Egyetlen dolog, amin változtass, és boldogabbak lesznek a napjaid - Ezt üzeni minden anyukának egy háromgyermekes édesanya

Dr. Domokos Katalin

Gyereknevelés

Dr. Domokos Katalin


Egyetlen dolog, amin változtass, és boldogabbak lesznek a napjaid - Ezt üzeni minden anyukának egy háromgyermekes édesanya Tudom, sokan-sokan kampányolnak manapság a pozitív hozzáállás mellett, ami néha bizony nem megy zsigerből, hanem igenis komoly kihívást jelent a kisgyerekes mindennapokban. Tudom, sokan-sokan kampányolnak manapság  a pozitív hozzáállás mellett, ami néha bizony nem megy zsigerből, hanem igenis komoly kihívást jelent a kisgyerekes mindennapokban. Pláne, ha alapból nem vagy született optimista. Szakértőnk, Dr. Domokos Katalin három gyermekes édesanya és anyacoach szerint erre is van megoldás.
 

Amikor úgy érzed, nehéz kilépned a taposómalomból


Néha valóban nehéz mindenhez jó képet vágni, vagy megtalálni a szépet abban is, ha a gyerkőc szófogadatlan, ha már harmadjára önti ki a reggeli kakaót, ha minden apróságon összevész a testvérével. Ám ezek a dolgok ugyebár akkor is megtörténnek, ha haragszol a világra (benne elsősorban persze a kis delikvensre) és akkor is, ha könnye(bbe)n tovább tudsz lépni ezeken az apróságokon.

Vannak napok, amikor már kora reggel ideges lesz az ember
Naná, hogy megesik, hogy mire sikerül elindulnunk otthonról az oviba, már pattanásig feszül a helyzet, no meg az idegeim is. De őszintén, kinek okoz fejfájást, ha ugrasz ezekben a helyzetekben? Helyes válasz! Egyedül neked, a gyerekeknek viszont legkevésbé sem lesz lelkifurdalása például a rosszcsontkodás miatt.

Hogyan lehet a "rossz napokat" a javunkra fordítani?
Szóval azért, hogy ne legyen totálisan elrontva a napom már korán reggel, igenis kell, hogy odafigyeljek arra, hogyan reagálok az élet ilyen bosszantó történéseire. Illetve, hogy hogyan próbáljak másképp reagálni, mint ahogy ösztönösen (megszokásból?) tenném. Oké, oké, a “nagy levegő, tízig számol” egy alap - de ezen túl megpróbálok inkább arra koncentrálni, hogy ezektől az apró-cseprő bosszúságoktól eltekintve, vajon miért is lesz jó a napom, minek fogok örülni aznap?

Néha másra sem vágyunk, csak egy kis nyugalomra
Na jó, az elárulom - és talán nem fogsz megkövezni érte, hisz nyakamat rá, hogy már te is éreztél hasonlót -, hogy  egy kicsit balhésabban induló napon a legelső dolog, ami NAGYON várok, az az, hogy a srácok az ovi falain belül legyenek már… én meg kívül!
 

Ne mérgelődj - csak éld meg a pillanatot!


Határozd el, hogy ma másként lesz
De múlt héten egyik nap, valahogy ösztönösen másképp alakultak a dolgok. És nem arra koncentráltam, hogy csak a buszutat bírjuk ki, aztán hazaérve majd nyugi lesz - a kis Hercegemmel bandázunk kettesben, meg tudom inni a kávémat, ha elalszik délelőtt, végre tudok haladni a dolgaimmal.. -, hanem már az oviba menet is tettem azért, hogy valóban jól induljon a napunk.


Fotó: pexels

Próbáld észrevenni az élet apró örömeit
Először is, éjjel esett az eső, ezért mikor kiléptünk a lakásból, azonnal megcsapott a jó friss levegő, mondtam is a fiúknak, szippantsanak csak mélyet, milyen jó illat van eső után (ugye- ugye “végy egy naaaagy levegőt ” - mondom én, hogy ez kell). Aztán nekiálltunk csigákat keresni menet közben. 14-ig jutottunk, mire kiértünk a buszmegállóba. 

A csigakeresés pedig volt olyan izgalmas, hogy a srácok legalább nem egymást heccelték útközben… nagy szó!  A buszon találkoztunk azzal az idős bácsival, aki pár napja megígérte a fiúknak, hogy hoz nekik valami Kinder-tojásos figurát.. és lőn, összefutottunk a bácsival és valóban elhozta a kis játékot magával. A srácok örültek az apró figyelmességnek. Miközben egyébként a meglehetősen meredek utcában kaptattunk fel az ovihoz, az jutott eszembe, hogy nekem igazából ez jó kis testedzés is már reggelente, hazafelé meg pláne, mikor elmegy az orrom előtt a busz és gyalog vágok neki az emelkedőnek. Merthogy hazafelé is az van, a hegyvidéken lakunk… hát ez van.
 

Te minek fogsz örülni ma?


Az én döntésem
Szóval érted a lényeget… moroghatnék a pocsolyák miatt (nyilván bonyolult feladat egy négyévesnek mindet kikerülni..), vagy a lekésett busz után is kiálthatnék valami cifrát, hisz nem egyszer az orrom előtt csukja be az ajtót a szociálisan rendkívül érzékeny sofőr. Ám DÖNTHETEK úgy is, hogy ezek a bosszantó apróságok leperegnek rólam és inkább a jókedvet választom!

Te ma reggel hogy döntöttél? A jókedvet választottad vagy inkább morogsz tovább? Remélem az előbbi! Legyen szép gyerekzsivajos napod!

Szerző: Dr. Domokos Katalin anyacoach, édesanya, a Gyerekzsivaj blog szerzője
Fotók: pexels, Freepik/senivpetro

Dr. Domokos Katalin

Gyereknevelés

Dr. Domokos Katalin


2017.06.14