Érettségi 2020 változások: Elmaradnának a szóbeli érettségi vizsgák, vissza lehet lépni az érettségitől - Az Oktatási akciócsoport javaslatai

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Érettségi 2020 változások: Elmaradnának a szóbeli érettségi vizsgák, vissza lehet lépni az érettségitől - Az Oktatási akciócsoport javaslatai Az Operatív törzs sajtótájékoztatóján április 9-én egyebek közt a közelgő érettségiről is szó esett, a tájékoztatást a köznevelésért felelős államtitkár kezdte. Az Operatív törzs sajtótájékoztatóján április 9-én egyebek közt a közelgő érettségiről is szó esett, a tájékoztatást a köznevelésért felelős államtitkár kezdte.

Dr. Maruzsa Zoltán elmondta, hogy az Oktatási akciócsoport folyamatosan foglalkozik az érettségivel és sokféle szempontot figyelembe vettek, mielőtt javaslatukat benyújtották a kormánynak.

Mint hangsúlyozta, az idei érettségit úgy kell megszervezni, hogy az megfeleljen a járványügyi helyzetnek, és a lehető legkorrektebben lehessen lebonyolítani.

Kétféle megközelítés
Megemlítette, hogy az európai országokban kétféle módon állnak az érettségi kérdéséhez. Azokban az országokban, ahol az érettségi és a felvételi különválik, az év végi jegyet tekintik majd érettségi jegynek is, ez történik például Franciaországban.

Ugyanakkor ott, ahol - a magyarországihoz hasonlóan - az érettségi egyben felvételi is, igyekeznek megtartani az érettségit. Egyebek közt Németország és Dánia is a megtartás mellett van, Ausztriában pedig írásbelit tartanak csak.

Ezt javasolja az Oktatási akciócsoport az érettségik kapcsán
Magyarország is a megtartás mellett van, ugyanakkor minimalizálni kell a személyes érintkezést, ezért az Oktatási Akciócsoport megtette javaslatát a kormány felé, ennek lényege:

- csak írásbeli érettségi vizsgákat tartsanak az iskolákban, így 14 nap alatt lezajlana az érettségi az összes tantárgyból
- egy tanteremben max. 10 diák ülhet bent, egymástól minimum 1,5 méteres távolságban
- szóbeli érettségit nem tartanának, kivéve olyan tárgyaknál, amelyekből nincs írásbeli, illetve olyan diákoknak, akiknek felmentése van az írásbeli vizsga alól - így ez összesen csak 4500 diákot érintene
- aki nem tanulna tovább, annak idén nem lenne kötelező érettségizni - lehetővé tennék majd az érettségitől való visszalépést ezeknek a diákoknak (ha valaki fizetett az érettségi vizsgáért, és visszalép, annak természetesen visszatérítik a befizetett összeget)
- az írásbeli érettségiket igyekeznek a járványügyi helyzettől függően megszervezni: egyelőre május 4. a tervezett kezdési időpont

Mint Maruzsa Zoltán kiemelte, ezek egyelőre javaslatok, a kormány a tervek szerint húsvét után, április 15-én, szerdán hoz döntést az ügyben.

Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.04.09