A chia-mag a kisgyerekes anyukák körében újabban igazi superfoodnak számít, ugyanakkor a túlzásba vitt fogyasztása veszélyes lehet. A Nébih friss tájékoztatójában a túlzott chia-mag fogyasztás veszélyére figyelmeztet.
Bár a chia-mag, magyar nevén aztékzsályamag slágerterméknek számít, értékesítésének szigorú feltételei vannak, nem árusítható például ömlesztve, illetve pudingba vagy joghurtba keverve, a napi maximális ajánlott beviteli mennyiség felett pedig emésztési problémákat okozhat - hívta fel a figyelmet 2017. február 9-e, csütörtöki közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A chia-mag túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat okozhat
A tájékoztatás szerint a chia-mag magas, 18-30 százalékos rosttartalma miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában. Azonban túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért felnőtteknek napi 15 grammnál (körülbelül egy csapott evőkanálnyi - a szerk.) nem lehet többet fogyasztani - hívták fel a figyelmet a közleményben.
A chia mag az eper magjához hasonlító magocska
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalásaiban megemlíti, hogy nem zárható ki az aztékzsályamag allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél - írták.
Mennyi a chia-mag adható napi mennyisége?
A chia-mag kizárólag előrecsomagolt formában vagy csak bizonyos termékek összetevőjeként, szigorú feltételek mellett értékesíthető. A magot tartalmazó termék jelölésén fel kell tüntetni, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet, összetevőként csak pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekbe legfeljebb 10 százaléknyi mennyiségben tehető. A magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 450 milliliterenként 15 gramm mennyiségben adható. Nem árusítható tehát például a chia-puding vagy a chia-joghurt - írták.
Óvatosan a chia pudinggal!
Az aztékzsályamag az Európai Unióban "új élelmiszernek" minősül, a forgalmazására irányuló kérelmeket a földművelésügyi miniszterhez kell benyújtani, azok elsődleges értékelését pedig a Nébih végzi el az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői véleménye figyelembevételével, és ezek alapján történik az engedély kiadása - írták.
Forrás: MTI
Fotó: Freepik