Babamasszázs - Miért jó a babának? Milyen hatással van a babára?

Szabó Lajosné Margit

Kisgyerek fejlődése

Szabó Lajosné Margit


Babamasszázs - Miért jó a babának? Milyen hatással van a babára?

Babamasszázzsal kapcsolatos új cikksorozatunk első fejezetéből megtudhatjátok, hogy honnan származik a babamasszázs. Hogyan tanulhatják meg a szülők a gyakorlati fogásokat? Mi a célja és miért hasznos a kisbabákon alkalmazott egyszerű masszázs? Végül egy kedves történet segít megérteni a babamasszázs lényegét.

A csecsemők masszírozásának több ezer éves hagyománya van. A természet-közeli népeknél az érintés természetes része az életnek, és anyáról gyermekre száll a masszázs tudománya. A nyugati kultúrában a babamasszázs sajnos nem természetes része az életnek, de nagyon könnyen megérthető és elsajátítható.

A babamasszázs ősi indiai gyökerekhez nyúlik vissza
A babamasszázs az érintésművészet egyik alkalmazott formája, mely az ősi indiai masszázs, a svéd masszázs, a jóga és a reflexológia elemeit ötvözi. Ezt a programot Vimala Schneider McClure állította össze, és alkalmazta elsőször saját gyermekein, majd elkezdte oktatni a szülőknek és szakembereknek. Vimala 1973-ban Észak-Indiában dolgozott egy árvaházban s ott tanulta meg a nagyobb lányoktól, hogyan kell a kicsiket masszírozni, s ezt egészítette ki a többi masszázselemmel.

Ma babamasszázs tanfolyamok készítik fel a szülőket
Vimala módszerét a babamasszázs-oktatók (CIMI-k) közvetítik a szülők felé, azaz tanítják meg a szülőket arra, hogy hogyan masszírozhatják kisbabájukat. A babamasszázs tanfolyamon az oktató egy játékbaba segítségével mutatja be a megfelelő masszázsfogásokat, amit a szülő saját kisbabáján azonnal ki is próbálhat.

Miért jó a babamasszázs?
A babamasszázs hozzájárul ahhoz, hogy gyermekeddel még szorosabb kapcsolatot tudj kialakítani, mialatt masszírozod, erősíted a közöttetek lévő kötődést, formálod személyiségét - ezáltal Te magad is formálódsz. A baba masszírozását szeretettel ajánlom minden gyakorló szülő figyelmébe, és javaslom, hogy illessze be a napi gondozási feladatok közé, ezáltal még több boldog percet fog megélni kisbabájával együtt.
A babamasszást nem csak gyakorló szülők sajátíthatják el, hanem a babamasszást várandósak is megtanulhatják, hogy a baba születését követően tudják majd alkalmazni.

Milyen hatásai vannak a babamasszázsnak?
Tapasztalatom alapján a babamasszázs elmélyíti kettőtök kapcsolatát, pozitívan változtatja meg hozzáállásodat a babához. Magabiztosabbá tesz a baba gondozását és megértését illetően. Emellett úgynevezett „pozitív mellékhatásai” vannak, melyek a pszichikai változásokon túl testileg is kifejtik hatásukat:

•    fokozódik a vér és- nyirokkeringés, ezáltal jobb lesz a sejtek oxigén ellátása, anyagcseréje
•    az egyes fogások az izmokat lazítják, más fogások tónusát fokozzák
•    a has masszázsa segíti az emésztőrendszer működését, ezáltal a baba komfortérzetét pozitívan befolyásolja
•    a mozgáskoordinációs gyakorlatok az ízületek lazítására, a két agyfélteke összehangolt működére vannak jó hatással
•    fejleszti a baba érzékszerveit (látás, hallás, szaglás, bőrérzékelés) az alkalmazott olajok illata, mondókák, szemkontaktus, érintések hatására
•    az érintés hatására csökken a stresszhormonok mennyisége, nő az oxytocin (simaizom összehúzó hatású) termelés, ami megkönnyíti az anyatej kiürülését


Szeretetet és biztonságot nyújtani a babának
Vimala így ír Indiában szerzett élményeiről Babamasszázs Gondos szülők kézikönyve című művében: „Útban a vasútállomásra- miután könnyes szemmel búcsút vettem az árvaháztól - a riksa megállt, hogy elengedjen egy bivalyszekeret. Jobbra az út mentén egy kis kunyhót láttam, amelyben egy család lakott. Mindössze néhány deszkából és vászonból állt az egész.
Egy fiatal anya ült az út menti porban, szeretetteljesen masszírozta ölében fekvő csecsemőjét és énekelt neki. Miközben őt néztem, arra gondoltam: az élet sokkal többről szól, mint puszta anyagi jólét. Alig van valamije, mégis csodálatos ajándékot tudott adni a babájának: szeretetet és biztonságot, amely segít a csöppségből együtt érző emberi lényt faragni.”


Hogy mikor érdemes elkezdeni, és milyen további pozitív hatásai vannak a babamasszázsnak, arról a következő cikkben lesz szó.

Szerző: Szabó Lajosné Margit, babamasszázs oktató
Fotó: Freepik

<


Szabó Lajosné Margit

Kisgyerek fejlődése

Szabó Lajosné Margit


2014.06.26