Betiltották a reklámot, ami megmutatja, milyen frissen szült anyukának lenni - Pedig sokak szerint iskolákban kellene vetíteni

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Betiltották a reklámot, ami megmutatja, milyen frissen szült anyukának lenni - Pedig sokak szerint iskolákban kellene vetíteni Manapság, a gyönyörűen megkomponált Insta-fotók korában az ember hajlamos a szülést és az azt követő időszakot is rózsaszín romantikában elképzelni, pedig a valóság szó szerint fájdalmasan hétköznapi. És még a tévében sem mehet le. Manapság, a gyönyörűen megkomponált Insta-fotók korában az ember hajlamos a szülést és az azt követő időszakot is rózsaszín romantikában elképzelni, pedig a valóság szó szerint fájdalmasan hétköznapi.

Amellett, hogy imádjuk a kisbabánkat, a szülés tagadhatatlanul megviseli a női testet: itt fáj, ott vérzik, a seb húzódik és csíp, a pisilés gyötrelmes, ráadásul óriási mamibetétet kell viselni egy darabig. Ez régen is így volt, és ez most, a modern korra sem nagyon változott - bár, úgy tűnik, hozzáállásban még mindig tabuként kezeli a világ ezt az amúgy természetes folyamatot.

Betiltották a reklámot, ami megmutatja, milyen frissen szült anyukának lenni - Pedig sokak szerint iskolákban kellene vetíteni

Túlságosan valóságos
Hogy ez mennyire így van, arra nemrégiben egy női intim termékeket gyártó cég reklámja világított rá: a másfél perces szpotban a maga valóságában mutatták be, milyen az, amikor egy frissen szült anyuka az éjszaka közepén feltápászkodik síró babájához, hogy milyen gyötrelmes az ágyból való kimászás és minden lépés, amit a mosdóig tesz; hogy mennyire nehéz a pisilés, amikor minden fáj és éget (és ami némiképp enyhíthető lenne a cég termékeivel).

A meglepő az, hogy bár a valóságot látjuk, amit minden szülő nő átél a gyermekágyi időszakban, a reklámot mégis tiltólistára tette az ABC csatorna, és nem voltak hajlandóak leadni az Oscar-díjátadó reklámblokkjában, mondván, a képsorok túl sok fedetlen testrészt mutatnak és a nyugalom megzavarására alkalmasak.Még mindig tabu
Pedig pont ez a lényeg: tényleg ilyen a szülés utáni időszak, a has általában nem pattan vissza rögtön és igen, fájdalmas lehet minden mozdulat, de ez a normális, és erről nem árt, ha nem csak a nők, hanem a férfiak is tudnak.

A döntés ellen természetesen több híresség is kifakadt: Busy Philipps színésznő például (olyan filmekben láthattad, mint A boldogító talán vagy a Nem kellesz eléggé) az Instagramon egy hosszabb bejegyzésben azt taglalta, hogy szerinte minél inkább elfogadóbb a média a női test változásait illetően, annál jobb lesz a kultúránk és a társadalmunk. Úgy véli, ha egy potencianövelő reklámon nem akadunk ki, akkor ezen sem kellene, hiszen olyasmit mutat be, amin nők milliói mennek keresztül szimplán csak azért mert anyává válnak.

Nagy sikere van a videónak
A videót a Youtube-on két hét alatt több mint 3,7 millióan megtekintették, a kommentelők pedig többségében pozitívak. Sokan felidézték, hogy tényleg így volt ez a kisbabájuk születése után - akadt, aki el is sírta magát a videó nézése közben, ahogy újra átélte -, és jó lenne, ha a nők a szülésnek erre a részére is fel tudnának lélekben készülni. Mások egyenesen azt javasolták, a videót a középiskolákban is érdemes lenne levetíteni a felvilágosító órákon, hogy a tinik lássák, mivel jár a gyerekszülés.

Egy férfi hozzászóló pedig azt írta, a videó fontos dolgot tanított meg neki: eddig fogalma sem volt róla, min mennek át a nők szülés után.

Forrás, képernyőfotó: Deadline

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2020.02.18