Érzelmi változások a szülés előtt és alatt: A kismama lelkiállapota elárulja, hol tart a szülés - Ezeket jó, ha tudod

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Érzelmi változások a szülés előtt és alatt: A kismama lelkiállapota elárulja, hol tart a szülés - Ezeket jó, ha tudod A szülés nagyon sokféleképpen indulhat! A kísérő számára is fontos, hogy tudja, hol tart a szülés, mire számíthat még. Meglepő módon az orvosi, számszerű adatoknál pontosabb képet ad a kismama lelkiállapota arról, hogy hol tart a szülés, és még mire lehet számítani.

A szülés nagyon sokféleképpen indulhat! A kísérő számára is fontos, hogy tudja, hol tart a szülés, mire számíthat még. Meglepő módon az orvosi, számszerű adatoknál pontosabb képet ad a kismama lelkiállapota arról, hogy hol tart a szülés, és még mire lehet számítani.

Mik is ezek az érzelmi mérföldkövek? Mire kell odafigyelni?
 

1. Izgatott, mosolygós első szakasz - végre elkezdődött!

A vajúdás első szakaszában a nő élénk, beszédes, mosolygós, izgatott, hogy végre elkezdődött a szülés! Az összehúzódások fájdalmasak, de kibírhatóak, kezdettől csúcsig még nem tartanak 30 másodpercig, nem rendszeresek, vagy még több mint 5 perc van két csúcs között.

Fontos!
A vajúdásnak ez a része órákig, sőt, napokig is eltarthat! Érdemes otthon kivárni! Ha korán érkeztek a kórházba, az összehúzódások elmúlhatnak, leállhat a szülés. Ha ilyenkor beavatkozással gyorsítják, ennek gyakran szövődménye van. Beavatkozás beavatkozást eredményez.
 

2. Befelé figyelő, koncentráló második szakasz

A vajúdás következő stádiumában a kismama elkomolyodik. Már nem mosolyog hatalmasakat kontrakciók között, nem beszélget izgatottan a szülésről, inkább befelé figyel, és szüksége van erre az odafordulásra, hogy megbirkózzon az összehúzódásokkal.Ezek most már kezdettől csúcsig 45 másodpercig vagy még tovább is eltartanak, rendszeresek, és 5 percenként vagy még sűrűbben jönnek. Már nem tud a kismama az összehúzódás alatt másra figyelni, beszélgetni. Minden figyelmét az összehúzódásra kell, hogy fordítsa.

Fontos!
Érdemes megvárni ezt a stádiumot, mielőtt kórházba sietnénk! A partner feladata ilyenkor, hogy bátorítsa a kismamát a lazításra. Tudatosan, figyelmet szentelve érdemes lazítani, hogy a méh munkáját ne akadályozzuk a többi izom megfeszítésével. Dicsérni, bátorítani, szeretgetni kell a kismamát ahhoz, hogy biztonságban érezze magát, és minden figyelmét a tudatos relaxációnak tudja szentelni. A szülésnek ez a stádiuma változó, lehet mindössze pár óra, de lehet 6-8 óra hosszú is!
 

3. Bizonytalanság

A vajúdás harmadik érzelmi mérföldköve a bizonytalanság. Szinte minden kismama eljut idáig, amikor az összehúzódások szinte egymást meg sem várva jönnek, hosszúak, intenzívek. A kismama minden figyelme szükséges ahhoz, hogy átvészelje őket. A mély hangok hallatása, laza állkapocs és ajkak segítik a méhszáj megnyílását is. Továbbra is fontos, hogy a test többi izma el legyen lazítva.

Fontos!
A kitolás előtti szakaszban szinte minden nő eléri azt a pontot, amikor bizonytalanságának ad hangot. “Nem bírom tovább. Nem tudom megcsinálni. Haza akarok menni. Vegyék ki belőlem. Elég volt.” Ilyen mondatok hangozhatnak el a szájából, még akkor is, ha természetes szülésre készült.

Nem szabad megijedni tőle! Ez a szülés egy érzelmi mérföldköve, és azt jelzi, nemsokára teljes a tágulás és kezdődhet a kitolás! A partner feladata ilyenkor az édesanya dicsérete, bátorítása, és emlékeztesse, hogy ha már így érez, akkor nincs sok hátra!

Szerző: Morvay Réka pszichológus, Dúla, Szoptatás támogató
Forrás: Natural Childbirth the Bradley Way
Fotó: Freepik/DCStudio


Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2010.05.07