaga: általában savanyú szagú, de hallottam már gyümölcs (egészen konkrétan barack) illatúról is.

Állaga: kenőcsös, folyós, nyákos, néha a gázok miatt habos (ez főleg hallható, illetve ha pelus nélkül van a baba látható is lehet). Alkalmanként emésztetlen tejmaradékot tartalmazhat.

Gyakorisága: naponta többször, akár 8-10-szer is lehet a pelusban széklet, de az is normális, ha csak hetente egyszer produkál a baba valamit.

A baba székletét az anya étkezése mellett befolyásolhatja még az anya betegsége és az arra szedett gyógyszerek is. Fogzáskor általában a gyakoribb székletürítés jellemző (talán a fokozódó anyagcsere miatt, de ez nem bizonyított, viszont ez a több éves tapasztalat). Ez, a szinte hasmenéses jellegű széklet, általában a fog áttöréséig tart és sohasem bűzös, rossz szagú vagy véres.  
 

Széklet a hozzátáplálás idején és tápszeres babáknál


Amikor a baba anyatejen kívül más ételeket, vagy anyatej hiányában tápszert kap, a széklet is megváltozik:

Állaga: sűrűbb lesz (krémes, kenőcsös, esetleg összeálló kemény és bogyós)

Gyakoriságára pedig jellemző lesz, hogy naponta 1-2-szer, esetleg kétnaponta egyszer várható a megfelelő produktum.

Színe is változhat, általában sötétebbé válik és hát, az illata sem olyan kellemes már. Ekkor a baba étkezése határozza meg, befolyásolja azt, ami a pelusba kerül.

Tápszert és egyéb ételeket is fogyasztó babáknál szerencsés esetben minden nap van széklet, de kétnaponta mindenképpen lennie kellene. Ha ennek ellenére nem lenne, akkor érdemes úgymond rendezni azt, vagyis megvizsgálni mit és mennyit kap a baba az egyes étkezések alkalmával.
 

A székrekedés


Anyatejes és tápszeres babáknál tehát egyaránt előfordulhat, hogy napokig üres a pelenka. Ha mindemellett azt tapasztalod, hogy a babád nyugodt, kiegyensúlyozott, jó kedélyű és jó az étvágya is, a szelek pedig szabadon távoznak, akkor talán nincs is ok az aggodalomra. A teendőket pedig az határozza meg, hogy milyen módon táplálod gyermekedet és mennyi ideje áll fenn a probléma.

Székrekedés anyatejes babáknál
Tudnod kell, hogy az anyatej minden cseppje élő anyag, minden sejtje beépül gyermeked testébe. Ezért is fordulhat elő, hogy hosszú napokig nincs salakanyag, azaz nincs széklete a gyermekednek.  Így nagyon fontos, hogy ezen időszakban te milyen alapanyagokat, élelmiszereket fogyasztasz. Megpróbálhatsz kissé lazább, számodra enyhe bélmozgást elősegítő ételeket választani. A hatást mindenképpen figyeld, és semmiképpen nem drasztikus hashajtásra gondoltam! Igyál sok folyadékot, ez egyébként is érvényes a szoptatás időszakában.

Ha anyatejes babádnak egy hét után sincs széklete, és azt látod, hogy zavarja a felgyülemlett salakanyag, puffadt a pocakja, a következőket teheted:
- Megelőzésképpen fontos a mindennapi masszázs és torna végzése, akár naponta 1-2 alkalommal is.
- A kritikus napokon a masszázst és tornát akár óránként is végezheted a babán, egészen az eredmény megérkeztéig.
- Meleg, édes kamillatea adása a szopás előtt 1-2 kiskanállal (leginkább a reggeli első evés előtt és tényleg csak 1-2 kiskanálnyi mennyiséggel) szintén be szokott válni.
- Helyileg, a baba pocakjára a kellemes meleg (vasalt pelus, a meleg kezed vagy valamilyen melegítő párna) alkalmazása is segíthet.
- Homeopátiás szerek alkalmazása (modalitástól függően, nézz meg homeopátiás oldalt, vagy beszélj szakemberrel), sok esetben az alkati szer adása hozhat jó eredményt.
- A probiotikum adása mindenképpen hasznos lehet.
- Gyógyszertárban kapható tejcukor tartalmú (hatóanyagú) babáknál is használható hashajtó folyadék szintén bevethető biztonsággal (leírás és utasítás szerint alkalmazva!).
- A glycerin tartalmú kúp adását csak végső esetben javaslom (ehelyett a bekrémezett végű lázmérővel történő végbél ingerlés is segíthet).
- És végül, van, aki szélcsővel oldja meg a problémát, főleg, ha nagyon szeles a baba.

Székrekedés tápszeres babáknál
Ha a babád tápszert kap, a legideálisabb, ha minden nap van széklet a pelusban. Két nap után már a víz szívódik vissza a vastagbélből, ami nemcsak keménnyé teszi a székletet, hanem olyan anyagok szívódhatnak vissza, amire a szervezetnek nincsen semmi szüksége. Ezért is jobb megelőzni, vagy időben kezelni a problémát.

Tippjeim a következők:
- Váltsatok tápszert, természetesen a gyermekorvossal konzultálva erről, hiszen ma már nagyon sokféle tápszer áll rendelkezésre (pro és prebiotikus, bifiduszos, stb.)!
- A fent említett masszázs és torna nálatok is segíthet.
- Probiotikum adása szintén hasznos.
- Kamillatea adása a tápszer adása előtt (melegen és ez esetben is édesen, de csak pár kortyot!), akár minden étkezéskor.
- Homeopátia (modalitástól függően) itt is beválhat.
- A vízterápia ez esetben is hatékony megoldást nyújthat.
- A tejcukor hatóanyagú hashajtó adása szintén enyhülést hozhat.
- Glycerines kúp (kenőcsös lázmérős ingerlés) itt is csak végső esetben és ritkán alkalmazható!
 
 Ha mindezek ellenére nem boldogulnál, beszélj a védőnőddel vagy a gyermekorvosotokkal!

Olvasd el ezt is! Székletgondok: Sikerül, nem sikerül? »

Forrás: Iveszics Tünde védőnő
Fotó: Pxhere

Iveszics Tünde

Kisgyerek fejlődése

Iveszics Tünde


2018.07.06