Egy kisgyerek üzenete szüleinek - Kérlek, így viselkedj velem karácsonykor!

Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


Egy kisgyerek üzenete szüleinek - Kérlek, így viselkedj velem karácsonykor!

Nézd meg egy kisgyerek szemén keresztül, hogy miket él át a karácsonyi időszakban, és hogyan tehetnéd számára kellemesebbé, nyugodtabbá az ünnepeket.

A karácsonyi időszak több szempontból is az év legszebb időszaka, ám az ünnep körüli rengeteg tennivaló és felkészülés sokunk számára komoly stresszel jár.
Ne felejtsük el, hogy gyermekeink érzékeny adóvevővel rendelkeznek, és átveszik a mi lelkiállapotunkat. Ha mi idegeskedünk, akkor számukra sem csak játék és móka lesz az ünnepi időszak, sokkal inkább szorongás és kimerültség. Ennél már csak az a rosszabb, ha mindezt a nagy pörgésben észre sem vesszük...
Legyen ebben az évben másként!


Íme néhány szívhez szóló kérés, egy kisgyermek szemszögéből:

1. A szokásosnál több cukros édességet adtál nekem a napokban, emiatt számíthatsz tőlem fáradtságra és kirobbanó energiára ugyanúgy, mint hangulati ingadozásokra.
    
2. Az ünnepek alatt kiesek a megszokott napi rutinból, ami néha nehéz nekem. Jobban megbirkózom a változásokkal, ha előre megbeszéled velem a napi programot.
         
3. A karácsonyi nyüzsgés és várakozás kimerítő. Segíts pihenni! Kedvesen, de határozottan ragaszkodj az alvásidőmhöz akkor is, ha ellenkezem! 
    
4. Ha utazunk valahová, légy rugalmas, nézz utána a várható forgalomnak, és mindig idejében induljunk el, hogy ne kelljen idegeskedni!
         
5. Fogalmam sincs a pénz értékéről. Kérlek, előre beszéljük meg, ha valami olyan ajándékra számítok, amit úgysem kaphatok meg! Az őszinteséged segít legközelebb is bízni benned – a     csalódottságomat pedig lesz időm feldolgozni szentestéig.
     
6. A te idegeskedésed engem is szorongással tölt el. Tudom, hogy tökéletes karácsonyt szeretnél nekem, de kérlek, ne stresszelj! Lassíts le, és inkább játsszunk, beszélgessünk, együnk sütit. Erre emlékeznék szívesebben.
   
7. Ha már túl sok nekem és kiborulok, kérlek, ne kiabálj velem! Sosem azért teszem, hogy tönkretegyem a napod, csupán még nem tudom kezelni a rengeteg ingert, és elfáradok. Próbálj megérteni!     
         
8. És ha semmi nem működik, egyszerűen ölelj át! Ettől érzem a szereteted, és hidd el, mindkettőnket megnyugtat majd.

 

Fotó: Freepik
 


Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


2023.12.19