Baba, kisgyermek napirendje születéstől óvodás korig - Hogyan alakítsd ki a napi ritmust az egyes életkorokban?

Csukovitsné Lovász Erzsébet

Kisgyerek fejlődése

Csukovitsné Lovász Erzsébet


Baba, kisgyermek napirendje születéstől óvodás korig - Hogyan alakítsd ki a napi ritmust az egyes életkorokban? Szakértőnk cikkéből kiderül, hogy milyen az ideális napirend születéstől kezdve egészen az ovis korig. Most megtudhatod, hogyan állítsd vissza a baba felborult napirendjét, illetve mit kell tenni a nehezen alvó babákkal.

A szülők leggyakrabban napirend kialakítási kérdésekkel, illetve altatási és fürdetési témakörökben keresnek fel engem. Szeretnék rávilágítani ezek szoros és egyáltalán nem elhanyagolható összefüggéseire. Vegyük sorra mindezeket korszakokra bontva - Csukovitsné Lovász Erzsébet védőnő tanácsai.

Napi ritmus kialakítása a baba 3 hónapos korára
Amikor megszületik csecsemőnk, és hazakerülünk a kórházból, természetesen még nincs kialakult napirendünk, mert a baba igényeit figyelembe véve minden a szoptatás, illetve a tápszeres etetésről szól. Eleinte csak egyetlen kiszámítható és állandó időpont van az egész nap során - ez a esti fürdetési-altatási rituálé.

A baba két-három hónapos életkorában az édesanya egyik legfontosabb feladata az, hogy a babánál szépen-fokozatosan egy rendszeres és nyugodt napi ritmust alakítson ki, ami azonban egyáltalán nem könnyű feladat. Legyünk magunkkal egy kicsit megengedők, és a napi ritmus kialakítását semmiképpen ne értelmezzük szigorúan; kisebb időbeni eltérések, csúszások és minimális spontaneitás mindenképpen engedélyezett.

Ideális napirend 3-4 hónapos korban
- Az egészen korán ébredő csecsemők a reggeli etetés után biztosan szunyókálnak egy keveset.
- A baba rövidke alvása után jöhet a kicsivel történő játékos foglalkozás.
- Majd a tízórai étkezés követően a kisbabák ismét alszanak egy keveset.
- Ébredés után nem sokkal már kínálhatjuk is az ebédet, és ha jól tele van a baba pocakja, akkor az biztosítja majd a délutáni nyugodt alvást.

Közel sem biztos azonban, hogy mindenki gyereke hajnalban ébred. A későn kelő babák napirendje egy picit azért másképpen alakul. A kényelmesebb napirendet követő csecsemők evéssel indítanak, ami után egy kis játék következik, majd egy rövidebb szundítás egészen a tízórai étkezésig, de akár az is előfordulhat, hogy egészen ebédig fent maradnak.

A nap második felében a kisbaba legnagyobb örömére hosszabb a játékidő, mint a délelőtt. A kora esti órákban elkezdünk készülni az esti fürdetési-fektetési-altatási rituáléra.

6 hónapos napirend és áttérés a napi ötszöri étkezésre
Mire belerázódna az anya a 3-4 hónapos kor környéki napi rutinba, addigra a baba egy újabb fejlődési szakaszba kerül. Lassan át kell hangolni magunkat a 6 hónapos kor környéki új napi időbeosztásra, amelyben már helye van a délelőtti gyümölcsevésnek és a déli főzelékeknek is. Ebben a korban térünk át az ideálisnak mondott napi ötszöri étkezési rendre (amit mellesleg az anyukáknak és a nagytestvéreknek is érdemes lenne követniük).

Amikor a baba fogzani kezd, akkor egy kicsit csalódottan tapasztalhatjuk, hogy borul a jól felépített napirend. Ne csüggedjünk, mert ez csak átmeneti és múló állapot!

Alvási nehézségek - mi a teendő a túl keveset vagy túl sokat alvó babákkal
Ha azt vesszük észre, hogy babánk szívesen átaludná az egész délutánt, túlságosan aluszékony napközben, akkor érdemes őt felkeltenünk, ezért cserébe éjszaka hosszabb alvási periódusokat kapunk.

Számíthatunk rá, hogy babánk hétről-hétre egyre élénkebb lesz, és ugyan kevesebbet fog aludni, de ahogy egyre mozgékonyabbá válik, alvásai is egyre mélyebbek lesznek. 

Nem mindenki mondhatja magát olyan szerencsésnek, hogy kisbabája jó alvó. Sokan panaszkodnak arra, hogy napközben keveset alszik a gyerekek (ezt én magam is megéltem). Sietősen fut végig a fejünkben, hogy ’most van egy fél órácskám, hogy gyorsan valamit elvégezzek, mert mindjárt ébred a baba, és megint a kicsivel kell foglalkoznom’. Ez esetben jó, ha találékonyak vagyunk, például részletekben végezzük el a házimunkát, mert az intenzív foglalkozást igénylő baba mellett amúgy sem tehetünk mást. Ha szerencsénk van, akkor cserébe ők éjjel jó alvók..

Első gyermeknél napközben még nem túl zajos a lakás. A babáknak nem feltétlenül van szükségük nagy csendre, bátran takarítsunk, hallgassunk zenét, semmiképpen nem indokolt lábujjhegyen járkálni. (Második gyermeknél az alapzajt már a nagytestvér biztosítja.)

Az esti fürdetés mindig azonos időben történjen!
Törekedjünk rá, hogy az esti rutin mindig azonos időben történjen. A fürdés közben kifáradt babánk már alig várja, hogy ehessen. Az altatás egyik nap könnyebben megy, másik nap pedig nehezebben. Ha nem akar elaludni a kicsi azonnal, akkor türelmes és többszöri ringatással, mondókázással, esti énekekkel segítsük őket elaludni.

Éjszaka a szobában csak hangulatfényt kapcsoljunk, és hacsak nem feltétlen muszáj, akkor ne zavarjuk a baba éjszakai nyugalmát minden etetéskor újabb pelenkacserével.

Bölcsődés és óvodás korban is kell a napirend
Kisded és ovis korban, amikor a gyerekek már csak egyszer alszanak délután, a délutáni pihenésükhöz -a babákkal ellentétben- már inkább csendet és nyugalmat igényelnek. A napirend állandósága és megtartása bölcsődés és óvodás korban is lényeges, a biztonságérzet mellett hosszú távú haszna is van.

Amikor majd közösségbe kerül gyermekünk, ahol szintén napirendhez kell igazodni, még fontosabbá válik az, hogy gyerek a nyugodt éjszakai alvásokkal bírja a közösséggel járó megterheléseket.

Borulhat a napirend utazáskor és betegségek idején
Ne izgassuk magunkat feleslegesen, ha a betegségek, illetve utazások során borul a napirend.

Utazás alkalmával hiába próbálunk meg az alvásidőhöz ragaszkodni vagy igazodni, nem biztos, hogy menni fog. Mivel a gyermek az utazás miatt kevesebbet mozog, változhat az ébrenléte és az alvási igénye és periódusa is.

Amikor már megérkeztünk akár a rokonokhoz vagy egy szállodába, akkor nyugodtan újra ragaszkodjunk a szokásos napirendhez. 1-2 nap biztosan kell majd az átálláshoz, de aztán a gyermeket megnyugtatja, hogy anya és apa ott van vele, az elvárás vele szemben ugyanaz, mint otthon - és ezzel visszaáll a rend.

Nem csak utazáskor, hanem betegség esetén is borulhat a jól megszokott napirend. A kis betegek leginkább az ágyunkba, vagy szobánkba szoknak, de amint jobban kezdenek lenni, szépen visszaszoktatjuk őket a régi helyükre, és észrevétlenül visszarendezzük őket a jól bevált és megszokott napirendjükbe.

Néha unalmas mókuskeréknek érezzük a folyton ugyanúgy ismétlődő napi időbeosztást, a napi rutint. Azt tanácsolom, hogy ilyenkor vonjunk be egy lelkes nagyszülőt, keresztszülőt, vagy akár fizetett segítséget. Bátran kérjünk segítséget, mert a szülőknek is jár a pihenés és felfrissülés.

Szerző: Csukovitsné Lovász Erzsébet védőnő
Fotó: Freepik


Csukovitsné Lovász Erzsébet

Kisgyerek fejlődése

Csukovitsné Lovász Erzsébet


2014.02.12