Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás kérdését.
Kisebb eséllyel lesz ételallergiás a gyermek, ha már 6 hónapos kora körül kap kis mennyiségben táplálékallergént is tartalmazó élelmiszert, mint ha csak később kóstolja meg például a tojást, a gabonaféléket vagy a tejtermékeket - mondja Dr. Arató András, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.
A szakember szerint az az ideális, ha az első négy-hat hónapban - a kis mennyiségű táplálékallergének mellett – szinte csak anyatejet kap a baba. Az édesanya étrendje is befolyásolja, hogy allergiás lesz-e a kicsi, ezért a gyermekorvos a változatos, normál táplálkozást ajánlja a kismamáknak.
Anyatejes táplálás: fél éves korig nem kell hozzátáplálás a babának
Dr. Arató András hangsúlyozza, hogy a legelőnyösebb a fél éves korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás. Amennyiben erre van mód, akkor nem fontos elkezdeni a hozzátáplálást, hanem az édesanyának kell változatos - zöldségben, gyümölcsben, növényi és állati fehérjében egyaránt gazdag - étrendet tartania, mert az általa fogyasztott táplálék antigének minimális mennyisége bejut az anyatejbe, és a baba szervezetében toleranciát hoz létre.
Hozzátáplálás: már 4 hónapos kortól mehetnek a babának az eddig tiltott élelmiszerek
Hozzátette, hogy amennyiben a csecsemő már nem szopik, akkor 4 hónapos kortól bevihetők a különböző táplálék antigén tartalmú ételek, így tejalapú tápszerek, főzelékek és tojás is; mogyoró csak nyomokban, feldolgozott formában kerülhet be az ételekbe (a korábbi elvek szerint a tejjel és tojással meg kellett várni a baba első születésnapját, mogyorót pedig még idősebb korban javasoltak csak).
Az ételallergia tünetei
Kiütés, légúti panasz, gyomor- és bélrendszeri problémák - ezek a leggyakoribb étel okozta allergiás reakciók. A kisbabák 4-6 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre: többségük, azaz 2,5 százalékuk a tejre, de a tojás, a szója, a gabonafélék, a halak is jelentős allergénnek számítanak - hangsúlyozza Dr. Arató András.
Szoptatás: nem szükséges speciális étrend a szoptatás alatt az édesanyának
Az egyetemi tanár kiemeli, az anya étrendjén is múlik, hogy kialakul-e a tolerancia a gyermekben. Mint mondja, tévhit, hogy a várandósság és szoptatás idején - hacsak nincs egyéb egészségügyi indok - speciális diétát kellene tartani, a babát ugyanis az anya normál táplálkozása segíti a leginkább hozzá a tolerancia megszerzéséhez. Dr. Arató András azt is hozzátette, a gyerekek többsége 2-3 éves kora között kinövi az ételallergiát.
Arató professzor korábban a glutén tartalmú élelmiszerekről beszélt, javaslata szerint ezeket is érdemes a baba 6 hónapos kora körül megismertetni a kicsivel - Bővebben ebben a cikkben olvashatsz a kenyér- és pékárufélékről a baba táplálásában, kattints »
Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Freepik