Élelmiszer-tárolás szabályai otthon: 15 dolog, amit feltétlenül tarts be! - Ha nem akarod, hogy rád rohadjon, amit vásároltál

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


Élelmiszer-tárolás szabályai otthon: 15 dolog, amit feltétlenül tarts be! - Ha nem akarod, hogy rád rohadjon, amit vásároltál A koronavírus-járvány idején érdemes még körültekintőbben intézni a bevásárlást. Mi mindenre kell odafigyelni a vásárlás és a tárolás során? A koronavírus-járvány idején érdemes még körültekintőbben intézni a bevásárlást - hogy mi mindenre kell odafigyelni a vásárlás és a tárolás során? A Nébih tájékoztatója segít eligazodni.

Az élelmiszerek ésszerűtlen és pánikszerű felhalmozása felesleges - egyrészt a tárolás is nehéz, másrészt a boltokban folyamatos az áruk töltése. A bevásárlást azonban a legjobb úgy intézni, hogy hetente maximum egy alkalommal kelljen elmenni a boltba. Ez esetben is térképezzük fel az otthoni készleteket és részletes bevásárlólistával induljunk útnak.

A jelenlegi ismeretek szerint még nem fordult elő, hogy valaki csomagolástól kapta volna el a Covid-19 fertőzést, de váladékkal, ételmaradékkal szennyezett papírcsomagoláson körülbelül egy, a műanyag csomagoláson akár három napig is életben maradhat a koronavírus. A korábban már ismertetett higiénés szabályok betartásával (gyakori kézmosás és fertőtlenítés, az arc érintésének kerülése) a kockázat minimálisra szorítható vissza, azaz nem kell tartanunk az élelmiszerek csomagolásától.



Ugyanakkor érdemes betartani néhány óvintézkedést:
- A darabos termékekből, húsokból, felvágottakból, pékáruból, zöldségekből, gyümölcsökből most jobb előre csomagoltat venni, ezzel kivédhetjük, hogy esetleg szennyezett ételt viszünk haza.
- Ezt a csomagolást viszont otthon ajánlott a lehető leggyorsabban eltávolítani, és helyette saját, tiszta tárolóeszközeinkbe átrakni a megvásárolt élelmiszert.
- A tartós ennivalókat, például a konzerveket, ha tehetjük, rakjuk félre, vagyis azokat is tegyük karanténba három napra, ugyanis nagyjából ennyi ideig életképes a vírus a különféle felületeken.
- Amennyiben erre nincs időnk, minden előre csomagolt élelmiszert felbontás előtt törölgessük át a csomagolóanyagot nem károsító fertőtlenítőszerrel – pl. kétszázalékos hipós oldattal.

A hűtő hőmérséklete
A fagyasztóval kombinált hűtőszekrények belsejében rendszerint felülről lefelé csökken a hőmérséklet, azaz a készülék felső polcain van a legkevésbé hideg, az alsó polcon pedig a leghidegebb. Érdemes azonban megnézni a gyártói ajánlást is, hiszen ettől eltérő kialakítású hűtőszekrények is nagy számban megtalálhatók a háztartásokban. Fontos, hogy a hűtő normál terének hőmérséklete +5 °C körüli legyen!

Előfordulhat - különösen, ha a hűtőszekrényünk már régi darab -, hogy a hőmérséklet a hűtő hátuljában sokkal alacsonyabb, míg az ajtó felé haladva drasztikusan megnő. Egy biztos: a hűtő ajtajának rendszeres kinyitása miatt, az ajtóban tárolt termékek vannak kitéve a legnagyobb hőmérséklet-ingadozásnak. Érdemes tehát ezeket a szempontokat is figyelembe venni a hűtőnk rendszerezésekor, és mint mindig, most is kerülni kell a felesleges ajtónyitogatásokat!

Így tárold az élelmiszereket a hűtőszekrényben!
A hűtőben tárolt élelmiszerek csoportosításakor ügyeljünk arra, hogy bizonyos élelmiszereket lehetőség szerint elkülönítve tároljunk.

1. Az alsó polcra kerüljenek a nyers húsok. Erre élelmiszerbiztonsági szempontból van szükség: ha a felső polcon tárolva véletlenül lecsöpögne a húslé, az beszennyezhetné az alsóbb polcokon lévő, adott esetben fogyasztásra kész élelmiszereket. Érdemes tehát jól zárható dobozba téve elkülöníteni őket, így egészen biztosan nem érintkeznek a többi termékkel.

2. A legtöbb hűtő ajtajában találunk tojások tárolására kialakított rekeszeket, azonban a tojás kifejezetten érzékeny a hirtelen hőmérséklet-változásra, így azt javasoljuk, hogy ezek lehetőség szerint szintén az alsó polcra kerüljenek.

3. A tojást a tárolást megelőzően nem javasolt megmosni - ha nem különösebben szennyezett -, érdemes abban a dobozban tárolni ezeket, amikben megvásároltuk.

4. Ha a boltban hűtőből vettük el a tojást, akkor továbbra is tartsuk ott, viszont ha nem volt hűtve a boltban, otthon sem kell a hűtőben tárolnunk, elég a kamrába tennünk, ahol a csomagolásán jelzett időpontig eláll.

5. A zöldségek, gyümölcsök tárolására kimondottan az alsó fiókok valók, hiszen ezeket többnyire mosás nélkül tesszük be a hűtőszekrénybe, és az elkülönített tárolással elkerülhetjük, hogy érintkezzenek a többi élelmiszerrel.

6. Sok zöldség és gyümölcs van, amelyet a hűtőben történő tárolás előtt nem javasolt megmosni, mert eltávolítjuk a felületükről a védőréteget, így gyorsabban megromlanak.

7. Számos zöldséget és gyümölcsöt pedig nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, ilyen például a paradicsom, paprika, gyökérzöldségek, valamint a körte, alma, citrusfélék is. A legszemléletesebb példa erre a banán, amely hűtőbe téve sokkal hamarabb megbarnul, mint a pulton hagyott társa.

Élelmiszerek tárolása, fagyasztása: Mit kell hűtőbe tenni és mit felesleges? Mennyi ideig állnak el az egyes élelmiszerek?
A táblázatban látható, melyik zöldségeknek és gyümölcsöknek kell hűtő (jelölve egy hópehely-ikonnal)

8. A hűtő legfelső polcára a fogyasztásra kész ételek kerüljenek. Így egészen biztosan nem folyik rájuk semmi. Érdemes átlátszó edényekben, porciózva tárolni őket, emellett jó ötlet lehet feliratokkal is ellátni, így mindig tudni fogjuk, melyik doboz mit tartalmaz, és mikor került be a hűtőszekrénybe. Ezzel megelőzzük, hogy túl sokáig álljunk a hűtő előtt tanácstalanul, elősegítve a meleg levegő beáramlását.

9. Középtájon helyezkedjenek el a sajtok, sonkák, kolbászok, joghurtok, vajak és margarinok.

10. A hűtő ajtajába érdemes tenni az ásványvizet, üdítőket, alkoholos italokat, valamint a citromlevet, különféle szószokat, ugyanis ezek viselik el leginkább a hűtőajtó nyitogatásával járó hőmérséklet-ingadozást. Ugyanez igaz a vajra is, így a középső polc mellett az ajtóban is helyet kaphat.

Egyéb fontos szabályok, amire figyelj oda!
11. Igyekezzünk annyi élelmiszert vásárolni, amennyi egészen biztosan el fog fogyni, maradék nélkül. Így nemcsak, hogy nem pazaroljuk az élelmiszereinket, de a hűtő is könnyebben tudja biztosítani a kívánt hőmérsékletet. A túlzsúfolt hűtőszekrényben ugyanis nem tud kellő mértékben áramolni a levegő, és csökken a hűtés hatékonysága.

12. Nagyon fontos, hogy a dobozok, edények, csomagok ne érjenek a hűtő falához és lehetőség szerint egymáshoz sem, így biztosítva a levegő cirkulációját. Éppen ezért ne pakoljuk meg a hűtőszekrényt olyan élelmiszerekkel, amelyek nem igényelnek hűtést.

13. Ha nagyon sok hűtendő élelmiszerrel pakoltuk meg a hűtőszekrényt, mindenképpen ellenőrizzük a hőmérsékletét, és ha szükséges, állítsuk erősebb fokozatra a berendezést. A hűtőszekrény hőmérőjét a középső polcra célszerű ráakasztani.

14. A bontatlan mustárt, konzervet, illetve UHT-tejet felbontás előtt nem szükséges betennünk a hűtőbe, azonban felbontást követően mindenképpen kerüljenek be oda. A felbontástól kezdve ugyanis felgyorsulnak a romlási folyamatok, amelyet az alacsony hőmérséklet biztosításával tudunk lassítani.

Élelmiszerek tárolása, fagyasztása: Mit kell hűtőbe tenni és mit felesleges? Mennyi ideig állnak el az egyes élelmiszerek?
Mennyi ideig tárolhatók az ételmaradékok? Táblázat

15. A megvásárolt élelmiszerek elpakolását követően mossuk meg alaposan a kezünket, az élelmiszerek elkészítésekor pedig a szokásosnál is legyünk körültekintőbbek. Mindent alaposan tisztítsunk meg és hőkezeljünk.

Forrás, grafikák: Nébih
Kezdőfotó: Freepik/bearfotos

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


2020.04.21