BPA-mentes kulacsod van? Inkább ne igyál belőle, ha babát vársz! - Károsíthatja a magzat agyfejlődését a kioldódó BPS

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


BPA-mentes kulacsod van? Inkább ne igyál belőle, ha babát vársz! - Károsíthatja a magzat agyfejlődését a kioldódó BPS A BPA-mentes műanyagokban használt biszfenol-S, azaz a BPS is káros lehet az emberi egészségre, bejuthat a méhlepényen át a magzatba egy új amerikai kutatás szerint. A műanyagok biszfenol-A (BPA) adalékanyagának helyettesítésére használt biszfenol-S is káros lehet az emberi egészségre, bejuthat a méhlepényen át a magzatba egy új amerikai kutatás szerint.

A biszfenol-A a műanyaggyártásban használt adalékanyag. Tudósok évtizedeken át kutatták a hatását egérmodelleken, eredményeik szerint az anyag szerepet játszik a vemhességek korai megszakadásában, a méhlepény betegségeiben és több születés utáni problémában. Ahogy az eredmények széles körben ismertté váltak, a gyártók a műanyag palackok és edények előállításához új anyagokat kezdtek használni, termékeiket ezután BPA-mentesként címkézték.A BPA-mentes sem biztonságos!
A Missouri Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint azonban a helyettesítésként használt biszfenol-S (BPS) használata sem biztonságos.

A Cheryl Rosenfeld vezette kutatás, melyet az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertettek, a BPS hatásait vizsgálta az egerek méhlepényére. A medicalxpress.com-nak elmondta, hogy a méhlepény az "adattára" mindazoknak az anyagoknak, amelyeknek a magzat ki van téve.

- A szintetikus anyagok, mint a BPS is, behatolhatnak a méhlepénybe, tehát ami az anya vérébe kerül, az könnyen eljut a magzathoz is. Az egérmodell a legjobb arra a célra, hogy az emberi várandósság alatti hatásokat szimuláljuk, mivel az egér és az ember méhlepényének szerkezete hasonló - magyarázta.

A BPS károsítja a magzat agyfejlődését
A méhlepény a magzati agyfejlődés elsődleges szerotoninforrása mind az egérnél, mind az embernél. Ugyan a szerotonint általában a boldogságérzettel hozzák összefüggésbe, ez az anyag befolyásolhatja az ember érzelmein kívül az alvását, az étkezését és az emésztését is.

- Ezek az anyagok csökkenthetik a méhlepény szerotonintermelését, ez pedig károsíthatja a magzat agyfejlődését, ezért a BPA-nak vagy a BPS-nek való kitettség magzati korban hosszú távú egészségi következményekkel járhat - mondta Rosenfeld.

Már korábban is bizonyították, hogy káros
2018-ban egyébként egy másik kutatás szintén kimutatta, hogy a BPS is káros: a Washingtoni Állalmi egyetem kutatócsoportja a Current Biology című folyóiratban publikálta tanulmányát, melyben megállapították, hogy sem a BPS, sem pedig más, a BPA helyettesítésére használt vegyület, mint a BPF, a BPAF vagy a difenil-szulfon nem biztonságos az egészség szempontjából.

Egyebek közt arra jutottak, hogy a BPS-nek való kitettség negatív változásokat eredményezett az egerek szervezetében: a hímeknél csökkent az életképes spermiumok száma, a nőstényeknél pedig nőtt az abnormális petesejtek mennyisége.

Ez is érdekelhet!
Ezért ne fogyassz műanyagpalackos vizet! - Rengeteg műanyag részecske jut a szervezetedbe »


Forrás: MTI
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2020.02.21