Baba étrendje, hozzátáplálás 0-12 hónapos korig: Mikor mit ehet a baba? Hogyan vezesd be az új ízeket?

Szülők lapja

Babakonyha

Szülők lapja


Baba étrendje, hozzátáplálás 0-12 hónapos korig: Mikor mit ehet a baba? Hogyan vezesd be az új ízeket?

Hogyan szeretik inni a babák a tápszert? Mikortól és hogyan vezesd be az új ételeket a babáknak? Milyen bébiételeket adj bevezetésképpen, mikre ügyelj ezeknél? Miket kell kerülni 1 éves kor alatt? Szakorvos válaszol.

- A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej, a legegészségesebb táplálási mód a szoptatás - kezdi ismertetőjét dr. Zilahy Mónika a Bethesda Gyermekkórház gyermekgyógyász szakorvosa. De mit tehetnek azok az anyukák, akiknek nincs elegendő anyatejük, illetve mit tegyenek azok, akiknek kisgyermeke az idő elérkeztével már kiegészítő táplálásra szorul?
 

Tápszerek csecsemőknek, babáknak


A megszületést követő első 6 hónapban az egészséges csecsemő tápanyag- és folyadékigényét egyaránt teljes mértékben kielégíti a kizárólagos szoptatás.

1-es  jelölésű tápszerek, HA-tápszerek
Akkor, ha nincs, vagy nem elegendő az anyatej mennyisége, úgynevezett anyatejpótló tápszerre lesz szükség az első hat hónapban. Ezek a különböző nevű készítmények HA, illetve 1-es számmal jelzett formái. Ezeket a készítményeket szinte kivétel nélkül csak orvosi vényre adják ki a gyógyszertárakban. A csecsemőtápszerek összetétele szigorúan szabályozott, az egyes csoportokon (például 1-esek, vagy HA-kon) belül a különböző gyógyszergyártók készítményei között nincs jelentős különbség.

2-es jelölésű tápszerek 6 hónapos kortól
6 hónapos kor után következnek az úgynevezett követő vagy elválasztó tápszerek, ezek a 2-esek, melyeket a gyümölcsök, főzelékek mellé kiegészítésként adhatjuk, ha már nincs, vagy nem elegendő az anyatej.

Hogyan készítsd el a tápszert csecsemődnek, kisbabádnak?
A tápszerek általában por vagy granulátum formában kaphatók, de forgalomban vannak már folyékony, kész tápszerek is. A porkészítmények felhasználásakor pontosan tartsuk be a csomagoláson leírt elkészítési utasításokat! Mindig forralt (körülbelül 5 percig), majd 50 celsius fokra lehűtött ivóvízben oldjuk fel az előírt, az adagolókanállal pontosan kimért mennyiséget, majd testhőmérsékletig tovább hűtve adjuk a gyermeknek. Az elkészített tápszert 24 órán belül, hűtőben tartva még felhasználhatjuk.

Ha a csecsemőt kizárólag tápszerrel tápláljuk, akkor a szoptatott csecsemőkhöz képest az ő esetükben hamarabb, már 4-6 hónapos korukban megkezdhetjük a kiegészítő táplálást is.

BABARECEPTEK, HOZZÁTÁPLÁLÁS KATEGÓRIA SZERINT»
 

A kiegészítő táplálás – gyümölcspürék, főzelékek babáknak


Az anyatej, illetve a tápszer mellé adott egyéb táplálékot nevezzük kiegészítőnek, ez alatt értjük például a gyümölcsöket, főzelékeket, gabonaféléket.

Mikor szabad bevezetni a kiegészítő táplálást babáknál?
Kizárólag szoptatott csecsemők esetében körülbelül hat hónapos kortól vezessük be a szoptatás mellé a kiegészítő táplálást, mivel ekkor a kizárólagos anyatejes táplálás már nem fedezi a gyermek igényeit. Tápszeres gyermekek esetében a kiegészítő táplálás bevezetése már 4 hónapos kortól fokozatosan ajánlott.

Hogyan vezetheted be az új ízeket a baba étrendjébe? Praktikus tanácsok
Az új ízek bevezetésekor mind a mennyiséget, mind a minőséget illetően alapvetően fontos a fokozatosság elve. Egyenként vezessük be a gyermek étrendjébe az ismeretlen ízeket, és először csak kis mennyiséget kapjon belőlük. Célszerű az első alkalommal a délelőtti vagy a déli szoptatás/tápszer előtt próbálkozni, körülbelül 1-2 kávéskanálnyi mennyiséggel. Ha nem ízlik, ne erőltessük. Egy-egy újdonság bevezetését követően 5-7 napig ne próbálkozzunk másik ismeretlen ízzel! Körülbelül 2-3 hét szükséges ahhoz, hogy egy tápszeres/anyatejes étkezést teljesen lecseréljünk. Ajánlott, hogy legutoljára a reggeli, majd az esti szoptatást/tápszert hagyjuk el.

Milyen ételeket adhatsz először bevezetésképpen?

1. Gyümölcsök
Gyümölcsök közül kezdjünk almával, majd folytathatjuk őszibarackkal, sárgadinnyével, meggyel, cseresznyével, szilvával, körtével, banánnal, naranccsal. Először mindig a gyümölcs levét kínáljuk, majd idővel kínálhatunk pépet is. Csecsemőkorban ne adjunk aprómagvas gyümölcsöket, mint eper, málna! A gyümölcsöt ne édesítsük, különösen ne használjunk 1 éves kor alatt mézet!

2. Gabona
A gabonaféléket 6 hónapos kor alatt kerüljük, ezt követően szintén a fokozatosság szem előtt tartásával kínálhatjuk. A főzelékek bevezetését a burgonyával kezdjük, ez jó alap lesz a későbbiekben az egyéb zöldségfélék elkészítésekor is.

3.  Zöldségek
A zöldségeket mindig turmixoljuk, a héjasakat (például zöldborsó) pedig passzírozzuk! Darabosan csak akkor adhatjuk, ha a gyermeknek már hátsó fogai is vannak és tud rágni. Sűrítésnek használhatjuk a burgonyát vagy később fokozatosan a rizst, esetleg kukoricapelyhet is. A burgonya megismerése után folytathatjuk a zöldségsort sárgarépával, céklával, sütőtökkel, főzőtökkel, brokkolival, gesztenyével, kelbimbóval, spenóttal, zöldborsóval, zöldbabbal.

4. K-betűs zöldségek
A "K" betűs zöldségeket (karfiol, karalábé, kelkáposzta) körülbelül majd 9-10 hónapos korban vezessük be, ekkor már általában nem okoz nehézséget az emésztésük. Fontos, hogy az alapanyagok ellenőrzött helyekről származzanak, lehetőség szerint próbálkozzunk vegyszermentes zöldség-gyümölcs beszerzésére.

5. Tartósítószerek, színezékek
Törekedjünk arra, hogy a csecsemő ne kapjon tartósítószer, mesterséges színezék- vagy ízesítő tartalmú élelmiszert.

6. Komplettálás: hús, olaj, tojás
A főzelékek komplettálása alatt a hússal, növényi olajakkal, majd tojással történő kiegészítést értjük. A húsok közül először baromfi, majd sertéshús javasolt, fontos az alapos hőkezelés (főzés, sütés).

7. Csirkemáj
A csirkemáj legfeljebb heti 1 alkalommal szerepeljen az étrendben!

8. Tojás
A tojás igen hasznos tápanyagokat tartalmaz, de az allergia lehetősége miatt a fehérjét ne adjuk 1 évesnél fiatalabb gyermeknek! A sárgáját kb. 8-10 hónapos kortól kínálhatjuk.

9. Tehéntej
A szín tehéntejet összetétele és ugyancsak az allergia veszélye miatt szintén 1 éves korig ne adjuk! A savanyított tejtermékeket (túró, sajt, joghurt), ha a családban nincs tehéntej-fehérje allergiás, 8-9 hónapos kortól fokozatosan bevezethetjük.

10. Növényi olaj
A növényi olaj szintén hasznos kiegészítője a főzelékféléknek, kis mennyiségben (körülbelül 1 kávéskanál 1 deci főzelékhez) adhatjuk körülbelül 7-8 hónapos kortól.

BABARECEPTEK, HOZZÁTÁPLÁLÁS ÉLETKOR SZERINT »
 

Mennyit egyen a baba? Ételek mennyisége koronként


Mennyit és milyen gyakran eszik egy 0-6 hónapos baba?
Egy újszülött körülbelül 3 óránként eszik, azaz eleinte naponta akár nyolcszor is, majd az evések ritkulnak, a mennyiség pedig fokozatosan növekszik. Az élet első 1-3 hónapjában a csecsemő a testsúlya 15%-ának megfelelő mennyiségű anyatejet fogyaszt naponta, tehát példaként egy 5 kilós gyermek körülbelül 750 ml-t.

Ez a mennyiség fokozatosan csökken, 6 hónapos korban körülbelül 120 ml/kg adagra. Törekedjünk arra, hogy a gyermek 6 hónapos korát követően fokozatosan érje el a körülbelül napi fél liternyi tápszer/anyatej fogyasztását, a többi igényét a fent részletezett kiegészítő táplálásból fedezze. Az étkezések száma 6 hónapos korra naponta körülbelül 5-6, majd később 5 legyen, az egyszeri adag pedig körülbelül 200-250 ml.

Miért ne adj 1 éves kor alatt olajos magvakat?
Egyrészt az allergizálódás veszélye miatt nem ajánlott fogyasztásuk 1 éves kor alatt, másrészt az aspiráció, vagyis a fulladás veszélye miatt ezen életkoron túl is (körülbelül 4-5 éves korig) csak nagy óvatossággal adjunk ilyesmit a kicsiknek.

A félrenyelés megelőzésére egyéb ételek fogyasztásakor is fordítsunk gondot, az étkezés mindig felnőtt ellenőrzése mellett történjen, ha már a gyermek önállóan eszik is. Soha ne etessük gyermekeinket játék, futkározás közben, mindig ültessük asztalhoz. A jó nevelés mellett a fentiek értelmében ennek egészségmegőrző szerepe is van.

Olvasd el ezt is!
Ezért ne adj mézet az 1 évnél fiatalabb babának még kis mennyiségben sem! »

Szerző: Dr. Zilahy Mónika, Bethesda Gyermekkórház
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Babakonyha

Szülők lapja


2016.01.28