Az intimtorna szerepe

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Az intimtorna szerepe

Napjainkban már senki nem vonja kétségbe az intimtorna fontosságát, jelentőségét, főleg a nők életében

Az intimtorna, szaknyelvi megnevezéssel gátizomtorna, vagy medencefenéki izomerősítő tréning, a keleti kultúrákból ered, ahol elsősorban a szexuális élet minőségének javítására, az orgazmuskészség fejlesztésére alkalmazták, anyáról leányára szálló titkos tudományként.
Később Dr. Arnold Kegel amerikai szülész-nőgyógyász felfedezte a gátizomtorna egészségügyi jelentőségét az inkontinencia, azaz a vizelettartási problémák megelőzésében és gyógyításában, melyet szülés után vizeletcsepegéstől szenvedő kismamák körében alkalmazott sikerrel még az 1950-es években. Azóta is az orvostudomány a szülés után végzett gátizomtornát tartja a legfontosabbnak, miután a várandósság gyengíti, a hüvelyi szülés pedig jelentősen megnyújtja a medencefenéki izomzatot, és így gátolja feladata ellátásában, a méh, húgyhólyag, végbél erős alátámasztásában, azok süllyedésének megakadályozásában. A várandósság alatt jelentkező stressz-inkontinencia megszüntetését is hatásosan segíti a gátizomtorna.

Az orvostudomány az inkontinencia fajtákat több csoportba sorolja, melyek közül a késztetéses – hirtelen jelentkező, sürgős vizeletürítési kényszer -, vagy a kevert inkontinencia – késztetéses és stressz inkontinencia együttes megléte – is gyógyítható gátizomtornával, de gyógyszeres kezeléssel együtt. Önmagában intimtornával azonban, csak a stressz-inkontinencia – a nevetéskor, köhögéskor, tüsszentéskor, emeléskor, futáskor jelentkező vizeletcsepegés - előzhető meg és gyógyítható teljes sikerrel, amely egyébként a leggyakoribb a fiatalabb, idősebb korcsoportú nők körében egyaránt.
A gátizomtorna részben segít az aranyér visszahúzódásában is, de súlyosabb esetben gyógyszeres kezelésre is szükség van, valamint segít a széklet-inkontinencia megszüntetésében is, amely kevésbé gyakori.

Az intimtorna, a Kegel-gyakorlatok alapján, nagyon egyszerű torna, könnyen elsajátítható. Akinek vizelettartási problémája van szülés után, feltétlenül meg kell tanulnia a tornát, és az intenzív megerősítési, 3-4 hónapos időszak után, napi 5 perces fenntartó tréninggel gyakorolva többé nem lesz problémája.
Fontos megtanulni minden kismamának a tornát, különösen több szülésen átesett kismamáknak, mert a meggyengült gátizomzat az életvitelünk során tovább gyengül, és idősebb korban fog jelentkezni az inkontinencia, ha közvetlen szülés után nem is volt, melyet már sokkal nehezebb lesz visszaerősíteni.Sasvári Éva
gyógytornász
Az Intim torna, gátizmok gyógytornája DVD szerzője

Fotó: Freepik
 


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2009.06.30