Baba-mama jóga

Kapisinszky Judit

Kisgyerek fejlődése

Kapisinszky Judit


Baba-mama jóga

Maga a születés – szülés óriási fizikai, érzelmi, testi, lelki, szellemi esemény egy asszony és az újszülött életében. Gyakran nem várt módon változik meg egy nő élete. A család új lélekkel gyarapodott! Az ártatlan, támogatásra szoruló, apró újszülöttet csak csodálni tudjuk! Milyen tökéletes!

Miért a jóga nyújtja a legtöbbet, az összes többi mozgásformát figyelembe véve, a babák és az anyukák számára?

A jóga összekapcsolja a testet – lelket – szellemet. A rugalmasság – hajlékonyság és a lazítás művészete. Fokozatosan és finoman vezeti vissza az ember lányát a várandóság előtti formájába, sőt jobb formába, regenerál és feltölt!
A babás jógafoglakozásokon anya és gyermeke együtt jógázik. Anyát és gyermekét rengeteg öröm éri, jól megismerik egymást.

A babás jóga jótékony hatásai:

Fizikai: Már egy rövid foglakozás során is a baba olyan sok fizikai aktivitásban részesül, mintha egésznap kézben lett volna és az anyuka mindenhova magával vitte volna. A fizikai aktivitás segíti a babát, hogy majd jól aludjon. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a jógás babák „nyugodtabbak”, könnyebben teremtenek kapcsolatot, hiszen már pár hetes korukban „társaságban” gyakorolnak.
Fiziológiai: A baba egész testét, valamennyi rendszerét, így az emésztő- és idegrendszerét is a jógázás során sok-sok jótékony inger éri.
Pszichológiai: Javítja a kommunikációt és segít, hogy anya és babája jobban megismerje egymást. Támogatja az esetleges születési, szülési traumák feldolgozását. A foglakozásokon kiemelt, személyre szóló figyelmet kap a baba a szülőktől, megtanul együttműködni, játszani a többiekkel. A relaxáció, ami a jógafoglalkozás része segíti a szülőket a stressz csökkentésében, ami az új élethelyzetben és a változások során jelentkezik.

Mikortól javasolt a baba-mama jóga?

Ha anya és újszülött gyermeke jól van, és kialakult egy napirend, a napi rutin, már 8 hetes kortól jöhetnek a babák anyukájukkal együtt. Természetesen bármikor később is be lehet kapcsolódni a foglakozásokba.

A babás jógát két korcsoportba osztjuk
„kisbabás” foglakozás: 8 hetestől – 8 hónaposig, illetve
„nagybabás” jóga: 8 hónapostól 24 hónaposig.

Kinek javasolt? Bárkinek; ha jógázott már korábban az anyuka, és akkor is, ha nem. Fontos, hogy nem a babát jógáztatja a mama, vagy akár a papa, hanem együtt jógáznak – játszanak. Minél több örömet ad a babájának, annál több örömet kap vissza!

Fotó: Freepik


Kapisinszky Judit

Kisgyerek fejlődése

Kapisinszky Judit


2009.01.27